Šport > Košarka
7 ogledov

Cilj je jasen: igrati na OI

Na klopi reprezentance želi zasesti mesto, ki pelje na Kitajsko. Žurnal24 main
Aleš Pipan je slovensko košarkarsko reprezentanco vodil že na EP v Beogradu, SP na Japonskem in EP v Španiji. Zdaj si želi nastopiti še na avgustovskih OI v Pekingu.
Izbrali ste 14 igralcev, ki boo nastopili na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Na čem je temeljil vaš izbor?
Merila za izbor so bila izključno kakovost, igra v tej sezoni in pa seveda želja, volja ter pripravljenost posameznika, da svoje interese podredi kolektivu. Izbrali smo igralce, ki bodo z vsem srcem igrali za slovensko reprezentanco. Seveda tudi tokrat ni šlo brez težav in odpovedi. Okostje ekipe je enako kot na evropskem prvenstvu (EP) v Španiji, dodali pa smo nekaj igralcev, ki so pripravljeni pomagati na poti v Peking. Cilji so jasni. So visoko zastavljeni, kar je tudi edino pravilno. Želimo osvojiti eno od prvih mest, ki nas bo popeljalo na OI.

Olimpijske igre v Pekingu bi bile njegovo četrto veliko tekmovanje na klopi reprezentance. © IFP

 
Zakaj v reprezentanci ni Boštjana Nachbarja, Bena Udriha in Erazma Lorbka?
Pogovarjal sem se z vsemi tremi. Udrih in Nachbar sta izrazila veliko željo po igranju v izbrani vrsti, vendar je to v tem trenutku skoraj nemogoče. Oba sta po koncu sezone postala prosta igralca, saj nimata več sklenjenih pogodb. Kot veste, so v ligi NBA do prvega julija prekinjene vse aktivnosti in šele po tem datumu lahko podpišeta novo pogodbo. Dokler te nimata, ju ne moremo niti zavarovati. S tega vidika ju popolnoma razumem. Iščeta svoje mesto pod soncem v ligi NBA in s tem rešujeta svojo eksistenco. Trenutno se bojita igrati, trenirati, saj lahko hitro pride do poškodb. Erazem pa je preutrujen, poleg tega ima težave s hrbtenico, hkrati pa mu poteče še pogodba z rimsko Lottomatico. Išče nov klub, odpravil pa se bo tudi v ZDA, kjer bo igral poletno ligo NBA, saj Indiana Pacers v prihodnosti računa nanj.

Je še možno, da Udrih in Nachbar zaigrata, če bosta pravočasno našla klub?
Nikoli nismo zapirali vrat reprezentance. Možnosti vedno obstajajo. Nikoli ne moreš reči, da je izbor dokončen. Se je pa zdaj treba ukvarjati z igralci, ki so na voljo in so se bili pripravljeni marsičemu odpovedati, da bi nastopili v Grčiji.

 
 

Merila za izbor so bila izključno kakovost, igra v tej sezoni in pa seveda želja, volja ter pripravljenost posameznika, da svoje interese podredi kolektivu. Izbrali smo igralce, ki bodo z vsem srcem igrali za Slovenijo.

Aleš Pipan

 
Ste zadovoljni z odzivom košarkarjev, ki so bili na širšem seznamu?
Lahko rečem, da sem. Na EP v Španiji smo bili v še slabšem položaju, vendar se je vse uspešno končalo.

S Sanijem Bečirovičem in Nebojšo Joksimovićem bo boj za dvanajsterico še večji ...
Vsaka konkurenca je dobrodošla in pomeni dvig kakovosti. Že v Španiji smo imeli ob poškodbi Aleksandra Ćapina nekaj težav na zunanjih igralnih mestih, zato je vsaka sveža kri dobrodošla. Vsak košarkar z izkušnjami in razmišljanjem koristi izbrani vrsti. Ta za uspeh ne potrebuje le pet, šest ali sedem igralcev, temveč dvanajst kakovostnih košarkarjev, ki bodo mislili kot eno.

Kako so potekali pogovori z njima?
To je moja osebna stvar. Oba sta takoj sprejela povabilo. Sani se je že lani reprezentanci odpovedal izključno zaradi težav s kolenom in zame nikoli ni bil vprašljiv. Joksimović je imel določene težave, ki pa sva jih hitro razčistila. Spet si želi igrati in biti član te reprezentance.

Njegov moto se glasi: eden za vse, vsi za enega. © AFP

 
Čemu se boste posvetili na pripravah?
Trenirali bomo po ustaljenem vrstnem redu. Malce se bomo posvetili bazični pripravi, nato pa kar hitro prešli na taktiko in posamične priprave na nasprotnika.

 
 

Treba se je ukvarjati z igralci, ki so na voljo in so se bili pripravljeni marsičemu odpovedati, da bi nastopili v Grčiji.

Aleš Pipan

 
Kje vidite prednosti in slabosti Slovenije glede na tekmece?
O tem zdaj še ne morem govoriti. To vprašanje bo primerno kakšen teden pred začetkom kvalifikacij. Do takrat bomo namreč že dobili podrobne informacije o tekmecih. Vedeli bomo, kdo bo igral zanje, ogledali si bomo njihove tekme in tako dalje.

Pred odhodom v Atene vas čaka kar precej prijateljskih tekem ...
Te so zelo pomembne. Ne toliko rezultati kot to, da koristijo trenerju. Moj način dela je pač takšen, da je treba odigrati čim več tekem v podobnem ritmu, kot bomo igrali v Atenah. Tekmeci so močni, spoznali bomo različne šole košarke in menim, da nam bo to še zelo koristilo.

V prihodnji sezoni naj bi klubsko kariero nadaljeval v Laškem. © IFP

 
Kaj pričakujete od igralcev, ki bodo zaigrali v Atenah?
Vsak igralec je za to reprezentanco pomemben in verjamem, da bo dal od sebe kar največ tako na pripravah in prijateljskih tekmah kot v kvalifikacijah. Ta ekipa je zelo močna, ko igramo drug za drugega, ko pride do izraza kolektiv. Pri tem vztrajam že, odkar sem selektor. Želim, da se tudi 11. in 12. igralec podredita ekipi.

 

Poglejte še ...

Video: Prek Aten do Pekinga

Kaj pa vaša klubska kariera? Letos ste vodili Anwill ...
O svoji klubski karieri zdaj ne morem povedati nič. Sezona na Poljskem je končana, z Anwilom pa sem se korektno razšel. Tja se ne nameravam vračati, so pa možnosti za trenersko delo še kje drugje (po zadnjih informacijah bo Pipan v prihodnji sezoni trener Zlatoroga, op. p.). O tem zdaj ne bom veliko razmišljal, saj sem osredotočen na reprezentanco in nastop v Atenah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.