Šport > Košarka
16994 ogledov

Direktor Atlante razkril vse: "Dončića smo zamenjali, ker ..."

luka dončić trae young Epa Dončić ali Young, to je zdaj vprašanje!
Generalni direktor Atlante Hawks je pojasnil, zakaj se je na naboru odpovedal Luki Dončiću.

Slovenskega košarkarja Luko Dončića je v prvem krogu nabora pred letošnjo sezono izbrala Atlanta Hawks, ki ga je nato prepustila Dallas Mavericks. Moštvi sta se za menjavo in "odškodnino" dogovorili le uro pred začetkom nabora, potem ko so Mavericksi pristali na pogoje direktorja Atlante Travisa Schlenka.

Hawksi so v zameno za Dončića dobili Traeja Younga in izbor v prvem krogu enega izmed prihajajočih naborov. Ker je Dončić, aktualni MVP Evrolige in zmagovalec tekmovanja z Real Madridom, v manj kot polovici sezone postal prvi obraz Dallasa in eden najbolj vročih košarkarjev v ligi, se je nad Atlanto vsul plaz kritik. 

Tudi Young se je v novem moštvu hitro razigral in prevzel vlogo enega izmed nosilcev igre, vendar so njegove predstave ostale v senci spektakularnega Slovenca. Američan je zelo dober košarkar, o tem ni nobenega dvoma, a se z Dončićem, vsaj za zdaj, ne more primerjati. Čudežni deček iz dneva v dan piše zgodovino lige NBA, postal je redna tema vseh košarkarskih podkastov, legende o njem govorijo z izbranimi besedami, navijači ga naravnost obožujejo. Liga je v primežu "Dončićmanije".

Med poznavalci še vedno prevladuje mnenje, da je Atlanta naredila veliko napako, temu pa odločno nasprotuje generalni direktor Travis Schlenk, ki je prižgal zeleno luč za dogovor. Schlenk se je med All-Star vikendom pogovarjal z novinarjem ESPN-ja Adrianom Wojnarowskim in razkril podrobnosti dogajanja v zakulisju letošnjega drafta.

Luki Dončiću sta se pred Atlanto odpovedali tudi moštvi Phoenix Suns (Deandre Ayton) in Sacramento Kings (Marvin Bagley II).

Po navedbah direktorja je bilo v Atlanti vse pripravljeno na prihod Dončića. V žepu so imeli tretji izbor in niso se mu nameravali kar tako odpovedati. Nato je nenadoma zazvonil telefon. "Tega marsikdo ne ve. Če bi izbirali tretji, bi se odločili za Luko. Pogovarjali smo se z njegovim agentom. V New Yorku je za nas opravil zdravniški pregled. Uro pred naborom se je vmešal Dallas," je razkril Schlenk.

"Oba sta bila zelo zanimiva. Razpeti smo bili med Lukom in Traejem. Odločitev ni bila tako nedvoumna."

Travis Schlenk

Ključen pogoj za menjavo je bila izbira v prvem krogu enega od prihajajočih naborov. V Atlanti so namreč mnenja, da so s tem dobili dva košarkarja za ceno enega. "Povedal sem jim, da bo za menjavo potreben izbor na prihodnjem naboru. Tako so se začeli pogovori. Naši analitiki so izračunali, da bo Dallas končal na osmem mestu. Dva izbora na naslednjem naboru in Trae Young, ki ima odlično sezono, to se nam je zdelo smiselno."

trae young luka dončić | Avtor: Epa Epa

"V naslednjih letih imamo dva glavna cilja, in sicer želimo akumulirati čim več sredstev ter pridobiti kar se da veliko talenta. Luka je izjemen košarkar. Veseli smo zanj. Tudi Trae je fantastičen. Ko se nam je ponudila možnost dodatnega izbora v prvem krogu, se nam je zdelo smiselno, da z eno potezo uresničimo dva cilja. Če uporabim analogijo iz baseballa. Več udarcev kot imaš na voljo, večja je možnost, da zadaneš. Z dodatnim naborom smo dobili dva igralca, kar je bila logična izbira," je pojasnil Schlenk.

Komentarjev 6
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 17:40 18.februar 2019.

    zakaj se vsi slovenski mediji toliko ukvarjate z nekim igralcem ki se je prodal klubu ki je najslabsi na lestvici ? pa kaj to mene briga...pisite o sportih doma in igralcih v nasih klubih !

  • Snežinko 12:54 18.februar 2019.

    Izgovori, izgovori... stari rek pravi: "izgovor je dober, če ga pes na repu prinese"...