Šport > Košarka
483 ogledov

Denver ohladil Vročico, tudi Čančar stopil na parket

Miami - Denver Profimedia
Košarkarji Denver Nuggets so na krilih Nikole Jokića in Jamala Murrayja dobili tretjo tekmo finala lige NBA in povedli z 2:1 v zmagah.

Košarkarji Denver Nuggets so v finalu končnice severnoameriške lige NBA povedli z 2:1 v seriji, potem ko so pri Miami Heat slavili s 109:94. Blestela sta predvsem Nikola Jokić in Jamal Murray s trojnima dvojčkoma, medtem ko je slovenski predstavnik Vlatko Čančar odigral 30 sekund. Naslednja tekma bo v soboto ob 2.30.

Denver je slavil predvsem na krilih naveze Jokić/Murray, ki je skupaj dosegla 66 od 109 točk zlatih zrn. Oba košarkarja sta dosegla trojni dvojček.

Predvsem srbski center, dvakratni MVP rednega dela sezone (2021, 2022), je postal sploh prvi košarkar z najmanj 30 točkami, 20 skoki in 10 podajami na tekmi finalne serije. Na koncu je vpisal 32 točk, 21 skokov in 10 podaj.

Jokić | Avtor: Epa Epa
"Če sem povsem iskreno, mi osebna statistika ne pomeni veliko. Sem zgolj zadovoljen z zmago. To je velik uspeh, saj so nas premagali v Denverju, tu pa nismo želeli zaostati z 1:2 v zmagah," je bil po tekmi skromen 28-letni Srb.

"Želeli smo ostati osredotočeni, da smo ves čas pri stvari. Naša miselnost je, da moramo dobiti vsako naslednjo tekmo," je še dodal odlični center.

Skupaj ima Jokić tri tekme s statističnim izkupičkom 30-20-10 v končnici, vsi drugi košarkarji v zgodovini pa skupaj dve. To je uspelo le še Kareemu Abdul-Jabbarju (1970) in Wiltu Chamberlainu (1967).

Jokićev moštveni kolega Murray je prav tako dosegel trojni dvojček s 34 točkami ter po 10 skoki in podajami. Izgubil je sedem žog. "To je bila njuna najboljša predstava v sedmih letih pri nas," je po tekmi svoja varovanca pohvalil trener Denverja Michael Malone.

Pomoč s klopi je za Denver prišla v podobi novinca Christiana Brauna, ki je v 19 minutah dosegel 15 točk. Iz igre je zadel sedem od osmih metov. Edini preostali košarkar z dvomestnim številom točk je bil Aaron Gordon, ki je 11 točkam dodal še 10 skokov.

Vlatko Čančar je prvič po 11. maju dobil priložnost za igro. Ob koncu dvoboja je na parket stopil za 30 sekund, njegova statistika pa je ostala prazna.

Pri Miamiju, ki je z Denverjem stik držal do tretje četrtine, sta izstopala Jimmy Butler (28 točk) in Bam Adebayo (22 točk, 17 skokov), a imela premalo bodisi pomoči članov prve peterke bodisi košarkarjev s klopi. Skupaj sta glavna zvezdnika vročice iz igre zadela 18 od 45 metov.

Caleb Martin je s klopi dosegel 10 točk, preostali trije člani prve peterke pa so se na koncu ustavili pri vsega 16 točkah.

Miami - Denver | Avtor: Profimedia Profimedia

Miami je dvoboj dobro začel, do polčasa pa ohranil stik z najboljšim moštvom zahodne konference. Na odmor so varovanci Erika Spoelstre odšli z -5, zaostanek pa je nato v nadaljevanju le še naraščal. Že proti koncu tretje četrtine je znašal 19 točk, po polaganju Brauna za 93:72 pa je bila tretja tekma odločena.

Ob visoki razliki je Malone ponudil priložnost košarkarjem, ki v letošnji končnici niso veliko igrali, med njimi je bil tudi slovenski krilni košarkar.

"Povozili so nas v raketi, niso niti potrebovali metov za tri točke. Nismo se jim upirali v obrambi, v napadu pa smo imeli dovolj priložnosti za doseganje košev v njihovi raketi. Treba je priznati, da so močni pod košema, toda tudi mi smo dokazali, da lahko zaključujemo akcije, ko smo pravi," je po tekmi dejal Spoelstra.

"Ne bo lahko, toda če želimo zmagati, moramo najti način, kako ustaviti njihove najboljše igralce," pa je dodal Butler.

Naslednja tekma v seriji, v kateri moštvi igrata na štiri zmage, bo v noči s petka na soboto, peta v Denverju pa tri dni kasneje. Miami, osmopostavljena ekipa z zahoda, v sedmem finalu lovi četrti naslov, Denver pa sploh prvič igra na zadnji stopnički lige NBA.

* Izid, končnica:
- finale:
Miami Heat - Denver Nuggets         94:109
(Vlatko Čančar je odigral 30 sekund za Denver)
- Denver v seriji vodi z 2:1;

* Opomba: ekipi igrata na štiri zmage.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.