Šport > Košarka
10 ogledov

Dolenc: Imamo še 1,5 milijona evrov dolga

Igor Dolenc. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Po besedah direktorja Olimpije je pri zmajih vse rožnato: pogodbe se podpisujejo, dolg se manjša, vpliva recesije ne bo, večjih obveznosti do nekdanjih igralcev in trenerjev ni.
 

Preberite še ...

Olimpija končno dobila končnico
Videointervju: Igor Dolenc

Kakšno je zdaj finančno stanje pri Olimpiji? Kako je z dolgom? V preteklosti so se pojavljale različne ocene. Sami ste maja dejali, da je dolga le še za 800.000 evrov, predsednik Dušan Mitič pa je še konec septembra govoril o višini 2,5 milijona evrov ...
Dolg je na začetku znašal 4,2 milijona evrov, nato pa so bile k temu dodane še obresti. Zdaj je zadeva takšna, da se je večina naših upnikov z nami poravnala, z drugimi pa se še naprej poravnavamo. Plačujemo po zastavljenih načrtih in načrtujemo, da bomo sanacijo zaključili sredi leta 2010. To pomeni, da bomo do takrat ob približnem proračunu pet milijonov evrov za odpravo dolga namenili nekaj več kot 20 odstotkov. Lahko sami izračunate kakšno je potem stanje. (–1,5 milijona.)

Zakaj so takšne razlike v ocenah?
Gre za različno tolmačenje. Ali se govori le o dolgu ali pa o plačevanju kreditov. Je kredit neke vrste dolg? Pravzaprav je. Samo za to gre. Za različno interpretacijo.

Robinson ostaja ali odhaja?  © Saša Despot

 
Neuradno smo izvedeli, da spet nastajajo novi dolgovi. Da klub spet ne plačuje podizvajalcev. Npr. letalskih vozovnic, prevozov ...
No. To niso novi dolgovi. To je trenutno poslovanje. Pričakovali smo, da bomo imeli v septembru, oktobru, novembru nekaj likvidnostnih težav. Naše glavne pogodbe namreč začnejo veljati v januarju, kjer računamo, da bomo poslovali povsem likvidno in težav ne bo.

So to kakšni novi sponzorji?
Ne. To so večinoma stari pokrovitelji. Mobitel, NLB, BTC, Petrol, Spar, Mercator in podobno. Po količini denarja je naš glavni sponzor trenutno Mobitel in njihova pogodba nam začne teči v januarju, kar nam bo povsem olajšalo poslovanje.

 
 

Ali se govori le o dolgu ali pa o plačevanju kreditov. Je kredit neke vrste dolg?

Igor Dolenc

 
Torej so zdaj težave le v likvidnosti. Komu pa ste po novem dolžni?
Težko vam kaj rečem. Menim, da je to naš problem. Računam, da bomo te, da tako rečem male dobavitelje, nekaj izplačali že letos, ostalo pa v januarju. Gre relativno za majhen denar.

K akšen je finančni dolg kluba do države? Kakšne so bile neplačane obveznosti na dan 1. 1.  2008 in kakšne bodo 1. 1.  2009?
Obveznosti do države sproti poravnavamo. To je vse, kar lahko rečem.

Pa ste imeli na začetku leta še kakšne dolgove?

Z državo smo se nekako pogodili. No, pravzaprav ne pogodili, ker se z državo težko pogajaš. Treba je plačati točne zneske. Vsak mesec plačamo obrok državi tako, kot je dogovorjeno. Načrta za naprej nimamo. Odplačujemo dolgove in prva je na vrsti država. Vse skupaj teče tako, kot je dogovorjeno.

Za Sarajlijo, Rudeža in Begića klub uradne ponudbe še ni dobil. © Saša Despot

 
V preteklosti je bila narejena revizija poslovanja, ki je bila malce sporna, saj jo je naročil glavni pokrovitel Pivovarna Union. Se je ugotovilo, kdo je bil v preteklosti kriv za takšno stanje? Bo kdo za to odgovarjal?
Ne.

In zakaj ne?
Upravni odbor se je tako odločil.

 
 

On sodi med naše največje upnike.

Igor Dolenc o Tomu Mahoriču

 
Finančna luknja se je pravzaprav pojavila, ko sta bila v klubu Zmago Sagadin in Rado Lorbek. Sta bila kdaj onadva pod drobnogledom?
Težko rečem, kdaj je bila škoda narejena. V to se nisem spuščal. Načrt sanacije je bil narejen in poskušamo se ga držati. Ostalim stvarem, tudi vzrokom za nastalo stanje, ki so se zgodili vrsto let nazaj, se ne posvečamo.

