Šport > Košarka
20 ogledov

Dallas le še korak od naslova

nowitzki, marion EPA
Košarkarji Dallasa v velikem finalu lige NBA proti Miamiju vodijo s 3:2 in so le še korak oddaljeni od naslova. Za tretjo zaporedno zmago s 112:103 so zadeli kar 13 metov za tri točke.

Dallas Mavericks so v velikem finalu lige NBA pred domačimi navijači še tretjič zapored premagali Miami Heat. Za zmago s 112:103 so zadeli kar 13 metov za tri točke, zadnji del igre pa dobili z delnim izidoma 15:3.

Dirk Nowitzki, spet je bil prvi strelec Dallasa z 29 točkami, in druščina so zdaj le še zmago oddaljeni od naslova prvaka, ki pa ga bodo morali potrditi na gostovanju na Floridi, kjer bo šesta in tudi morebitna odločilna sedma tekma.

Terry odločil pol minute pred koncem
Nemec pri zmagovalcih ni bil niti najmanj osamljen, saj so še štirje presegli mejo 10 točk, med velike junake pa se je izstrelil Jason Terry. Rezervist je dosegel 21 točk, vključno z odločilno trojko 33 sekunde pred koncem tekme, ko je zadel neverjeten met preko roke LeBrona Jamesa in popeljal gostitelje do neulovljive prednosti sedmih točk (108:101).

"Smo zelo prilagodljiva ekipa. Še posebej dobro se znajdemo v končnicah in težkih tekmah, ko smo že na robu prepada. Ne bomo se ustavili, vemo, da bo še veliko težje, vendar pa smo na to pripravljeni," je po tekmi povedal Terry, ki je zadel tri tojke, ki jim je dodal še šest uspešnih podaj in štiri skoke.

"Bil je neverjeten. Odlično je vodil moštvo tudi takrat, ko je bil Nowitzki na klopi," pa je nekaj besed o Terryju spregovoril trener zmagovalcev Rick Carlisle.

Dve točki Jamesa v zadnji četrtini
James, ki so ga mediji po slabi predstavi na četrti tekmi, ko je pri porazu z 86:83 zbral le osem točk, najbolj kritizirali, je tokrat dosegel trojni dvojček (17 točk, 10 skokov in 10 podaj), a je "zmrznil" v zadnji četrtini, ko so bile njegove točke najbolj potrebne. Dvakratni MVP lige NBA je v zadnjih četrtinah v vseh petih tekmah finala končnice skupaj zbral le 11 točk. Tudi tokrat sta bila od Jamesa boljša Dwayne Wade in Chris Bosh, ki sta na peti tekmi vknjižila 23, oziroma 19 točk.

V 26 predhodnih finalih je moštvo, ki je povedlo s 3:2 v zmagah, v 19 primerih osvojilo naslov. Nazadnje je preobrat lani uspel LA Lakers, ki so po zaostanku proti Bostonu v domačem Stamples Centru dobili šesto in sedmo tekmo ter se okitili s šampionskim prstanom.

Liga NBA, velike finale:
Dallas Mavericks : Miami Heat 112:103 /3:2/
Nowitzki 29, Terry 21, Barea 17, Kidd in Chandler po 13; Wade 23, Bosh 19, 10 sk., James 17, 10 sk., 10 as.

*V poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri.