Šport > Košarka
21 ogledov

Črnogorci popustili v podaljšku

Grčija Turčija EuroBasket Koper Bonifika Zizis Balbay
1/54
EPA
Izrael je s prvim uspehom v skupini A Belgijcem prekrižal načrte za napredovanje. Litvanci so se po zmagi nad Črno goro po podaljšku pridružili Srbiji na vrhu skupine B. Italijani so si s slavjem nad Grčijo zagotovili prvo mesto v skupini D, ki se križa s celjsko. Poleg Italijanov in Grkov bodo tekmeci Slovencev v drugem delu še Finci.

Košarkarji Španije so dosegli tretjo zmago in si tako krog pred koncem predtekmovanja v Celju ter dvobojem z Gruzijo že zagotovili mesto v drugem delu. Poljska doživela četrti poraz in se z blamažo, dosegla je namreč le 13 točk v prvem polčasu, rekord zadnjih 52 let na evropskih prvenstvih, poslovila od tekmovanja.

Branilci naslova so zabeležili še eno rekordno zmago. Potem ko so Hrvate v zadnji četrtini omejili na vsega tri točke, so nekaj podobnega storili tudi Poljski. V prvih desetih minutah so jo nadigrali s 25:5. Na koncu so zmagali s 36 točkami razlike, tako da imajo daleč najboljše razmerje med prejetimi in doseženimi točkami med vsemi ekipami na eurobasketu. Hrvaško so premagali s + 28, Češko z 21 točkami razlike, le Sloveniji so morali priznati premoč z 78:69.

Rubio blestel tudi v napadu

Dvoboj, ki se je začel z minuto molka v spomin na žrtve prometne nesreče košarkaric madžarskega Györa, je tako že v štartu izgubil pravi tekmovalni značaj. Španija je prednost višala iz minute v minuto, Poljska na drugi strani pa se je hitro sprijaznila s porazom in bila le nema opazovalka vragolij španskih asov.

Tekma, če ji lahko sploh tako rečemo, je trajala le kakšnih deset minut, ko so Poljaki nemočno spremljali predstavo španskih zvezdnikov NBA, ki jih je že drugo tekmo zapored vodil prerojeni Minnesotin as Ricky Rubio. Slednji je bil z Marcom Gasolom na koncu tudi najboljši strelec obračuna.

BiH brez selektorja do preobrata in zmage

Bosna in Hercegovina je v vroči Podmežakli pred zadnjim dnem predtekmovanja ostala v igri z zmago nad Makedonijo (62:54). Varovanci Aleša Pipana so tekmo odprli z delnim izidom 7:0, a je BiH odgovorila in za točko dobila prvo četrtino, prednost pa se ni spremenila do polčasa.

Finska Rusija EuroBasket Koper Bonifika Möttölä Koivisto | Avtor: EPA EPA
Po izključitvi bosanskega selektorja Aca Petrovića so Makedonci v drugem delu tekme prevzeli pobudo in rahlo povedli, toda v norem zaključku je Nihad Đedović s trojko Bosno vrnil v prednost (55:52). S koši Mirze Teletovića za plus šest in Elmedina Kikanovića za plus osem so "zmaji" dve minuti pred koncem rešili vprašanje o zmagovalcu. Z 22 točkami je bil Teletović tudi strelec tekme, Bo McCallebb jih je za poražence natresel 19.

Čestital tudi Džeko

"Nisem zadovoljen s svojo igro, saj sem imel preveč izgubljenih žog. Naš kapetan Mirza Teletović je odigral vrhunsko tekmo. Takšne predstave pričakujejo vsi naši navijači. Tudi fantje s klopi so odigrali na vrhunskem nivoju," je po zmagi nad Makedonijo povedal drugi strelec BiH Nihad Đedović.

Košarkarjem BiH je po zmagi preko svojega Facebook profila čestital tudi rojak Edin Džeko: "Čestitke košarkarjem za fantastično zmago proti Makedoniji. Bravo mojstri! Teletović, Zeko King, Nihad Đedović, ... Srečno jutri, še enkrat stisnite zobe."

