Šport > Košarka
20 ogledov

"CSKA – to je NBA v Evropi"

Sašo Filipovski Anže Petkovšek
Sašo Filipovski je za Žurnal24 spregovoril o svojem delu pri ruskem in evropskem velikanu CSKA iz Moskve, kjer je pred letošnjo sezono postal pomočnik trenerja Duška Vujoševića.

Pred sezono ste postali pomočnik trenerja pri moštvu CSKA.
Klub je resnično vrhunsko organiziran. Vsi zaposleni imajo točno določeno delo, delajo od jutra do večera. Prvič v svoji karieri imam priložnost delati v takem klubu. Praktično gre za NBA v Evropi, to je pravi profesionalizem.

Kako je sodelovati z Duškom Vujoševićem?
Dule je izvrsten trener in tudi človek. Je veleum, procesira mnogo informacij. Zanj je zelo pomembno tudi vedenje košarkarjev in njihov značaj. Izjemno skrbi za mlade igralce, ki po vsakem treningu dodatno vadijo. Tudi vse nas je odlično organiziral, vsakdo v dvorani dobi zadolžitev. Na vsakem trenigu ima veliko energije. Košarki se posveča 24 ur na dan in zame je čast, da lahko delam s takim strokovnjakom.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Se da primerjati Vujoševića z Zmagom Sagadinom?
Gre za različna značaja, a glede na delavnost sta si podobna. Oba sta izjemna delavca, vse je organizirano do potankosti. Meni ta način dela ni tuj, saj sem z Zmagom delal šest let. Vsak ima svojo filozofijo, a glede preciznosti dela sta vrhunska strokovnjaka. Oba sta odlična stratega, ki znata razviti tudi mlade igralce.

V vašem novem klubu je kar nekaj velikih zvezd.
Tu sem šele spoznal, kaj je prava zvezda. Do zdaj sem videl veliko zvezd, a to pravzaprav niso bile. Ob prvem večjem pritisku so odreagirali povsem drugače. J. R. Holden, Trajan Langdon, Ramunas Šiškauskas in Matjaž Smodiš so vrhunski igralci, a vseeno poslušajo vse nasvete, skrbijo zase, razmišljajo o počitku, masažah, regeneraciji. So vrhunsko ozaveščeni, ob sebi ne potrebujejo policista, ki bi jih nadziral. Gre za ljudi, ki so zvezde, ob tem pa so tudi najbolj normalni fantje v moštvu. Niso pozabili, kako so prišli do takšnega statusa.

Kakšno vlogo bo imel v tej sezoni Smodiš?
Matjaž do zdaj ni izpustil nobenega treninga, vendar je zaradi poškodb izpustil vso sezono, po operaciji pa potrebuje nekaj časa; o njegovi vlogi bo odločal Vujošević. Je pa Matjaž izjemen profesionalec. Vidi se, da si želi igrati in je zelo motiviran.  

Kakšni so cilji v tej sezoni?
Zadnje čase je bil CSKA vedno v evropskem vrhu, a produkcija igralcev je šepala. Porabilo se je veliko denarja za tujce, zdaj pa je proračun zaradi recesije za tretjino manjši kot prej. Zato so se tudi odločili za Vujoševića, ki zna odlično delati z mladimi, jim da priložnost in jim tudi zaupa. Vseeno bo treba osvajati lovorike. Cilj je obdržati stik z evropskim vrhom, hkrati pa v ospredje poriniti kakšnega od mladih domačih igralcev. V Rusiji je ogromen bazen nadarjenih košarkarjev.

Omenili ste recesijo. Se ta pozna tudi pri zaposlitvi trenerjev?
Gospodarska kriza je prisotna vsepovsod. Ne gre samo za slovenske trenerje, ampak tudi za druge, na primer Srbe. Dušan Ivković se je vrnil prek reprezentance, Božidar Maljković je že tudi vrsto let brez kluba, tudi Svetislav Pešić … Tudi tako velika imena ne dobijo službe. Menim, da se bo to sčasoma uredilo, čeprav se v vseh klubih takoj zahtevajo rezultati, ki pa jih ni mogoče narediti čez noč. Tudi zveze so se zaprle, zelo težko je priti v Španijo ali Italijo. Morda bi bilo treba vprašati Toma Mahoriča, koliko papirjev in dokazov je moral priložiti, da je postal trener Cremone, kluba, ki je na repu italijanske lige. Recesija vsekakor vpliva tudi na trenersko delo.  

Evroliga Partizan Du%C5%A1ko Vujosevi%C4%87 Maccabi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako to, da se je CSKA odločil za priprave v Kranjski Gori?

To je bil moj predlog. Tu sem bil že trikrat s poljsko in rusko ekipo, ki sem ju vodil. To je izjemen kraj za priprave. Imamo mir, lepo naravo, človek se lahko med treningi sprehodi, se nadiha svežega zraka, spi se dobro, tudi ljudje v hotelu so zelo prijazni in nam gredo na roko. V klubu so zadovoljni z izbiro, tudi Dule je zadovoljen s pogoji za delo. Verjamem, da se bo tudi CSKA vračal v Kranjsko Goro.

Kako bi ocenili nastope Slovenije na SP?

Menim, da je Slovenija naredila korak naprej. Fantom lahko le čestitam za prikazane igre in bojevitost. Še zlasti je bil dober start. Je pa težko ocenjevati iz naslanjača. Vem, da je bilo igralcem in strokovnemu štabu zelo težko. Premagali so nekaj zvenečih imen. To je dobra popotnica za naprej.

Verjamete, da se bodo povabilu selektorja za nastop na EP v Litvi odzvali vsi najboljši?
To je delo za vodstvo Košarkarske zveze Slovenije. Fantom ni lahko. Vse več je tekem in pritiskov v domačih klubih. Čas za počitek je zelo pomemben. Res ni lahko kar naprej in naprej sodelovati na pripravah, treningih in tekmah. Igralce je treba razumeti. Kljub temu verjamem, da se bodo odzvali po svojih močeh. Zamere so odveč. Ni treba razmišljati, da se naslednje leto ne povabi tistih, ki jih tokrat ni bilo. Igralske kariere so zelo težke.

Lahko s popolno ekipo osvojimo kolajno?

To ni merilo. Poglejte Real Madrid v nogometu. Ima izjemne zvezdnike, a lani mu ni uspelo osvojiti ničesar. Pomembnejši je ekipni duh in kemija. Če ni dobrega sodelovanja na treningih in tudi izven njega, je težko priti do uspeha. Včasih je iz 12 zvezd težko narediti ekipo.

Ali spremljate tudi položaj v Olimpiji?

Seveda. Upam, da bo sprejeta dolgoročna strategija kluba. Da se bosta finančna in organizacijska krivulja dvignili. Treba je narediti ustrezen program dela, strokovnemu štabu in vodstvu je treba dati čas. Na vseh položajih je bilo preveč menjav in ni bilo rdeče niti pri delu. Ves čas je nekdo odhajal – igralci, predsednik, direktor, uprava – in ni bilo napredka. S temi minusi je težko delati. Nemogoče je od igralcev, ki niso prejeli plače, zahtevati, da prenašajo vse pritiske in osvajajo lovorike, hkrati pa jih ob poškodbah pustiti na cedilu. To je nesmisel. Veseli dejstvo, da je toliko Slovencev odšlo na SP v Turčijo. To je dokaz, da imamo radi šport in košarko. Le malo je treba, da se napolni dvorana. Infrastruktura je z dvorano v Stožicah zdaj fantastična.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.