Šport > Košarka
553 ogledov

Debakel Slovenije, prekinjen niz dolg 21 let

Jakob Čebašek Žiga Zupan/Sportida
Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za SP doživeli šesti zaporedni poraz in dokončno ostali brez možnosti za pot na Kitajsko. V Zaporožju so morali priznati premoč Ukrajini, ki je slavila z 82:54 (22:18, 35:25, 58:34).

Slovenija je na Eurobasketu 2017 zanesljivo premagala Ukrajino in se preko nje prebila v osmino finala evropskega prvenstva, le 14 mesecev kasneje pa je v ponesrečenih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki sta jih s svojim sporom zaznamovali Fiba in vodilni možje Evrolige, proti istemu tekmecu izgubila za 28 točk. Ukrajinci so pred domačimi gledalci zanesljivo zmagali z 82:54.

Slovenci, ki so se visokikm in močnim Ukrajincem pod košem pravzaprav zoperstavili le z Žigo Dimcem, so se hitro znašli v zaostanku (0:7), vseeno pa so v prvi četrtini še ujeli nasprotnika. Pred zadnjim ukrajinskim napadom v prvih desetih minutah je bil tako na semaforju izpisan rezultat 19:18, nato pa so gostitelji četrtino zaključili z uspešnim metom za tri točke.

Nato pa je prišlo še do večjega padca v igri čete selektorja Rada Trifunovića, še zlasti v napadu. Slovenci so v drugi četrtini zbrali le sedem točk, v tretji pa le dve točki več in zmagovalec je bil pravzaprav že odločen. Katastrofalen je bil predvsem met za tri točke, začelo se je z 0/14 v prvem polčasu, na koncu pa je Slovenija zadela 4 od 24 poizkusov.

Gregor Hrovat je zbral 13 točk, Blaž Mesiček 12, Matic Rebec pa 9. Slednji je bil le eden izmed četverice, ki je zaigrala tudi na evropskem prvenstvu 2017. Poleg njega so si pred dobrim letom zlato kolajno okoli vratu nadeli Edo Murić (tokrat 2 točki, 6 skokov, met iz igre 1/9), Dimec (6 točk, 2 skoka, met iz igre 3/7) in Vlatko Čančar (5 točk, 5 skokov, met iz igre 0/5).

"Ukrajinci so startali čvrsto in zelo motivirano, mi na drugi strani pa medlo in brez pravega odgovora. Verjamem, da so fantje imeli željo, vendar tega na igrišču niso pokazali. Ko je Ukrajina dobila zalet, pa je bilo že prepozno. Enostavno je nismo znali ustaviti in razlika je samo naraščala. Čeprav smo mladi, bomo morali v prihodnje pokazati več volje, moči in karakterja. Upam, da je bila to dobra šola za vse nas in da bomo na naslednji tekmi v nedeljo pokazali veliko več. Igralce bo treba najprej spraviti iz tega šoka, kajti jasno je, da so močno razočarani. Ponosno so prišli v reprezentanco, nato pa doživeli visok poraz. V teh treh dneh se moramo dvigniti in pokazati, da znamo igrati košarko," je po tekmi dejal Trifunović.

"Tekmo so odprli preveč mehko, nismo se držali dogovorov, bili smo brez prave energije in borbenosti, zato je Ukrajina na koncu zasluženo visoko zmagala. V drugem polčasu nas je nadigrala v vseh pogledih, zadevala je tako z razdalje kot izpod koša, mi pa nismo imeli prav nobenega odgovora," pa je dodal Hrovat.

Ukrajina je sicer prekinila 21 let dolg niz. Slovenijo je namreč nazadnje premagala leta 1997, do zmage je tokrat prišla po enajstih zaporednih porazih. Za Slovenijo je to drugi najvišji poraz v tem stoletju na tekmah kvalifikacij ali večjih prvenstvih. Z višjo razliko je izgubila le v četrtfinalu svetovnega prvenstva 2014 proti ZDA (119:76).

V nedeljo se bodo evropski prvaki pred domačimi gledalci pomerili z Latvijo.

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 07:28 30.november 2018.

    Nenavadno za evropske prvake. Zahvala velja vsem tistim zvezdnikom ki niso mogli ali niso hoteli zastopati naše barve za uvrstitev na SP. Nacionalna zavest pa taka, se vidi da so še vedno zavedajo južnjaških korenin.

  • marsal 22:12 29.november 2018.

    Slabi razultati bodo vse dokler bo reprezentanco vodi tako nizkorangiran selektor, ki ni zmožen s svojim egom zvabiti najboljših igralcev v reprezentanco . Če bi naprimer bil slovenski selektor Greg Popovich( ker je balkanc) , bI prišla in Doncic in ...prikaži več in Dragič ( samo za 3 ure direkt s privat avionom ) in Randolph bi klečal prvi v vrsti ostalih pred njim , da bi ga poklical v reprezentanco... To je to