Finci že imajo karto za Stožice

V skupini A je Velika Britanija z 81:74 odpravila Nemčijo, v skupini D pa so Finci po dveh podaljških ugnali Ruse s 86:83. Najtesnejši boj so gledalci spremljali v Kopru, kjer so Finci po dveh podaljških strli odpor Rusov. Slednji so tako doživeli še četrti poraz in se bodo presenetljivo hitro poslovili od letošnjega EP, na drugi strani pa so si Finci s tretjo zmago že priigrali nadaljevanje turnirja v Stožicah.

Dvoboj je bil sicer izenačen, v tretji četrtini je kazalo, da bi lahko Rusi tekmo dobili, saj so na začetku zadnje četrtini vodili s 50:42, še devet sekund pred koncem rednega dela pa s 66:63. A Fincem je – kljub slabemu metu iz igre (na koncu 30-odstoten, pred tem še slabši) – s prostimi meti uspelo izenačiti in izsiliti podaljšek.

Poleg Rusov slovo vzeli tudi Nemci

V prvem so Rusi vodili za štiri, a v izdihljajih spet dopustili finski priključek, v drugem pa so pobudo prevzeli Finci, ki so večinoma vodili za dve, tri točke. Pri zmagovalcih je bil z 20 točkami in devetimi skoki najboljši Shawn Huff, velik delež so prispevali tudi Sasu Salin, Tuukka Kotti in veteran Hanno Möttölä s po 12 točkami. Predvsem slednji je zadel nekaj odločilnih metov. Pri poražencih je izstopal Aleksej Šved s 25 točkami.

V skupini A v Ljubljani so Britanci dosegli svojo drugo zmago in ostali v boju za drugi del tekmovanja. Dvoboj z Nemci, ki ostajajo pri eni zmagi in so že brez možnosti za napredovanje, je bil večino tekme izenačen. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu do konca tretje četrtine, slednjo pa so Britanci odigrali bolj zbrano, 21 sekund pred koncem povedli za devet točk in tako odločili tekmo. Pri Britancih je bil s 23 točkami najučinkovitejši Andrew Lawrence s 23 točkami, Myles Hesson je prispeval 21 točk in 11 skokov. Pri Nemcih je prednjačil Tibor Pleiss z 20 točkami in 14 skoki.

Parker Lauvergne Francija Ukrajina EuroBasket Tivoli Ljubljana | Avtor: EPA EPA
V derbiju 4. kroga skupine A med vodilno Ukrajino in Francijo, ki so jo v prvem krogu presenetili Nemci (ti so se po današnjem porazu že poslovili od nadaljevanja EP), so košarkarji obeh ekip v Hali Tivoli pripravili lep spektakel.

Parker v bitki za vrh odigral najboljšo tekmo

Francozi so ukrajinskim košarkarjem v 4. krogu zadali prvi poraz na prvenstvu; galski petelini so zmagali s 77:71. Največ zaslug za zmago je imel zvezdnik lige NBA Tony Parker, ki je bil z 28 koši nerešljiva uganka za ukrajinske branilce, blestel je zlasti v zadnji četrtini, 15 pa jih je dodal Boris Diaw. Pri ukrajinskih košarkarjih je bil z 20 točkami najboljši Eugene Jeter.

Na Jesenicah sta se pomerili Srbija in Latvija, srbski košarkarji pa so z zmago z 80:71 trenutno skočili na vrh skupine B in si zagotovili nastop v drugem delu prvenstva. Izbranci Dušana Ivkovića so hitro preboleli poraz proti Makedoniji in si lepo prednost priigrali že v uvodni četrtini, vodstva pa niso več izpustili iz rok. Najboljši v srbski vrsti je bil kapetan Nenad Krstić s 25 točkami, Nemanja Bjelica in Raško Katić sta jih zbrala po 11. Pri Latvijcih je bil z 18 točkami najboljši Kristaps Janicenoks.

Belinelli vodil Italijane tudi mimo Grkov

V koprski Bonifiki pa sta se za prvo mesto v skupini D udarili dve do danes neporaženi reprezentanci, Grčija in Italija. Azzurri so slavili zmago z 81:72 in se povzpeli na vrh lestvice. Tekma je bila zelo napeta, ekipi sta se menjavali v vodstvu, čeprav so imeli Italijani večjo pobudo.

