Šport > Košarka
21 ogledov

Litva slavila, adijo, olimpijske

Javtokas
1/15
EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca je izgubila srečanje za razvrstitev od petega do osmega mesta z Litvo s 77:80 in se tako poslovila od kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre. Lahko še osvoji sedmo mesto.

Košarkarji Slovenije so v tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta na evropskem prvenstvu v Kaunasu izgubili z Litvo s 77:80 (20:19, 33:44, 57:63). V soboto ob 17. uri jih čaka zadnja tekma v Litvi za končno sedmo mesto. Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Goran Dragić in Erazem Lorbek s po 16 točkami.

Selektor Božidar Maljković je po srečanju dejal: "Navkljub porazu sem zadovoljen s tem, kako je reagirala ekipa. Ponosen sem, da smo igrali borbeno, čvrsto in homogeno, čeprav imamo skupino starejših, poškodovanih igralcev na eni strani ter mladih, neizkušenih na drugi. Že med pripravami v Kranjski Gori sem povedal, da me skrbijo izgubljene žoge, in danes smo tekmo izgubili prav zaradi dveh izgubljenih žog. Takšna sta pač življenje in košarka. To prvenstvo je bil prvi korak h končnemu cilju, se pravi oblikovanju močne reprezentance za evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji. Slovenija je edina ekipa na tem prvenstvu, v kateri ni bilo šestih pomembnih igralcev – Vujačića, Bena Udriha, Brezca, Vidmarja, Nachbarja in Domna Lorbka, hkrati pa smo edini, ki smo imeli v ekipi kar štiri novince. Žal imajo slednji še veliko težav v natančnosti pri metih na koš, a to se bo s časom izboljšalo. Moja košarkarska filozofija je – daj od sebe vse na tekmi in uživaj v njej. Enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Nadaljevali bomo po začrtani poti."

"Slabo smo igrali, ni nam šlo vse prvenstvo, tudi žreb se nam ni poklopil. Lahko se le opravičimo navijačem. Življenje gre dalje," je za nacionalno televizijo dejal Matjaž Smodiš.

Slovenska košarka je tako ostala brez reprezentančne akcije v letu 2012, kar pomeni, da se bodo fantje pod državnim grbom znova zbrali šele 2013, ko bomo v Sloveniji gostili najboljše reprezentance Evrope. Niz porazov – Rusija, Grčija, Makedonija, Španija, Litva – ter neatraktivne predstave slovenskih košarkarjev so hkrati slab obet za prihodnost srbskega strokovnjaka na slovenski klopi Božidarja Maljkovića.

Če sta šla Sloveniji v prvem in drugem delu na roko tako žreb tekmecev kot razpored tekem, je v Kaunasu naletela na dve od najboljših ekip Evrope in najprej proti Španiji ostala brez boja za tako želeno medaljo, proti Litvi pa brez možnosti premiernega nastopa na olimpijskih igrah. Pa čeprav se je ta zadnja, odločilna tekma začela le 15 ur po tem, ko je Litva šokantno izgubila v četrtfinalu proti Makedoniji.

 

Slovenski košarkarji niso znali izkoristiti lepe priložnosti za šesto zmago (Bolgarija, Ukrajina, Gruzija, Belgija, Finska), pa čeprav so tekmo odprli dobro in si po šestih minutah priigrali vodstvo 14:6. Že do konca prve četrtine so ga domačini znižali na 20:19, v drugih desetih minutah pa naredili prvi korak k zmagi. Z delnim izidom 7:0 med 14. in 18. minuto so prišli do prednosti 34:28 in jo v zadnji minuti prvega polčasa nadgradili na 44:33.

