Šport > Košarka
15 ogledov

EP največji dogodek za Slovenijo

Slovenija bo organizirala EP v košarki leta 2013
1/22
Žurnal24 main
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je po tem, ko je Slovenija tudi uradno dobila zeleno luč za organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013, strnil svoje misli.

Igor Lukšič je ocenil, da bo EP v košarki leta 2013 v Sloveniji največji športni projekt v Sloveniji v prihodnjih nekaj desetletjih. Po njegovih besedah bodo poskušali sredstva iz evropskega sklada preusmeriti v zgraditev dvoran in drugih objektov, ki bodo ključnega pomena pri organizaciji prvenstva.

Kaj ta odločitev prinaša Sloveniji?
Evropsko prvenstvo je velik dogodek. Po moji oceni je to največji dogodek, ki ga je Slovenija zmožna izpeljati v naslednjih desetletjih. Tudi za nazaj enako velja. Od leta 1970 nismo imeli takšnega dogodka. Če ga bomo imeli vsakih 40 let, bo generacija naših vnukov na potezi, da pripravi nekaj podobnega. Vsa Slovenija bo pomagala pri organizaciji tega dogodka. Poleg športnikov, novinarjev bo sodelovala vsa javnost, gospodarstvo, turizem ... Prepričan sem, da bo vsak Slovenec ponosen na to prvenstvo še nekaj let po koncu dogodka. Slovenija takšnega dogodka še dolgo potem ne bo imela več. Zagotovo nam bo ostalo v lepem spominu. To EP nas bo pozitivno kurilo kot ponosne državljane te države še precej časa po tekmovanju.  

Mi imamo šest milijonov prostih sredstev iz evropskega sklada, ki ga bomo razpisali v kratkem. Moramo se še dogovoriti, a po mojem mnenju bi bilo prav, da bi jih namenili za izgradnjo objektov za košarkarsko EP in univerzijad.
Igor Lukšič
Kakšno je mnenje vlade glede novih dvoran v Novem mestu in na Ptuju?
Na vladi o tem nismo razpravljali. Smo pa zainteresirani, da bi bilo evropsko prvenstvo čim bolj razporejeno po Sloveniji. Da bi nekaj dobila Obala, se pravi Koper, nekaj štajerski del, nekaj Dolenjska in tudi Gorenska, kar pomeni Jesenice. To bi bilo dobro. V Novem mestu sicer že potekajo pogovori, da bi zgradili novo dvorano, ki bi bila uporabna tudi za srednješolski center in za nastajajoči univerzitetni campus. Tam bi lahko sredstva združevali na ta način. V Mariboru je možno zgraditi dvorano ali pa razširiti obstoječo za univerzijado, Bonifiko v Kopru je moč povečati, na Jesenicah pa z majhnimi vložki prirediti tudi za košarkasrko evropsko prvenstvo. Menim, da bi s pametnimi potezami lahko pridobili dobre dvorane, ki bi bile tudi atraktivne. V Kopru seveda za italijanske navijače, v Novem mestu za gledalce iz Balkana ... Takšna bi morala biti strategija.

Koliko je vlada zmožna finančno podpreti te dvorane?
Mi imamo šest milijonov prostih sredstev iz evropskega sklada, ki ga bomo razpisali v kratkem. Moramo se še dogovoriti, a po mojem mnenju bi bilo prav, da bi jih namenili za izgradnjo objektov za košarkarsko EP in univerzijado. Potem imamo sredstva iz proračuna za izgradnjo srednješolskih objektov – to bi lahko izkoristili v Novem mestu. Tu so še sredstva namenjena adaptacijam, teh ne bo veliko, pri novih dvoranah pa že imamo zagotovilo Ptuja. Večino sredstev že imajo zbranih s strani sponzorjev. Podobno je v Novem mestu, kjer imajo v Krki izjemnega partnerja. Menim, da bi lahko v teh treh letih ugodili vsem tem zahtevam v povezavi z dvoranami in bi bile te funkcionalne tudi po tekmovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.