Kar sedemkrat sta bili izenačeni, nazadnje so Grki izenačili dobrih pet minut pred koncem, ko je bilo 70:70. A nato so do konca tekme Grki zgrešili sedem zaporednih metov iz igre, Italijani pa na krilih razpoloženih Marca Belinellija (23 točk), Luigija Datomeja (19) in Alessandra Gentileja (16) prišli še do četrte zmage na EP.

Čehi z izjemnim Veselýjem ostali v igri za napredovanje

Češka in Gruzija sta po prvih treh tekmah imeli enak izkupiček: zmago in dva poraza. Češki košarkarji so na koncu slavili visoko zmago, pot do nje pa so si tlakovali že v prvem polčasu. Z dvema točkama ostajajo v igri za napredovanje v drugi del, njihova nadaljnja usoda pa bo dokončno jasna po drugi ponedeljkovi tekmi proti Hrvaški.

Po izenačenih uvodnih minutah so Čehi izkoristili nezbranost Gruzijcev, napravili delni izid 6:0 in po slabih petih minutah povedli z 11:6. Češka ekipa je s hitro in domiselno igro v napadu ter po napakah tekmecev še naprej polnila gruzijski koš, prvo četrtino pa po zabijanju Ondreja Balvina v zadnji sekundi dobila s 26:15. Nič kaj bolje ni Gruziji šlo v drugi četrtini, saj so jo izgubili z 20:28, na odmor pa odšli z zaostankom 19 točk (35:54).

Gruzija je v nadaljevanju zaigrala bolje in nekoliko zmanjšala zaostanek, a je imela Češka ves čas potek dogodkov na parketu pod nadzorom. Zadnjo četrtino je Gruzija sicer dobila s 25:20, a je odgovornost v češki reprezentanci pravočasno prevzel Jan Veselý, ki je bil na koncu s 27 točkami prvi strelec obračuna.

Izraelci do prve zmage

Na tekmi v Ljubljani je Izrael, ki je na prvih treh tekmah trikrat izgubil, pristrigel peruti Belgijcem, ki so se po dveh zmagah že videli v igri za nadaljevanje EP. A dvoboj v Tivoliju je bil nazadnje razmeroma izenačen pri izidu 20:21 in 24:23 v drugi četrtini. Ob koncu tretjega dela so Izraelci stopili na plin in razlika je skokovito naraščala, tudi do 63:42 in 75:50, pa do končnih in nekoliko ublaženih 87:69.

Belgijci so se predali že precej pred koncem, na koncu je še največ točk, 14, dosegel Maxime De Zeeuw, najboljša strelca pri zmagovalcih pa sta bila Afik Nissim s 23 točkami in Yotam Haplerin s 14.

Jonas Kazlauskas Litva Črna gora | Avtor: EPA EPA
Črnogorci spet popustili na koncu

Precej bolj izenačeno je bilo med Litvo in Črno goro. Ekipi sta imeli pred začetkom dvoboja podobno izhodišče, Litva dve zmagi, Črna gora eno, večji del tekme pa sta se izmenjavali v vodstvu. A več kot sedem (Litva) in štiri točke (Črna gora) prednosti nobena ekipa ni imela in o uspehu je odločala četrta četrtina.

V tej so bili za začetek vendarle bolj zbrani in natančni Litovci, si priigrali že osem točk naskoka (57:49), kar pa le ni bilo dovolj, saj je bil izid dve minuti pred koncem spet le še 57:56, Tyrece Rice pa je Črnogorcem pičlih deset sekund pred sireno s trojko prinesel podaljšek. V tem pa so Balkanci povsem zmrznili in v zadnjih dveh minutah po izidu 70:72 niso več dosegli koša, Darius Lavrinovič in Jonas Valančiunas pa sta odločila zmagovalca, pri katerem je Ksistof Lavrinovič kot najboljši strelec dosegel 24 točk; Rice je bil z 19 najboljši pri tekmecih.

Švedi brez drugega presenečenja

V Kopru je Švedom, potem ko so pripravili eno večjih senzacij in v soboto povsem potolkli Rusijo, zmanjkalo moči še za eno presenečenje. Turčija, s tremi porazi tako kot Rusija veliko razočaranje na slovenskem EP, je šele na četrti tekmi upravičila teoretični status favorita.

