Šport > Košarka
9 ogledov

Cilj: Voditi Evroligaša

David Dedek je v Sloveniji že bil glavni trener, v tujini pa še čaka na svojo pr Žurnal24 main
Poleg sedmerice košarkarjev imamo Slovenci v drugem delu Evrolige tudi uspešnega strokovnjaka. To je David Dedek, ki pri poljskem Prokomu opravlja delo pomočnika trenerja.
Kaj želi Prokom doseči v drugem delu Evrolige?
Glede na to, da igramo z zelo močnimi ekipami, mi pa še vedno nismo na tako visokem nivoju, bi bila vsaka zmaga še kako dobrodošla. V naši skupini sta velika favorita Tau Ceramica in Olympiacos, vendar smo prepričani, da lahko doma premagamo vsakogar. S to mislijo bomo tudi šli v vse tekme. V prvem delu smo za tekmeca že imeli tri zelo močne ekipe, ki jih žal nismo uspeli premagati, z nekaj sreče pa smo se le uspeli uvrstiti naprej. Tudi v Top 16 bomo poskušali presenetiti.

David Dedek na Poljskem prebiva že osmo leto. © Saša Despot

 
V tem prestopnem roku ste se želeli okrepiti. V igri sta bila tudi slovenska reprezentanta Aleksandar Ćapin in Goran Jagodnik ...
Vsekakor smo si v našo sredino želeli pripeljati kakovostnega igralca. O imenih ne bi govoril, saj je bilo kar nekaj dobrih igralcev v igri za prihod v Prokom. Na žalost nekateri pogovori niso uspeli. Menim pa, da je tudi naša okrepitev Qyntel Woods tako dober igralec, da nam bo v nadaljevanju sezone veliko pomagal.

Kako bi ocenili evroligaško sezono Uniona Olimpije?
Kaj se dogaja z Olimpijo, spremljam z malce večje oddaljenosti. Glede na gospodarsko moč Slovenije in posledično tudi Olimpije bi dejal, da je verjetno težko zbrati dovolj finančnih sredstev za nakup izjemno kakovostnih košarkarjev. V Ljubljani morajo priložnost dati manj znanim igralcem in z njimi poskušati doseči dober rezultat. Je pa to zelo tvegano početje. Mogoče slovenski ljubitelji košarke menijo, da so trenutni rezultati zmajev zelo slabi in glede na preteklost tudi so, vendar sam menim, da temu ni tako. Naredili so toliko, kolikor je bilo realno za pričakovati.

Kakšno pa je finančno stanje vašega kluba ob recesiji?
Klub je že na začetku sezone precej znižal proračun. Ne bi govoril v odstotkih, ampak proračun je bil precej manjši. Za zdaj pokrovitelji še vedno zagotavljajo takšna sredstva, ki so bila predvidena na začetku sezone.

David Dedek si želi v prihodnosti voditi klub v Evroligi. © Saša Despot

 

Kdo bo po vašem mnenju zaigral na zaključnem turnirju Evrolige?
Prepričan sem, da se bo na zaključni turnir četverice uvrstil CSKA. Tudi tokrat ima namreč izjemno ekipo. Morda ne bodo prvaki, vendar pa bi se na Final Four morali uvrstiti. Tam bosta verjetno tudi Tau Ceramica in Barcelona, za četrto mesto pa se bo borilo kar nekaj ekip.

 
 

Glede na gospodarsko moč Slovenije in posledično tudi Olimpije bi dejal, da je verjetno težko zbrati dovolj finančnih sredstev za nakup izjemno kakovostnih košarkarjev.

David Dedek

 
Že več let delujete na Poljskem. Zakaj so slovenski trenerji tako priljubljeni v tej državi?
Sam sem zelo vesel, da nas je toliko. Tu gre zahvala predvsem Andreju Urlepu, ki je odprl vrata za vse preostale slovenske strokovnjake. Slovenci zdaj na Poljskem slovimo kot zelo dobri trenerji in zato tudi klubi radi posegajo po nas. Rezultati to tudi potrjujejo. Sašo Filipovski je imel na primer zadnji dve leti izjemne dosežke, žal se je letos moral posloviti, Gašper Okorn se je ob prihodu spopadel z zelo težkim položajem, ampak mu gre vedno bolje. Omenil bi še Valterja Jeklina, ki je zelo uspešen v Varšavi pri delu z mladimi. Z Mikijem Starčevičem jima je v kategoriji mladincev s Polonio 2011 uspelo postati prvak Poljske. Resnično cenim njuno delo. Vsekakor imajo Poljaki visoko mnenje o Slovencih.

David Dedek: "Tudi v TOP 16 bomo poskušali presenetiti." © Saša Despot

 
Je bil Filipovski prestrogo kaznovan? Odgovoril naj bi le na izzivanje in napad ...
Sašo se je znašel v zelo težkem položaju. V klubu so imeli kar nekaj težav s poškodbami, zato je prišlo tudi do nekaj slabših rezultatov. Živčnost in pritiski v klubu so bili visoki, zato je prišlo do reakcije na izzivanje tekmečevih navijačev. Menim, da si ni zaslužil tako stroge kazni.

Že nekaj let na Poljskem delujete kot pomočnik trenerja. Si želite kmalu postati tudi glavni trener?
Že v Sloveniji sem deloval kot glavni trener, v času na Poljskem pa sem si kot pomočnik nabral veliko izkušenj. Tudi na nivoju pokala Uleb, Evrolige in zdaj Top 16. Menim, da bom s pridobljenimi izkušnjami in znanjem lahko uresničil željo in bom tudi kot glavni trener vodil katero od ekip na tako visokem nivoju.

Kateri klub si želite voditi? Ima kateri prednost pred ostalimi?
Moja velika želja je nekoč voditi klub v Evroligi. Kako se bo ta klub imenoval, pa mi je po pravici povedano vseeno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.