Pod vašim direktovanjem ni bil sprožen noben postopek?
Ne.

Pa morda kdaj bo?
To je stvar upravnega odbora. Če se bo tako odločil, bi se lahko to tudi zgodilo. Zaenkrat ne razmišljamo o tem.

Kolikšna je vsota, ki ste jo dolžni bivšim igralcem in trenerjem?
Minimalna.

Koliko je to?
Težko rečem, ker to še ni dogovorjeno. Vsega se še nismo dogovorili. Nekaj poravnav ostaja odprtih in bi o tem res težko povedal kaj konkretnega.

Direktor finančnih podrobnosti ločitve z Džikićem ni želel razkriti. © Saša Despot

 
Do kdaj mislite te stvari rešiti?
Poravnave delamo vseskozi. Ostalo je morda še okoli 20 zadev. Nekatere z zanemarljivimi zneski, druge z nekaj več. Vendarle to traja. Jemlje nam tudi energijo, vendar je to del službe in število dolžnikov se manjša. Te reči želimo rešiti čim prej. Predvidevam, da tudi naši upniki. O kakršnemkoli obdobju pa bi težko kaj rekel.

Komu ste največ dolžni?

O imenih ne bi rad govoril. Menim, da je to stvar kluba in težko imenujem koga, ki je še ostal naš dolžnik. Ki se z nami ni dogovoril, pobotal ali je stvar še na sodišču.

Po naših podatkih naj bi bili na primer Tomu Mahoriču dolžni okoli 85.000 evrov. V katero kategorijo sodi? Med tiste, ki ste jim dolžni veliko, ali tiste, ki jim dolgujete zanemarljivo vsoto?
On sodi med naše največje upnike.

Ali poravnave tečejo v istem tempu, kot je bilo to za časa direktorja Rajglja?

Da. Vseskozi se dogovarjamo in pogovarjamo z našimi upniki.

 
 

Sklenili smo dovolj sponzorskih pogodb, da težav do konca sezone ne bo.

Igor Dolenc

 
Eden izmed upnikov nam je dejal, da se zdaj ne držite preteklih dogovorov. Da ne izplačujete niti tistih 30 odstotkov dolga, na katerega je takrat pristalo veliko število upnikov?
Da. Gre za to, da so nam ostali najtrši zalogaji. Eni na to pristajajo, drugi ne.

Tistim, ki so na dogovor pristali, torej plačujete ...
Da.

Kakšen bo proračun kluba za sezono 2009/10?

Predvidevamo, da se proračun ne glede na to, kaj se bo zgodilo, ne bo zmanjšal. Bo nekje tak kot doslej.

Kakšen bo dolg konec decembra 2009?
Izračunajte.

Direktor zmajev meni, da mu iz finančnih vzrokov ne bo treba odstopiti. © Anže Petkovšek

 
Zanima nas številka.
Saj sem vam povedal. Držimo se načrta (nekaj več kot 20 odstotkov glede na proračun na leto znaša milijon evrov, op. a.)

Če ste letos za sanacijo namenili okoli milijon evrov, komu ste plačali zaostale obveznosti? Kako ste porabili ta denar?
Verjetno ne veste, kako poteka sanacija. To je finančna operacija. Zadeve potekajo tako, kot morajo.

 
 

Če bi se nam uspelo uvrstiti v drug del Evrolige, bi zagotovo prišli do teh dvajsetih odstotkov.

Igor Dolenc o polnjenju proračuna od vstopnic

 
Pred začetkom sezone ste napovedali povečanje prihodkov od prodaje izdelkov, vstopnic, kar naj bi pokrilo 20 odstotkov proračuna. Ali ste prodali, kolikor ste načrtovali?
Ne. Vstopnice so šle kar dobro v promet, in če bi se uvrstili v Top 16, bi to zadevo tudi dosegli. Tako pa bomo z vsemi temi zadevami pokrili nekaj več kot deset odstotkov proračuna.

Torej vam ni uspelo zastavljeno ...

Ne. Če bi se nam uspelo uvrstiti v drug del Evrolige, bi zagotovo prišli do teh dvajsetih odstotkov.

Več o usodi Ivice Jurkovića bo znano okrog novega leta. © Saša Despot

 
Kje boste nadoknadili teh manjkajočih deset odstotkov?
Sklenili smo dovolj sponzorskih pogodb, da težav do konca sezone ne bo.

