Šport > Košarka
19 ogledov

Cibona prvič na vrhu lige ABA

(Cedevita - Partizan)
1/12
ABA
S finalno tekmo se zaključuje sezone v jadranski ligi. Za lovoriko sta se udarila zagrebška kluba Cedevita in Cibona, slednja pa je bila boljši nasprotnik in se zasluženo veselila lovorike.

Še preden se je začela finalna tekma zaključnega turnirja lige ABA v Beogradu, je že bilo jasno, da naslov prvaka letos odhaja v Zagreb. Cedevita in Cibona sta v polfinalu porazila Crveno zvezdo in Partizan in se med seboj udarila za krono. Uspešnejša je bila Cibona, ki je po menjavi trenerja začela igrati zelo dobro košarko in svoj preporod kronala na najlepši možen način. V Beogradu so se z zmago z 72:59 prvič veselili naslova zmagovalca jadranske lige za nagrado pa prejeli še vstopnico za igranje v naslednji sezoni Evrolige

Cedevita vodila zgolj na začetku tekme

Po nekaj zapravljenih napadih na obeh straneh, je do prvega koša in vodstva na tekmi prišla Cedevita. Medtem ko so košarkarji slednje v prvi četrtine točke dosegali predvsem po prodorih, so njihovi mestni tekmeci do prednosti prišli po zaslugi meta za tri točke in prostih metov. Po izenačeni prvi četrtini so se na odmor s prednostjo štirih točk sicer podali košarkarji Cibone. 

Drugi del tekme ni psotregel s pretirano kvalitetno košarko, nekaj več pa so ponovno prikazali Cibonini igralci. Cedevitarji so se jim v začetku druge četrtine malce približali, z delnim izizdom 8:0 pa so jim tekmeci ponovno pobegnili in si pred odhodom na odmor priigrali osem točk prednosti, ki bi bila lahko še nekoliko višja, če ne bi košarkarji Cedevite dosegli trojke pred iztekom prvega polčasa.

Šarić blestel tudi v finalu

Tretja četrtina je minila po podobnem scenariju kot prejšnji dve. Cedevita se ni uspela približati Ciboni, še več, ti so prednost povišali in se na odmor pred zadnjimi desetimi minutami tekme podali s prednostjo trinajstih točk. Ta je v zadnji četrtini anrasla celo na šestnajst, a so košarkarji Cedevite z dvema zaporednima trojkama šest minut pred koncem pokazali, da se ne mislijo predati brez boja.

Na njihovo žalost pa so jim mestni tekmeci odgovotili z enako mero. Ob blestečem Dariu Šariću,ki je zasluženo prejel naziv najboljšega igralca turnirja, trdni obrambi in jalovih napadih Cedevite, Ciboni ni bilo težko zadrževati prednosti in je tudi višati. Še preden se je začela zadnja minuta tekme, so košarkarji Cibone že slavili in na koncu tudi zasluženo postali prvaki lige ABA in prvič v zgodovini dvignili v zrak edino lovoriko, ki jim je v bogati zgodovini kluba še manjkala. 

Liga ABA; finale:

Cedevita : Cibona 59:72 (14:18, 12:16, 13:16, 20:22)
Šarić 23, Rozić 13; Zubčić 13, Suton 10

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:58 28.april 2014.

    Ko se piše članek o največkjem košarkaškem dogodlu na Balkanu , se pač piše enako kot poročila z vseh dosedanjih košarkaških tekmah. Samo tukaj nekaj ne štima , kajti nikjer niso navedeni niti dvorana , niti sodniki , niti gkedalci ...prikaži več niti št. osebnih in mogoče tehničnih. Kaj se greste , če že ne morete drugače, kot najti Srba , da piše poročilo o Hrvaških klubih , potem je o poročanju z te tekme vse povedano ! Hebale vas srbende !