Šport > Košarka
18 ogledov

"EP gleda od 150 do 200 milijonov ljudi"

Matej Avanzo je ambiciozen in jasen. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Matej Avanzo je predstavil pogled Košarkarske zveze Slovenije na državno sofinanciranje EP 2013, odgovoril na skrbi ministra Igorja Lukšiča glede dvoran in opisal promocijske koristi prvenstva.

Mateja Avanza, namestnika generalnega sekretarja, direktorja članskih reprezentanc in vodjo projektov in marketinga na Košarkarski zvezi Slovenije, smo poprosili za pogled na problematiko (so)financiranja evropskega prvenstva 2013. Ministra Igorja Lukšiča denimo skrbijo dvorane, natančneje dve dvorani. "Na Ptuju gre za zasebno investicijo, kjer je denar za gradnjo dvorane zagotovljen. V Novem mestu gre za projekt občine, ki ga podpira tudi podjetje Krka, zato ni kakšnega posebnega dvoma o tem, da dvorana ne bi stala do 2013. Velik interes lokalnih skupnosti je, da to zagotovi klubu, ki ima ogromno tradicijo in ki si lahko privošči igranje na višji ravni, kot je liga NLB. Naložba v Novem mestu je več kot upravičena, glede na to, kaj bi za lokalno skupnost pomenilo, da bi bilo tam EP," pravi Avanzo, ki stavi na promocijski učinek tako odmevnega tekmovanja na slovenskih tleh.

"Upam si trditi, da bi bili sinergijski učinki EP zelo veliki. Pri teh osmih milijonih za Fibo Europe gre štiri milijone za pristojbino, štiri milijone pa za sponzorska sredstva za Fibo Europe. Za ta denar bi država dobila oglaševanje na vseh velikih dogodkih Fibe Europe od leta 2011 do 2013. O promociji znamke I feel Slovenia smo se veliko pogovarjali z Uradom vlade za komuniciranje. Iz tega smo izpeljali tudi uradni slogan prvenstva I feel basketball. Že naslednje leto v Litvi bi bila Slovenija kot turistična destinacija promovirana na moškem EP, poleg tega na članskem ženskem prvenstvu, na vseh prvenstvih mlajših kategorij. Enako za vse mlajše kategorije velja tudi za leto 2012. Promocijskih učinkov bi bilo kar veliko glede na podatke o gledanosti moških članskih prvenstev. Gleda jih nekje med 150 in 200 milijoni gledalcev. Glede na tako množico je vložek gotovo upravičen," je prepričan Avanzo.

 

Minister Lukšič je v intervjuju za zurnal24.si med drugim dejal, da zveza ni bila pripravljena zagotoviti niti milijona evrov. "Tega ne razumem čisto, ampak mi pokrijemo celotno organizacijo prvenstva. Žal je v košarki tako, da je treba Fibi Europe zagotoviti omenjena sredstva. Mi kot KZS tega nismo sposobni, saj je osem milijonov približno štirikratnik našega celotnega proračuna. Brez pomoči države ne bo šlo. Na ta način so prvenstva organizirale tako Španija 2007 kot Poljska 2009 in Litva, kjer bo prvenstvo naslednje leto. Brez podpore državnih organov ni druge izbire, kot da tudi mi odpovemo EP," se usodnosti državne pomoči zaveda Avanzo in doda pojasnilo, zakaj je zveza vladi predočila dve vlogi za kandidaturo: "Mislim, da smo bili ves čas zelo transparentni. V prvem obdobju ni bilo povsem jasno, kakšne zahteve bo imela Fiba Europe. Na začetku smo pripravljali analizo na pristojbino, ki je bila do zdaj tri milijone evrov. Nato pa se je izkazalo, da je bila pristojbina štiri milijone evrov."

Kaj pa, če bo država res našla "samo" 800 tisoč evrov oziroma 20 odstotkov pristojbine za pridobitev EP, kolikor naj bi bila trenutno sposobna nameniti za tekmovanje? "S tem vložkom ne bomo mogli organizirati EP. Osem milijonov (ne 8,8, kolikor je omenjal minister Lukšič, op. a.), ki jih zahteva Fiba, ne gre v našo blagajno. Rešitve ni. Lahko bi se skrivala v naknadnem dogovoru s Fibo Europe, ampak tega nihče ne more zagotoviti. Če ne bomo 100-odstotno prepričani, da lahko organiziramo EP, bomo prisiljeni odstopiti od projekta."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.