Šport > Košarka
41 ogledov

Dončić ostal brez finala

Fenerbahce Real Madrid Final Four Luka Dončić EPA
V finalu najmočnejšega evropskega košarkarskega tekmovanja se bosta merila pirejski Olympiacos in gostitelj zaključnega turnirja - carigrajski Fenerbahçe.

V večernem polfinalu je domači Fenerbahçe ugnal Real Madrid (84:75). Do otipljive prednosti so Turki prišli že v prvi četrtini in nato vse do konca zadržali naskok. Luka Dončić za Real ni dosegel točke, v 17 minutah je zbral dva skoka in asistenco. 

V rednem delu Evrolige so madridski košarkarji v Istanbulu z domačim Fenerbahçejem izgubili s točko razlike, v Madridu pa so slavili z 61:56, toda turška ekipa je od polfinala leta 2015 proti Realu zmagala na petih tekmah od sedmih, vendar do zdaj še nikoli ni osvojila naslova prvaka.

Najbližje mu je bila lani, ko je v finalu v podaljšku izgubila z moskovskim CSKA. Zato pa je Real v tem tekmovanju slavil že devetkrat, zadnjič leta 2015 v Milanu, ko je premagal Olympiacos.

Bolj odločno so v drugi polfinalni obračun krenili domači košarkarji. Čeh Jan Vesely, ki je pred devetimi leti eno sezono igral za ljubljanski Slovan, je v četrti minuti zadel za 9:2, štiri minute pozneje je s trojko Bobby Dixon Fenerbahçe popeljal do plus deset (17:7). Edini, ki je v madridski ekipi držal korak z domačini, je bil Sergio Llull, ki je v prvi četrtini dosegel 11 od 13 točk Reala.

Tudi začetek druge četrtine za Madridčane ni bil uspešen. V 14. minuti je trojko zadel še Srb Nikola Kalinić, na semaforju pa je bilo 26:13 za varovance Željka Obradovića, ki je do zdaj s štirimi različnimi klubi osvojil že osem naslovov. S tremi trojkami so se gostje domačinom približali na dve točki zaostanka (24:26), toda ob polčasu je bilo že plus deset za Fener.

V tretji četrtini so Istanbulčani še naprej ohranjali prednost deset točk razlike. V gostujoči ekipi ob Llullu in Jayceeju Carrollu, ki sta skupaj dosegla 38 od 50 točk Reala, ni bilo razpoloženega igralca, na drugi strani so jih domačini do konca tretje četrtine 63.

Z dvema trojkama na začetku zadnje četrtine, uspešna sta bila Kostas Sloukas in Luigi Datome, je Fenerbahçe povedel že z 68:52. Z delnim izidom 8:0 so se Madridčani še vrnili v igro, toda po minuti odmora Obradovića je Fener po zaslugi Američana Ekpeja Udoha zaustavil njihov nalet ter prišel do zaslužene zmage.

Dončić, ki mu je vodstvo evrolige namenilo nagrado vzhajajoča zvezda, ni bil najbolj razpoložen za igro. Trener Pablo Laso mu je namenil 17:19 minute igre, v tem času pa je zgrešil tri mete za tri točke in tri za dve, v statistiko pa je vpisal tri podaje in dva skoka. V ekipi Reala je Llull dosegel 28 točk in Jaycee Carroll 21, v domači ekipi pa je Udoh dosegel 18 točk, imel je tudi 12 skokov in osem podaj, Bogdan Bogdanović pa 14 ter Vesely in Kalinić po 12.

Olympiacos po drami izločil CSKA

Olympiacos Final Four | Avtor: EPA EPA

Košarkarji moskovskega CSKA so si na polfinalnem dvoboju z Olympiacosom že priigrali visoko prednost, slabe tri minute pred koncem tretje četrtine so tako vodili z 61:49, a so naposled po preobratu slavili Pirejčani.

Pred petimi leti sta se CSKA in Olympiacos v Istanbulu enkrat že pomerila na zaključnem turnirju evrolige, z 62:61 pa so se zmage v finalu in s tem svojega drugega od treh naslovov evropskega klubskega prvaka veselili grški košarkarji.

V rednem delu evrolige so branilci naslova obakrat premagali Olympiacos, ki je bil večji del prvega polčasa polfinalnega obračuna v podrejenem položaju. Ruska ekipa je na prvi odmor odšla s prednostjo šestih točk, s trojko Vangelisa Mantzarisa pa so se ji Grki v 14. minuti približali na dve točki zaostanka (20:22). Toda s petimi zaporednimi točkami Nanda De Cola, nato pa je svoje dodal še Miloš Teodosić, so Moskovčani 40 sekund pred koncem prvih dvajsetih minut povedli že s 40:27, z novo trojko Mantzarisa in še eno Dmitriosa Agravanisa pa so varovanci Dimitriosa Itoudisa zaostanek le znižali na sedem točk.

Grki so se v težkem položaju znašli tudi ob koncu tretje četrtine, ko so zaostajali za 12 točk, a je nato na sceno stopil neuničljivi Vassilis Spanoulis. Legendarni član Olympiacosa je do takrat iz igre zadel le enega od sedmih metov, nato pa je začel zadevati, Grki pa so sredi zadnje četrtine izenačili izid na 69:69. Dobro minuto pred koncem je Teodosić zadel trojko za 76:76, a je le nekaj sekund kasneje z enako mero odgovoril Erick Green.

Teodosić, ki je v rednem delu Evrolige proste mete izvajal 92-odstotno, v končnici pa 16/16, je nato zgrešil enega od dveh prostih metov za 77:79. Sledil je neuspešen napad Grkov, šest sekund pred koncem pa je Teodosić dokončno postal tragični junak z zgrešenim metom za tri točke, ki bi Rusom lahko prinesel zmago. Srb je imel na voljo tudi morda boljše rešitve. Sledile so osebne napake na obeh straneh, Grki pa so bili natančnejši pri izvajanju prostih metov.

Olympiacos se je tako še osmič uvrstil v finale evrolige, trikrat do zdaj je v njem tudi slavil, zadnjič pred štirimi leti, ko je premagal Real Madrid. Pri Grkih so po 14 točk dosegli Spanoulis, Georgios Printezis in Kostas Papanikolaou, pri CSKA pa Teodosić 23, De Colo 16, Aaron Jackson pa 12.

Evroliga (Final4), polfinale:

CSKA Moskva - Olympiacos 78:82 (18:12, 22:21, 24:27, 14:22)
Teodosić 23, De Colo 16; Spanoulis (6 as), Papanikolaou (9 sk), Printezis (7 sk) po 14.

Real Madrid - Fenerbahçe 75:84 (13:21, 21:23, 16:19, 25:21)
Udoh 18 (11 sk, 8 as), Bogdanović 14 (6 sk); Llull 28 (8 as), Carroll 21.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.