 
 

Stališče upravnega odbora je, da je ekipa dovolj močna za osvojitev obeh domačih lovorik. Vendar če bi se kje pojavil kakšen igralec, ki bi bil zanimiv za nas, bi se z njim vsekakor poskušali dogovoriti.

Igor Dolenc

 
Kako se boste približali normativom Evrolige za leto 2009, ki kot minimum za sodelovanje v tem tekmovanju predpisuje 5,2 milijona evrov velik proračun?
Obstajajo A- in B-licence. Za vsako so različne zahteve. Za B-licenco so te precej bolj ohlapne. Kljub vsemu 5,2 milijona evrov za nas ni nedosegljiva številka.

Ali nameravate ekipo pod Juretom Zdovcem okrepiti še s kakšnim igralcem?
Vsak trener ima svoje želje, tudi Jure. Najprej se moramo odločiti, kaj bomo storili z Ivico Jurkovićem in Frankom Robinsonom. Stališče upravnega odbora je, da je ekipa dovolj močna za osvojitev obeh domačih lovorik. Vendar če bi se kje pojavil kakšen igralec, ki bi bil zanimiv za nas, bi se z njim vsekakor poskušali dogovoriti.

Ali to pomeni, da boste počasi začeli sestavljati ekipo že za naslednjo sezono?

Da. Ekipo želimo čim prej sestaviti. Da je ta čim dlje časa skupaj in da je bolj konkurenčna, kot je bila letos.

Kaj si želi Jure Zdovc? © Saša Despot

 
Kdaj točno potečeta pogodbi Jurkoviću in Robinsonu?
Pred novim letom. Vsekakor se bomo z njima pogovorili. Morda bomo spremenili kakšno stvar v pogodbi. Morda se bomo z njima dogovorili za podaljšanje sodelovanja, morda pa tudi ne. Jurković nam je priskočil na pomoč ob poškodbi Marka Miliča in je svoje delo korektno opravil. Marko je začel trenirati, na začetku naslednjega tedna se bo pridružil ekipi. Videli bomo, kdaj bo lahko normalno odigral tekme. Robinson je za nas zanimiv igralec. Napreduje iz tekme v tekmo. Je dober atlet. Ostaja zanimiv.

Ste dobili kakšno ponudbo za Damjana Rudeža, Mirzo Begića in Mirzo Sarajlijo?

Zaenkrat ne.

Prav nihče se ni oglasil?

Konkretnih ponudb ni bilo. Če bodo, bomo razmišljali tudi o poslovnih in ne športnih potezah. Nekaterim mladim je kar poskočila cena. To pomeni, da je Olimpija spet vzpostavila dobro šolo mladih igralcev in da bo v prihodnje valilnica talentov. Obiski skavtov in managerjev to potrjujejo.

Kakšen je zdaj status Aleksandra Džikića? Ste pravno še vezani nanj?

Ne. Pogodba je prekinjena. Pravno nismo več vezani.

 
 

Nekaterim mladim je kar poskočila cena. To pomeni, da je Olimpija spet vzpostavila dobro šolo mladih igralcev in da bo v prihodnje valilnica talentov. Obiski skavtov in managerjev to potrjujejo.

Igor Dolenc o mladih

 
Gospod Mitič je dejal, da se je gospod Džikić odpovedal delu odškodnine. Po naših podatkih pa naj bi prejel kar precejšnjo?
Težko je govoriti karkoli o odpravnini. Mi smo se sporazumno razšli.

Torej ni dobil nič?

Sporazumno smo se razšli. Naj ostane pri tem.

V številkah?
Ne.

Džikić naj bi dobil okoli 150.000 evrov. Ali to drži?

Ne. Na te stvari je treba gledati drugače. To bi težko razložil. Imel je zagarantirano pogodbo še tri leta, vsekakor bo nekaj denarja zagotovo dobil.

Je ta številka večja kot 100.000?

Ne. Te reči ne potekajo tako. Denarja ni dobil še nič.

Ga pa bo?

Nekaj ga bo.

Boste odstopili, če bi se klub pod vašim vodstvom še naprej zadolževal?

Upravni odbor vlaga velike napore, da podpisujemo nove in nove pogodbe. To je razlog, da se klub ne zadolžuje. Z vsemi velikimi sponzorji bomo zaključili pogodbe. Menim, da se kar se poslovnega dela tiče, vsa stvar stoji na trdnih temeljih. Ne bo mi treba odstopiti.

Se recesija pozna v vašem klubu?

Zaenkrat ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.