Šport > Košarka
405 ogledov

Dva igralca Reala v dresu Slovenije?

Luka Dončić, Anthony Randolph Profimedias
V zadnjih dneh se vse več govori o naturalizaciji ameriškega košarkarja, ki bi na EuroBasketu zaigral za Slovenijo.

"Delal sem v srbski reprezentanci, kjer to ni bila opcija, deloval pa sem tudi z Gruzijo, kjer je obstajala ta možnost. Kot trener imam stališče, da je dobrodošlo prav vse, kar nam lahko pomaga. A tu so tudi stališča košarkarske zveze, ministrstva za šport ... Sem pa tudi sam naturalizirani trener. Vsekakor sem za, če nam lahko nekdo pomaga izboljšati igro," je ob prevzemu selektorske funkcije o naturalizaciji katerega od košarkarjev razmišljal Igor Kokoškov.

Pred tremi leti je pred SP v Španiji podoben korak načrtoval tudi takratni selektor Jure Zdovc, a do naturalizacije Američana  Bryanta Dunstona, ki je vmes že postal Armenec, ni prišlo. Tudi zaradi zakona, ki pravi: "Z naturalizacijo lahko pridobi državljanstvo Republike Slovenije polnoletna oseba, če to koristi državi zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, pod pogojem, da dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca ter izpolnjuje pogoje iz 4., 6., 8., 9. in 10. točke prvega odstavka 10. člena tega zakona."

"To bi bila pozitivna reč za slovenski šport, reprezentance, klube. To bi bilo le koristno, če želimo ostati konkurenčni. Večina reprezentanc v Evropi in po svetu že igra z naturaliziranimi igralci. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas," je o morebitni spremembi zakona za POP TV dejal nekdanji slovenski reprezentančni kapetan Radoslav Nesterović, ki je zdaj generalni sekretar KZS.

Po njegovih besedah, spregovoril je za Ekipo, si na zvezi trenutno prizadevajo le za naturalizacijo košarkarice Shante Evans, ki je igrala v Celju, selektor Damir Grgič pa si jo želi videti v reprezentančnem dresu na prihajajočem evropskem prvenstvu. V moško člansko vrsto pa naj bi prišel vrhunski ameriški košarkar iz enega največjih evropskih moštev.

"V prihodnjih dneh se bom o tem resno pogovoril s pristojnimi ministri in tudi drugimi, da vidimo, ali je ta pravila možno spremeniti, če tako terjajo nove razmere," je svojo podporo KZS že obljubil premier Miro Cerar.

Tokrat naj bi bil po nekaj spletnih komentarjih, o tem so se danes razpisali tudi v Ekipi, sicer za slovensko izbrano vrsto zanimiv v Nemčiji rojeni Američan Anthony Randolph, Slovenija pa bi tako imela na seznamu kar dva košarkarja madridskega Reala. Prvič bo za izbrano vrsto namreč na EP zaigral tudi najboljši mladi košarkar Evrope Luka Dončić.

Sedemindvajsetletni Randolph, ki ima za sabo tudi NBA izkušnje, igral je za ekipe Golden State Warriors, New York Knicks, Minnesota Timberwolves in Denver Nuggets, igra na položaju štiri in tudi pet, na položaju krilnega centra ima trenutno Slovenija precej kadrovskih težav. Z njegovim morebitnim prihodom bi se od reprezentance moral posloviti Alen Omić, pravila namreč dovoljujejo nastop le enega naturaliziranega košarkarja.

"Poskus, da bi podelili državljanstvo Dunstonu je bil prava kalvarija. Tako ali tako mora zakon spremeniti vlada. Trenutno je v ospredju Omić," je o nastali situaciji za Ekipo dejal Nesterović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.