Šport > Košarka
23 ogledov

Drugi zaporedni poraz Slovenk

Trebec slovaška ženska košarkarska reprezentanca Aljaž Močnik/KZS
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za nastop na EP 2013 doživela drugi zaporedni poraz. Po Litvi so Slovenke na kolena spravile še Nizozemke. Možnosti za odhod na EP po skupno tretjem porazu le še minimalne.

Slovenska ženska članska reprezentanca je na Nizozemskem izgubila tretjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu. Domača zasedba je bila boljša s 73:64, po porazu in zmagi Slovaške proti Litvi pa ima naša reprezentanca le še minimalne možnosti za nastop med evropsko reprezentančno elito.

Slovenija v teh kvalifikacijah res nima sreče s poškodbami. Izbranke Borisa Zrinskega so na Nizozemskem odločno začele tekmo, sredi četrte minute obračuna pa ostale še brez četrte košarkarice v zadnjih 17 dnevih. Naša reprezentanca je po košu Naomi Halman še vedno vodila s 4:5, v naslednjem napadu pa ostala brez kapetanke Maje Erkić, ki ji je zdrsnilo na parketu, ob tem pa si je poškodovala koleno. Teža poškodbe bo znana po vrnitvi v Slovenijo, kjer jo čaka pregled z magnetno resonanco in detajlni pregledi pri doktorju Marku Macuri v ljubljanskem Kliničnem centru.

Kljub novemu nesrečnemu dogodku so Slovenke narekovali ritem igri in na krilih razpoložene Tine Trebec po desetih minutah vodile s 15:10, na začetku drugega dela tekme pa je ista košarkarica zadela še za 12:17. Nato pa je slovenski voz nasedel. Nizozemke so to znale s pridom izkoristiti ter se z nizom 17:0 prebile v ospredje. Skoraj šestminutni strelski post je s prostima metoma dobre tri minute pred polčasom prekinila še enkrat več opazna Trebčeva (29:19), ta pa je ob izteku prvega polčasa asistirala tudi Saši Panič za njene prve točke v teh kvalifikacijah (33:28). Slovenke so imele v prvem polčasu obilo težav s hitrimi protinapadi Nizozemk, ki so na takšen način dosegle kar 16 točk (Slovenija nobene).

Na začetku drugih 20 minut je nizozemski vrsti dvakrat nevarno zapretila Sandra Piršič. Najprej je znižala na 33:30, nato še na 35:32, a do preobrata tedaj ni prišlo. Domača reprezentanca je potem znova zaigrala bolje ter se povzpela na +11 (43:32).

Nov žarek upanja je za Slovenke posijal devet minut pred koncem. Trebčeva je tedaj zadela za 50:48, minuto in pol kasneje pa je Piršičeva znižala še na 50:51. A Nizozemke so se uspele še enkrat izvleči. Sprva na 57:50, vsega pa je bilo dokončno konec minuto in pol pred koncem ko je Halmanova zadela za 69:57.

Slovenke imajo za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija, le še minimalne možnosti. Veliko bo odvisno od sredine tekme med Slovaško in Nizozemsko, ki bi jo morale za ohranitev slovenskih upov košarkarice z dežele tulipanov zmagati. V tem primeru bi morala nato Slovenija čez teden dni na zadnji tekmi kvalifikacij, ko bo gostovala na Slovaškem zmagati z vsaj 12 točkami razlike. Če Nizozemski v sredo ne bo uspelo, je slovenskih upov dokončno konec.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, 7. kolo:

Nizozemska : Slovenija 73:64 (10:15, 33:28, 50:44)
Beld 18, Ligthart 13, Bröring, Halman in van den Adel 11; Trebec 23, Piršič 18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.