Šport > Košarka
19 ogledov

Dražen bi jih danes praznoval 46

Košarkarskemu Mozartu so v Zagrebu postavili velik kip. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Eden najboljših košarkarjev vseh časov Dražen Petrović bi danes praznoval 46. rojstni dan, če ne bi 7. junija leta 1993 izgubil življenja v prometni nesreči.

Na današnji dan prej 46 leti se je rodil eden najboljših in najbolj priljubljenih košarkarjev Dražen Petrović. Legendarni košarkar je že s 13 leti v rodnem Šibeniku treniral več ur dnevno. Nori ritem treningov je bil poplačan že pri 15 letih, ko ga je trener Šibenke uvrstil v člansko ekipo. To ga je še dodatno vzpodbudilo k treningu. "Nikoli nisem izpustil jutranjega treninga. Nikoli! Vzel sem žogo in metal. Tudi po petstokrat in večkrat. Na igrišču sem postavil stole in vadil preigravanje," je svojo pot do uspeha opisal takrat nadobudni mladenič, znan tudi po svoji bujni pričeski.

Šibenka je kmalu postala premajhna, zato je z 20 leti z bratom Acom odšel v Zagreb k Ciboni in z njo dvakrat osvojil evropski naslov. Že takrat je bil najboljši košarkar v Evropi, pot v ligo NBA pa si je priboril tudi z igranjem za Real iz Madrida. V Portlandu se ni naigral, vendar ga je hrabrost, ni se bal nikogar, spremljala tudi onstran Atlantika.

Pred tekmo za zlato medaljo na Olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 si ga je svet zapomnil po izjavi takrat najboljšemu košarkarju na svetu Američanu Michaelu Jordanu. Air Jordan mu je dejal: "Zabil ti bom skozi oči," Petrović pa mu je odgovoril: "Tudi jaz tebi." Ko so se drugi bali pogledati Jordanu v oči, se mu Petrovič ni bal postaviti po robu. V tistem času so na košarkarje iz Evrope gledali s posmehom, Draženu pa je bil to še večji izziv. V času All Star vikenda leta 1993 v ligi NBA je bil 10. najboljši strelec lige, a ga vseeno niso povabili na tekmo najboljših. Le zato, ker je bil iz Evrope, in to ga je zelo prizadelo.

"Če niso izbrali mene, koga bodo? Tu ne gre za slučaj. Zakaj niso pozabili na druge strelce? Poklicali so me, da bi tekmoval v metu trojk. Ne, hvala! Moje mesto je na igrišču," je vodstvu lige zabrusil Petrović, ki je bil takrat nosilec igre pri New Jersey Netsih in prvi strelec moštva, kar je bilo do takrat nepredstavljivo. Leta 1992 je Hrvaško popeljal do srebra v Barceloni, kar je še danes največji uspeh hrvaške košarke. Zlato je bilo vseeno rezervirano za dream team.

Draženov vzpon v svetovnem merilu je kruto prekrižala prometna nesreča 7. junija 1993 v nemškem Denkendorfu. "Z besedami ne znam opisati, kaj je Dražen pomenil klubu. Vsi si bomo za vedno zapomnili njegov nasmeh, njegov tekmovalni duh in njegov met. Nikoli ga ne bomo pozabili," je dejal takratni trener Mrežic Chuck Daly. New Yersey je pod strop dvorane obesil njegov dres, po njemu se imenuje dvorana, v kateri svoje tekme igra Cibona, ima svoj trg, muzej, je hrvaški športnik stoletja, liga NBA pa ga je uvrstila v hišo slavnih. Vse to dovolj pove o Draženu Petroviću.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.