Litva še zdaleč ni imela takšne podpore s tribun kot na prejšnjih tekmah, zato so slovenski košarkarji navkljub visokemu zaostanku hrabro krenili v drugi polčas. Počasi in vztrajno so nižali razliko, se v 25. minuti približali na 46:49, v 31. na 62:63, v 33. minuti po košu Matjaža Smodiša pa so bili znova v ospredju. Izenačenost na semaforju je trajala vse do konca, žal pa so imeli domačini v zadnji minuti bolj natančno roko in odnesli vredno zmago. Mantas Kalnietis je 19 sekund pred koncem zadel trojko za dve točki prednosti, zadnja poskusa Jake Lakoviča in Gorana Dragića pa nista našla cilja.

Znani vsi polfinalisti

Znana sta polfinalna para. Španiji in Makedoniji, ki sta si boj za kolajne priigrali že v sredo po zmagah nad Slovenijo oziroma Litvo, sta se pridružili reprezentanci Francije ter Rusije. Prvi so v četrtfinalu premagali Grčijo s 64:56, Rusi pa so bili boljši od Srbije s 77:67. V prvem polfinalu v petek ob 16.30 se bosta pomerila aktualni prvak Španija in presenečenje tega prvenstva Makedonija.

 

V drugem polfinalu ob 20. uri se bosta udarila Rusija ter Francija. Galski petelini so z 18 točkami Tonyja Parkerja, 16 Nanda de Cola in 15 Nicolasa Batuma premagali Grčijo, ki je vodila tri četrtine tekme, a je imela le enega razigranega igralca Ioanisa Borusisa s 17 točkami in 11 skoki. Podobno se je godilo tudi Srbiji, saj Miloš Teodosić (20 točk) in Nenad Krstić (13) sama nista mogla zaustaviti raznovrstne zasedbe Rusije, za katero je Andrej Kirilenko dosegel 14 točk, Andrej Voroncevič ter Viktor Hrjapa po enajst in Aleksej Šved deset.

Evropsko prvenstvo, Litva:

Tekme od petega do osmega mesta

Slovenija : Litva 77:80 (20:19, 33:44, 57:63)
Lorbek 16, 5 sk., G. Dragić 16, 5 sk, 4 pod., Begić 11, 4 sk., Ožbolt 9, Smodiš 8, 6 sk., Lakovič 7; Kalnietis 17, 4 pod., Jasikevičius in Songaila 12

Četrtfinale

Francija : Grčija 64:56 (40:43, 27:29, 14:17)
Parker 18, 5 sk., De Colo 16; Bourousis 17, 11 sk., Fotsis 9, 5 sk., Calathes 7

Rusija : Srbija 77:67 (52:48, 34:27, 16:12)
Kirilenko 14, 11 sk., 6 pod., Voroncevič in Hrjapa 11; Teodosić 20, Krstić 13

Komentarjev 4
  • sasa040 17:38 15.september 2011.

    BOLEČ PORAZ =(ssSRAMOTNO=( JURE ZDOVC VRNI SE

  • magic12 17:06 15.september 2011.

    igralcem nimam kaj zameriti, vidi se da so se borili in imeli željo ampak ko ne gre pač ne gre. in zdaj vidimo kaj smo brez naših nosilcev (bokija itd.) napad je bil letos ničla, obramba boljša kot v preteklosti, ...prikaži več pa vendar to ni dovolj. zamerim le selektorju za napade. še zmeraj smo pa lahko ponosni, dobili smo begiča, muriča in seveda dragiča, to je pozitivno in zelo zelo pomembno za nas. nič, ostane nam ep2013 bomo videli, upam, da pridobijo vse igralce. glede na to kako kvalitetne igralce imamo in če bi zmeraj vsi igrali na prvenstvih (brez odpovedih) bi bili verjetno zmeraj na vrhu, tako pa to ni možno. kakorkoli, zadnja tekma tako ni pomembna, upam da dobijo mladci dobijo priložnost.

  • 1111 16:35 15.september 2011.

    ...žal se vidi da fantje ne igrajo s srcem, za gušto...ne zaslužijo si OI, pa še marsi česa...