Šport > Košarka
19 ogledov

Dragić: "Za te trenutke vadil celo življenje"

Goran Dragić EPA
"Tako kot otroci v Ameriki tudi otroci v Sloveniji odraščajo s sanjami o ligi NBA," svoj prispevek o Goranu Dragiću, letošnjem odkritju Houston Rockets, začenjajo pri teksaški izpostavi televizijske hiše CBS. V klubu priznavajo, da so se pred meteorskim vzponom Dragića želeli znebiti, saj so v ekipi že imeli – Jeremyja Lina!

Na spletni strani televizijske postaje CBS Houston so se v torek poklonili slovenskemu košarkarju Goranu Dragiću, ki tako fantastično igra za lokalno NBA moštvo Houston Rockets. Pri CBS so zapisali, kako se je Dragić v enem izmed intervjujev spominjal svojega sanjarjenja o zvezdniškem statusu igralca lige NBA, ko je še kot mlad fant v Kosezah delal prve košarkarske korake.

"V svoji četrti sezoni – v zelo pomembnem pogodbenem letu – se zdi Dragić na robu tega, da doseže svoje sanje," pišejo pri CBS. "Bakterijska infekcija je za zadnjih 14 tekem ob igrišče potisnila zvezdniškega člana prve peterke Kyla Lowryja, medtem pa je 25-letni Dragić nepričakovano začel opozarjati nase z veliko žara, borbenosti in vsebine, Rockets pa obdržal na poti proti cilju končnice. Lahko rečemo, da je 'timing' vse?"

Dragić je v nedavnem pogovoru za SportsRadio 610 razlagal: "Sanje vsakega so, da bo nekoč začel tekmo. To so bile moje sanje, ko sem bil še otrok, da bi vodil ekipo v NBA. Takšna priložnost pride mogoče enkrat, največkrat dvakrat, zato jo moraš izkoristiti." Pri CBS nadaljujejo, da je Dragić svojo priložnost brez dvoma izkoristil, ob odsotnosti prvih strelcev Lowryja in Kevina Martina pa so lahko gledalci videli "celoten Dragićev repertoar", ki je "več kot navdušujoč".

"Nasprotni branilci dobivajo srčne napade"

"Pametno ravna z žogo, obenem pa je tudi pogumen," dodajajo pri CBS. "Ob takšnem žaru in vedno večji samozavesti nasprotni branilci dobivajo srčne napade. Sicer še vedno dela nekaj napak, še posebej v obrambi. Razlika je, da lahko zdaj kljub napakam igra, saj do prihoda veterana Earla Boykinsa prejšnji teden ni bilo nikogar, ki bi ga lahko zamenjal, kar je pomenilo, da je bil na igrišču 40 minut na tekmo."

Spremembo je opazil tudi Dragić. "Morda se je potrebno malce drugače prilagoditi na igro, kot če prideš vanjo s klopi," razlaga Ljubljančan. "Takrat moraš narediti nekaj dobrega v tistih nekaj minutah, zdaj, ko imaš na voljo več minut, pa lahko raziskuješ vse možnosti in vidiš, kaj je in kaj ni, in samo poskušaš izpeljati kakšno akcijo."

Kljub temu, da se je pomeril s praktično vsemi najboljšimi organizatorji igre v ligi, med katerimi so tudi Russell Westbrook, Kyrie Irving, Chris Paul, Steve Nash in Jason Kidd, ga nihče izmed njih ni nadigral, nadaljujejo pri CBS in dodajajo, da si je praktično nemogoče predstavljati, da bi se po prikazanem na zadnjih 14 tekmah lahko vrnil na klop. Glede na to, da se mu pogodba z Rockets poleti izteče, bo kar nekaj ekip želelo ponuditi več kot 2,1 milijona dolarjev plače.

Konkurenca je bil tudi Jeremy Lin

"Za ta trenutek sem vadil celo življenje," je Dragić odvrnil na vprašanje, če je njegova želja biti član prve peterke. "Seveda si želim izboljšati svoj nivo igranja in igrati svojo najboljšo košarko. Želim, da me prepoznajo kot 'on je prvi organizator igre, on lahko vodi ekipo', ne samo kot menjavo. To so moje želje. Še vedno imam veliko dela, da bi izboljšal svojo igro, še vedno moram nekatere stvari delati bolje, ampak to je zame učni proces in iz tega se lahko veliko naučim."

Houston je bil kljub vsemu še nekaj mesecev nazaj pred veliko napako. Decembra so namreč želeli skleniti kupčijo in v zameno za Dragića, Martina in Luisa Scolaja dobiti zvezdnika Los Angeles Lakers Pauja Gasola, veliki 'trade' pa je takrat blokiral komisar lige David Stern in praktično rešil sezono raket. Ti so imeli takrat v ekipi preveč organizatorjev igre, poleg Dragića še Jonnyja Flynna in takrat neznanega Jeremyja Lina, ki je nato eksplodiral pri New York Knicks.

"Dragića sem videl kot člana prve peterke že prvi teden sezone, ko smo začeli igrati tekme," se spominja trener Rockets Kevin McHale. "Lahko bi začel proti veliko ekipam. Želimo si Gorana v našem moštvu." Rockets so zadeli v polno, saj se Flynn nikakor ni vklopil v McHalov sistem in so ga prejšnji mesec poslali naprej, Lin pa je v New Yorku na nekaj tekmah sicer pokazal velik talent, a nato zaradi poškodbe predčasno končal sezono.

Z Dragićem do mest za končnico

“Goran je že na pripravah igral zares dobro," nadaljuje McHale. "Ko se je še bolj vklopil v to, kar smo od njega zahtevali, je bil preprosto fenomenalen. Igral je izjemno košarko. Res je izjemen mlad fant, res zabaven. Rad igra in tekmuje. Je borben in čvrst, kar mi je zelo všeč. Na neki točki na tekmi vsi, proti katerim igra, postanejo zares jezni nanj in to je dobra stvar."

Rockets (29-25) so še naprej v igri za zadnje, osmo mesto v končnici, po zmagah nad ekipami, kot so Oklahoma City, Los Angeles Lakers in Chicago Bulls, pa je Dragić večkrat zapored oddal kandidaturo za prvo postavo, ki je ne namerava izpustiti iz rok. "Tu imamo izjemno ekipo, že od prvega dne priprav so vsi delali res trdo," dodaja Dragić. "Sezono smo začeli slabo, nato pa smo se vrnili in dobili sedem ali osem zaporednih tekem. Po poškodbah Kyla in K-Marta (Martina, op. a.) so si vsi verjetno mislili, da je s Houstonom konec, a ekipa je stopila skupaj, imamo res izjemno kemijo in igramo odlično košarko. To je razlika med dobro in slabo ekipo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.