Šport > Košarka
17276 ogledov

Dončić dočakal manjkajoči člen, ta sporoča tekmecem: "Lahko samo molite"

Luka Dončić Profimedia
Moštveni soigralec Luke Dončića je po dominantni zmagi nad Chicago Bulls tekmecem poslal močno sporočilo.

Košarkarji Dallas Mavericks so v noči na torek nadigrali Chicago Bulls (127:92) za tretjo zaporedno zmago, po kateri se držijo na osmem mestu zahodne konference. 

Luka Dončić je na obračunu z biki nadaljeval niz trojnih dvojčkov, tokrat se je ustavil pri 27 točkah, 12 skokih in 14 podajah.

Dallas je s 37. zmago po 65 tekmah obdržal stik z ekipami, s katerimi se bori za neposredno uvrstitev v končnico, kamor pelje prvih šest mest v obeh konferencah.

Mavericks na zahodu še naprej zasedajo osmo mesto, pred njimi so peti New Orleans Pelicans (39-25), šesti Phoenix Suns (38-27) in sedmi Sacramento Kings (36-27), za njimi pa v igri za šesterico ostajajo še Los Angeles Lakers (36-30) in Golden State Warriors (34-30).

Dončić je na parketu prebil dobre pol ure, ob visoki prednosti svojega moštva pa je zadnje minute presedel na klopi.

Trener Jason Kidd je po koncu dejal, da sta odločitev o tem sprejela skupaj. "Je zrel, pravi vodja. Četudi se poteguje za vse te rekorde, je razumel položaj," je o tem na novinarski konferenci po dvoboju dejal Kidd.

"Zanj so pomembne zmage. Za številke nisem prepričan, da mu karkoli pomenijo. Ampak ko se bo upokojil, bo pogledal nazaj in videl, da je igral na povsem drugačni ravni od ostalih," je Dončića pohvalil njegov trener.

Slovenski as je s sedmim zaporednim trojnim dvojčkom izenačil tretji najdaljši tovrstni niz v NBA. Več jih imata le Russell Westbrook (11) leta 2019 in Wilt Chamberlain (9) leta 1968. Ob Dončiću so jih sedem po vrsti nanizali še Michael Jordan, Oscar Robertson in Westbrook. Dončić, ki je bil s strani lige NBA izbral za igralca tedna na zahodu, je obenem dosegel že 1142. trojko prek luže ter s tem napredoval na drugo mesto večne lestvice pri Mavericks. Na vrhu je Dirk Nowitzki s 1982.

Polg Dončića je na igrišču blestel novopečeni član teksaškega moštva Daniel Gafford. Prejemnik štirih od skupno 14 Dončićevih podaj se je doslej izkazal kot izredno pameten nakup, saj se njegov stil igre lepo dopolnjuje z Dončićevim domiselnim pristopom, s svojo prezenco pod obročema pa že postaja nepogrešljiv del Dallasove napadalne strategije. Od prihoda Gafforda Dončić v povprečju dosega kar 11,2 podaje na tekmo.

Gafford je bil proti bikom ponovno nezgrešljiv (9/9 iz igre), trenutno pa je že pri 29 zaporednih zadetih metih, kar je rekord lige NBA, odkar so v sezoni 1996/1997 začeli beležiti to statistiko.

Ko so novinarji Gafforda vprašali, kako naj nasprotniki ustavijo pick 'n' roll akcije, v katerih se z Dončićem tako dobro dopolnjujeta, je ameriški košarkar odvrnil: "Lahko samo molijo. Tudi sam sem to počel vedno, kadar sem igral proti njemu. Zdaj, ko igrava skupaj, vidim, zakaj ga je tako težko ustaviti, čeprav smo poskusili na vse načine. Lepo je biti na drugi strani."

Gafford Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1