Šport > Košarka
34 ogledov

Dva evroligaša? Zakaj pa ne!

Olimpija in Krka v Evroligi? To bi bilo sanjsko! Se še spomnite, da je bila jese Žurnal24 main
Dobri rezultati Krke in Uniona Olimpije so v sezoni 2010/2011 Sloveniji dali možnost, da ima v naslednji celo dva evroligaša, v "najslabšem" primeru pa bomo imeli enega, drugi pa bo igral v EuroCupu.

Že dolgo je jasno, da bo vsaj en klub uvrščen v redni del Evrolige, medtem ko bo drugi moral prestati kvalifikacije (v primeru izpada pa bo zaigral v EuroCupu). Kdo bo neposredno uvrščen, bo pokazalo posebno točkovanje.

Krka in Union Olimpija bosta odločilne točke prejela v ligi Telemach, in sicer po koncu lige za prvaka, pri čemer bi se izjema zgodila le, če bi prvak postala tista ekipa, ki po koncu lige za prvaka ne bi osvojila prvega mesta.

Konkreten primer po 8. krogu Lige Telemach:
1. mesto – Krka – 35 točk
2. mesto – Zlatorog – 27 točk
3. mesto – Helios Domžale – 19 točk
4. mesto – Union Olimpija – 9 točk

Če bi se danes končala liga za prvaka, bi bile točke razporejene po zgornji tabeli, razen če bi naslov prvaka osvojil Zlatorog, Helios Domžale ali Union Olimpija. V tem primeru bi prvak dobil 35 točk, Krka 27 točk in tako naprej. In kakšno je trenutno stanje v točkah – poglejmo v spodnji razpredelnici.

Trenutno stanje točkovanja (brez točk za uvrstitev v ligi Telemach):

UNION OLIMPIJA 50 točk
Pokal Spar – 5 točk
Evroliga – 10 točk
Liga NLB – 35 točk

KRKA 34 točk
EuroChallenge – 4 točke
Liga NLB – 30 točk

Zanimivo: če bo torej prvak Krka, Olimpija pa po ligi za prvaka tretja, bosta torej obe ekipi imeli enako število točk! In kaj potem? Odgovor bomo skušali dobiti na vodstvu lige NLB, ki je odgovorno za to točkanje. No, pa bodi dovolj kalkulacij za zdaj, raje počakajmo na razplet.

Idealni razplet za Slovenijo pa še ne pomeni, da bi Evroliga res igrala v Novem mestu, saj je njihova dvorama z manj kot tri tisoč sedeži štirikrat premajhna (standardi Evrolige so pač zelo visoki). Po sobotnem uspehu Krke v finalu pokala Eurochallenge je tako direktor Miro Župevc poudaril: "To je še dokaz več, da je novomeška košarka prerasla svoje okolje in da Novo mesto nujno potrebuje novo športno dvorano."

Krkaši so si zaslušili tudi čestitko predsednika KZS-ja, Romana Volčiča: "V imenu Košarkarske zveze Slovenije košarkarjem, strokovnemu štabu na čelu z glavnim trenerjem Aleksandrom Džikićem, vodstvu Krke na čelu s predsednikom Branetom Kastelcem ter preostalim zaslužnim v klubu iskreno čestitam za več kot zasluženo priigran naslov prvaka pokala FIBA EuroChallenge. Prislužili ste si ga z načrtnim sistemom in dobro selekcijo igralcev, ki so prikazali izjemno dobro igro, ki je navdušila mnoge ljubitelje slovenske košarke, predvsem pa s predanostjo dresu ter borbenostjo, ki vas krasi skozi celo sezono. Uspešno ste se ravnali po načelu vsi za enega, eden za vse, ki je eden najpomembnejših dejavnikov na poti k uspehu in po katerem ste postali prepoznavni širom stare celine. Košarkarska Slovenija je danes lahko zelo ponosna na vas, saj ste njeno ime več kot uspešno ponesli v Evropo in ji priigrali drugi evropski naslov v zgodovini. Prepričani smo, da Krka še ni rekla zadnje besede v evropskih tekmovanjih in vsem skupaj želimo, da bi slovenske ljubitelje košarke z dobrimi igrami in rezultati v evropskih tekmovanjih navduševali tudi v prihodnje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.