Šport > Košarka
18 ogledov

EP bo pomagal tudi drugim športom

"Imel sem občutek, da so bili od prve minute odločeni, da bodo sprovocirali Olim Boštjan Tacol
Peter Vilfan je že od samega začetka glasno podpiral željo Košarkarske zveze Slovenije po organizaciji EP 2013. Danes je seveda navdušen in presrečen. "Kaj naj rečem? Fenomenalno."

Slovenija je dobila organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Kakšni so vaši prvi občutki ob tem velikem dogodku za slovensko košarko?
Odločitev, da se pristopi h kandidaturi in tudi odločitev, da vlada in tudi sam premier na morda nenavaden, a zelo močan način podpre organizacijo, je bila pravilna. Prepričan sem, da to ne bo le prvenstvo, ampak tudi investicija. Investicija v slovensko košarko, investicija v slovensko državo in njeno promocijo. Vem, da bomo to organizirali tako kot do zdaj še ni bilo organizirano in da bomo na koncu vsi ponosni na narejeno.

Vi ste že od samega začetka podpirali idejo o organizaciji evropskega prvenstva ...
Absolutno. Jaz sem bil ves čas podpornik tega projekta, v prvih korakih, ko se je vse skupaj začelo dogajati, pa sem bil tudi aktivno vpleten. Zavedal sem se, da je to enkratna priložnost. To je največje športno tekmovanje, ki ga Slovenija lahko dobi. Večjega, bolj odmevnega in bolj pomembnega ne moremo dobiti, ker za kaj drugega (nogomet, atletika) nimamo infrastrukture in je verjetno tudi ne bomo imeli. To pa je super.

Mnogi so mnenja, da bo EP v Sloveniji idealna priložnost, da se zdajšnja generacija poslovi od reprezentance. Se strinjate s tem?

Jaz pričakujem, da bo odločitev, da organiziramo evropsko prvenstvo, naredila še eno pomembno stvar. In sicer, da bi si vsak slovenski igralec ne glede na starost želel igrati za slovensko reprezentanco. Tisti, ki bodo zaključevali kariere, pa si bodo verjetno želeli, da kariero zaključijo na domačem prvenstvu in po možnosti še s kolajno. Tako da pričakujem, da bo to v veliki meri pripomoglo slovenski reprezentanci, da bodo lažje sestavljali najmočnejšo reprezentanco. Tisto, kar smo pač vseskozi govorili, da bi radi imeli.

Odločitev, da se pristopi h kandidaturi in tudi odločitev, da vlada in tudi sam premier na morda nenavaden, a zelo močan način podpre organizacijo, je bila pravilna. Prepričan sem, da to ne bo le prvenstvo, ampak tudi investicija. Investicija v slovensko košarko, investicija v slovensko državo in njeno promocijo.
Peter Vilfan

Lahko tudi rečeva, da bo EP konec ene in začetek druge generacije? Praksa iz drugih držav, ki se odločajo za podobne organizacije, je v večini primerov taka, da se po koncu tekmovanja veliko mladih odloči za treniranje tega športa.
Pričakujem košarkarsko evforijo. Pa ne samo leta 2013, ko bo evropsko prvenstvo, temveč že v sami pripravi. Po evropskem prvenstvu pa absolutno upam, da bo to spodbudilo lepo število mladih in tudi drugih, da se s košarko rekreativno ukvarjajo. Pa ne bi rekel, da bo to plus le za slovensko košarko, ampak za celoten slovenski šport. Kajti ko gre dobro enemu športu, je to dobro tudi za preostale športe.

Slovenskim navijačem tokrat ne bo treba potovati po svetu, temveč bodo lahko navijali doma.
Zdaj bomo imeli še eno priložnost, da doma v slovenskih dvoranah pokažemo, da imamo najboljše in najštevilčnejše navijače. Jaz pričakujem, da bodo dvorane ne glede na to, kje bo igrala slovenska reprezentanca, polne. Zaradi majhnih razdalj pa bodo navijači danes lahko v eni dvorani in že jutri v drugi.

Je trenutno še prezgodaj za napovedi?
Za napovedi je morda res še malce prezgodaj, toda domačin je vedno imel visoke cilje. Pa ni važno, ali je to bila država s košarkarsko tradicijo. Glede na to, kakšno košarko imamo, absolutno pričakujem, da bo Slovenija v zaključnem delu evropskega prvenstva in da bo tam mešala štrene najboljšim. Osnovni cilj bi lahko bila kolajna, ampak o tem pozneje. Kolajno smo mi osvojili že s tem, ko bomo organizirali prvenstvo. To je kot zlata kolajna, kot diamantna, pravzaprav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.