Šport > Košarka
16 ogledov

Chamberlain, kdo? Libanonec do 113 točk!

El Khatib Ibekwe Libanon Nigerija SP svetovno prvenstvo v košarki Japonska Senda EPA
Libanonski košarkar Mohammad El Akkari je na tekmi četrtfinala domačega prvenstva dosegel neverjetnih 113 točk. Prvi strelec kluba el Moutahed je do rekordne tekme sicer dosegal zgolj 7,6 točke na tekmo. Wilt Chamberlain je dokončno odšel v zgodovino.

Ob zmagi el Moutaheda nad Bejjehom na tekmi "final 8" libanonske lige je Mohammad El Akkari presegel mitski rekord ameriškega košarkarja Wilta Chamberlaina, ki je v ligi NBA leta 1962 v dresu Philadelphie Warriors nasul točno sto točk ekipi New York Knicks (169:147). El Akkari je ob zmagi 173:141 zadel neverjetnih 32 trojk (met 32:59), skupno pa je za dve in tri točke metal 40:69. Proste mete je izvajal stoodstotno – 1:1!

Sedemindvajsetletnik sicer ni nikakršen zvezdnik libanonske lige, saj je v letošnji sezoni do zgodovinske tekme dosegal zgolj 7,6 točke na 23 tekmah. "Zahvaljujem se bogu. To je plod veliko, veliko treninga," je po tekmi v Tripoliju dejal junak El Akkari. "Je izjemen strelec, mislim, da je močno podcenjen," ga je pohvalil tudi njegov trener.

Rekord še vedno v rokah švedskega 13-letnika

Junaški Libanonec je kljub vsemu precej zaostal za verjetno večno nedosegljivim rekordom 13-letnega švedskega dečka iz leta 1972. Na tekmi regionalne lige v Stockholmu je Mats Wermelin takrat dosegel 272 točk, kar je še vedno rekordni dosežek, zapisan v Guinnessovi knjigi rekordov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.