Šport > Košarka
8 ogledov

Dirk, LeBron, klop, obramba ali želja

LeBron James bo adut v napadu, pomagal pa bo tudi kriti Nowitzkega. (Foto: Reute Žurnal24 main
Miami Heat ali Dallas Mavericks? Približno dve tretjini ameriških košarkarskih novinarjev je za Miami, le tretjina za Dallas. V naslednjih petih odgovorih poskušamo pojasniti ključne faktorje za odločitev finala.
Ko ste prebrali ta tekst, se zdaj kaj lažje odločite, kdo bo zmagal? Kdo bo zmagal, nam povejte v anketi (desno od članka).

Kako ustaviti Nowitzkega?
213 centimetrov visoki Nemec je mož odločitve za Dallas Mavericks v tej končnici. Ima povprečje 28,4 točke na tekmo in je imel dve tekmi proti Oklahomi City Thunder z več kot 40 točkami. Ene same rešitve zanj nimajo niti Miami Heat. Morda bodo poskušali s podvajanjem, a kaj ko bodo imeli potem veliko prostora Dallasovi aduti za tri točke. Prvi se bo Dirka lotil Chris Bosh, ki pa v obrambi ni tako dober kot Udonis Haslem, ki pa se je šele dobro vrnil po poškodbi, ki mu je vzela večji del sezone. Če ne bo uspelo njima, bo zagotovo posredoval LeBron James. Če ga bodo ustavili oziroma koliko ga bodo omejili, to lahko odloči potek finala.

Kako ustaviti Wada in Jamesa?
Ko imata svoj večer, sta Wade in James neustavljiva. A Jason Kidd, čeprav primarno igra na mestu organizatorja igre, je proti Kobeju Bryantu in Kevinu Durantu že dokazal, da lahko unovči svoje izkušnje in je v obrambi ključen pri pokrivanju najnevarnejših strelcev nasprotnika. A sam ne bo mogel vsega, v obrambi bosta morala veliko pokazati predvsem Tyson Chandler in nekdanji član Heatov Shawn Marion. A ključno bi bilo lahko nekaj drugega: ko enemu od dvojice Wade/James ne gre, ponavadi naprej stopi Bosh in to bi lahko bila težava Dallasa – na eni tekmi ustaviti dva od treh izjemnih strelcev.

Kdo ima boljšo klop?
Jason Terry je drugi strelec Dallasa, izkušeni Peja Stojaković je stroj za trojke, J. J. Barea je odkritje končnice, slaba nista niti Corey Brewer in Brendan Haywood. To je klop Mavericksov. V marsikaterem klubu v ligi NBA bi bili to člani prve peterke. "Imamo dolgo klop in to nam pomaga, da se prilagodimo na različne nasprotnike," poudarja Nowitzki. Na drugi strani obstaja kliše, da je klop Heatov zelo povprečna. A z vrnitvijo večji del sezone poškodovanih Haslema in Mika Millerja to zdaj ne velja več. Za finale naj bi bil pripravljen tudi James Jones, ki ima sem in tja tekmo z nekaj trojkami. Edina težava Miamija je klasični center, še posebej tak, ki bi dajal točke.

Napad Dallasa ali obramba Miamija?
Finale Vzhoda med Chicago Bulls in Miamijem je bil dvoboj najboljših dveh obramb sezone, finale Zahoda med Oklahomo in Dallasom pa bitka najboljših dveh napadov. Zdaj se torej soočata izjemna obramba in odličen napad. Mavericks so v prvi trojici v ligi po odstotku meta iz igre (46-odstoten) in po odstotku meta za tri točke (39-odstoten). Heati so med sezono obrambo tako zelo izboljšali, da so imeli v končnici njihovi tekmeci le 42-odstoten met iz igre. In če vemo, kako napadalno nevarni so Wade, James in Bosh, se torej prednost vendarle nagiba na stran Miamija.

"Žrtvujemo se drug
za drugega,"
pravi Nowitzki in tako jim bo končno uspelo. Preberite zgodbi zadnjih sezon Dallasa in Miamija.

Kdo si prstan želi bolj?
Za zmage in naslov prvaka ne odločajo le kvalitete, ampak ima pomembno vlogo tudi samozavest, želja, prepričanost v lastne zmožnosti. Tega smo v očeh tako Dallasa kot Miamija v letošnji končnici videli ogromno. Mavericks še nikdar niso osvojili naslova, enkrat samkrat so bili v finalu, v končnici pa so po drugi strani že enajstič zapored. Nowitzki ni več mlad, še starejši je Kidd, ki je izgubil že dva finala. James in Bosh sta zaradi prstana poleti prišla v Miami in razjezila navijače Cleveland Cavaliersov in Toronto Raptorsov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.