Ni pa šlo zlahka, saj so bili Švedi trd tekmec in so bili do polčasa blizu, potem pa so Turki v nekaj minutah povedli s 55:38 in zmagovalec, čeprav je bilo slavje pirovo, je bil odločen. Na koncu je bilo 87:74, za Turčijo je Ender Arslan dosegel 22, Ersan Iliyasova pa 21 točk. Pri Švedih pa se je z 18 najbolj izkazal Jeffrey Taylor.

EP v košarki, 4. kolo, rezultati:

Skupina A (Ljubljana)

Velika Britanija : Nemčija 81:74 (16:23, 26:15, 17:18, 22:18)
Lawrence 23 točk, Hesson 21 in 11 skokov, Clark 17 in 7 sk.; Pleiss 20 in 14 sk., Benzing 12   

Ukrajina : Francija 71:77 (16:14, 20:21, 15:16, 20:26)
Jeter 20 in 6 sk., Mišula, Gladjr in Ljpovij 9; Parker 28, Diaw 15, Gelabale 10 

Izrael : Belgija 87:69 (19:15, 22:18, 32:13, 14:23)
Nissim 23, Halperin 14, Eliyahu 13, Pnini 12; De Zeeuw 14, Hervelle 13.

Lestvica: 1. Francija 7 točk**, 2. Ukrajina 7, 3. Belgija 6, 4. Velika Britanija 6, 5. Nemčija 5, 6. Izrael 5.

Skupina B (Jesenice)

Bosna in Hercegovina : Makedonija 62:54 (16:15, 13:13, 12:17, 21:9)
Teletović 22 in 7 sk., Đedović 20, 7 sk. in 6 pod., Kikanović 8 in 8 sk.; McCalebb 19 in 6 sk., Antić 17 in 7 sk.

Srbija : Latvija 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18)
Nen. Krstić 25, Bjelica in Katić 11, Marković in Nedović 9; Janicenoks 18, Bertans 14

Litva : Črna gora 77:70* (19:19, 13:15, 19:13, 12:16)
K. Lavrinovič 24, Valančiunas 12; Rice 19, Dublejvić 14. 

Lestvica: 1. Litva 7 točk, 2. Srbija 7**, 3. Latvija 6, 4. BiH 6, 5. Makedonija 5, 6. Črna gora 5.

Skupina C (Celje)

Poljska : Španija 53:89 (5:25, 8:24, 17:27, 23:13)
Zamojski 11, Lampe 10; Rubio in Gasol (6 sk.) 15, Fernández 13, Rey 12

Češka : Gruzija 95:79 (26:15, 28:20, 21:19, 20:25)
Veselý 27 in 10 sk., Satoranský 20, 6 sk. in 7 pod., Jelinek 11; Tsintsadze in Markoišvili 20, Sanikidze 10

Slovenija : Hrvaška 74:76* (20:17, 21:18, 16:20, 8:10, 9:11)
G. Dragić 23, Lorbek 16, Z. Dragić 11; Bogdanović 24, Tomić 11, Ukić 10.

Lestvica: 1. Slovenija 7 točk, 2. Španija 7, 3. Hrvaška 7, 4. Češka 6, 5. Gruzija 5, 6. Poljska 4.

Skupina D (Koper)

Finska : Rusija 86:83*** (16:18, 15:12, 10:16, 26:21, 8:8, 11:8)
Huff 20 in 9 sk., Salin, Kotti (oba 10 sk.) in Möttöla 12, Koponen 11 in 11 pod.; Šved 25 in 6 pod., Fridzon 16, 10 sk. in 6 pod.
*** – po dveh podaljških

Grčija : Italija 72:81 (16:16, 22:20, 18:27, 16:18)
Zisis 16, Perperoglou 12; Belinelli 23 in 7 sk., Datome 19, Gentile 16

Švedska : Turčija 74:87 (17:17, 18:23, 23:27, 16:20)
Tylor 18, Jerebko 17, Grant 14; Arslan 22, Ilyasova 21, Gönlum 19.

Lestvica: 1. Italija 8 točk**, 2. Grčija 7**, 3. Finska 7**, 4. Turčija 5, 5. Švedska 5, 6. Rusija 4.

* – po podaljšku
** – že v drugem krogu
*** – po dveh podaljških

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.