Šport > Košarka
26 ogledov

Do konca junija rok za Novo mesto in Ptuj

Štefan Čelan bo vložil tožbo zoper državo zaradi dolgotrajnega sojenja: “Sodni p Žurnal24 main
Na današnjem sestanku na KZS so se za pogajalsko mizo usedli predstavniki KZS, podjetja EP 2013, d. o. o., župani občin, sogostiteljic EP 2013, in predstavniki MIZKŠ. Sklenili so, da je rok za Novo mesto in Ptuj, da predložita dokumentacijo, 30. junij 2012.

Sestanka so se udeležili župani Štefan Čelan (Ptuj), Zoran Janković (Ljubljana), Tomaž Tom Mencinger (Jesenice), Alojzij Muhič (Novo mesto) in Boris Popović (Koper), predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) na čelu z v. d. direktorja direktorata za šport Dragom Balentom in Zlato Ploštajner, vodjo projektne enote za izvajanje kohezijske politike, odgovorno za evropske sklade. S Košarkarske zveze Slovenije (KZS) so bili prisotni predsednik Roman Volčič, generalni sekretar Iztok Rems in namestnik generalnega sekretarja Matej Avanzo, s podjetja EP 2013, d. o. o., pa direktor Aleš Križnar, generalna sekretarka Alenka Škreblin in Rašo Nesterović, ambasador EuroBasketa 2013.

Predsednik Volčič je v uvodnem nagovoru vsem zbranim dejal, da si na KZS želijo čim prejšnje rešitve vseh tematik, ki se odpirajo, obenem pa tudi, da brez kotizacij evropskega prvenstva (EP) KZS ne more izpeljati, saj mora zveza zagotoviti vse nastanitve, transporte, logistiko, varovanje, zavarovanje, zdravstvene službe za vse udeležence in ostala organizacijska področja. Sporočil je, da morajo vse udeležene strani najti rešitve za uspešno izpeljavo prvenstva in da v primeru, da bi morala Slovenija prvenstvo odpovedati, slovenska moška reprezentanca ne bi mogla igrati niti na EP 2013 niti na svetovnem prvenstvu (SP) 2014, za EP 2015 pa bi morala v kvalifikacije.

Vse župane je pozval, da sporočijo stanje v mestih, soorganizatorjih EP 2013 in vsi – z izjemo Zorana Jankovića, ki s Stožicami že povsem ustreza pogojem Fiba Europe – so zagotovili, da potekajo aktivnosti pri pridobitvi celotne dokumentacije za prenovo ali gradnjo dvoran in da kotizacija, ki jo morajo plačati na KZS, ni sporna, dokler je za vse občine enaka.

Sklep sestanka, s katerim so se strinjali tako župani kot predstavniki ministrstva in KZS ter EP 2013, d. o. o., je, da morata mestni občini, ki načrtujeta novogradnji (torej Novo mesto in Ptuj), do 30. junija 2012 posredovati vso potrebno dokumentacijo, predvsem je tu pomembno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje dvoran ter za prejetje finančnih sredstev, ki so rezervirana iz evropskih skladov. V primeru, da katero izmed mest do takrat ne bo pridobilo vseh dokumentov, bo KZS o tem obvestila MIZKŠ ter začela iskati druge rešitve oziroma gostitelje prvega dela EuroBasketa 2013.

"Sklepi sestanka so, da morata do 30. junija 2012 Novo mesto in Ptuj predložiti gradbeno dovoljenje in vso dokumentacijo. S tem datumom se je strinjalo tudi ministrstvo, da je to rok, ko bodo še lahko razdelili denar za infrastrukturo tako, kot je potrebno. Takrat se bo tudi odločilo, če slučajno Ptuj ali Novo mesto ne bi uspela zagotoviti vseh potrebnih stvari. Enako je tudi z zagotovilom glede finančne konstrukcije. Drugi rok, 30. junij 2013, je za dograditev in prenovo teh dvoran," je današnje srečanje in dogovore z župani povzel predsednik KZS Roman Volčič.

Na vprašanje županov, če je Vlada RS za prvenstvo, je Drago Balent vsem zbranim dal vedeti, da podpira organizacijo EuroBasketa 2013 in da ima v rebalansu proračuna za leto 2012 zagotovljena sredstva za izpolnjevanje pogodbenih obveznosti do Fiba Europe. "Dejstvo je, da so župani, ko smo se pogovarjali, postavili vprašanje, če je debata sploh smiselna ali ne, če se ne ve, kaj si vlada o tem misli. In je bilo konkretno vprašanje, ali vlada podpira to prvenstvo in ali bo plačala ali ne. Gospod Balent, kot direktor direktorata, je zagotovil, da ni nobenih sprememb in napovedal, da je v letošnjem rebalansu proračuna namenjen tudi obrok, ki je po pogodbi namenjen plačilu kotizacije za Fibo," pa je o podpori vlade povedal Volčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.