Šport > Košarka
0 ogledov

Era Duncana se končuje

Tim Duncan AFP Žurnal24 main
Sloviti Tim Duncan počasi prepušča svoje mesto pod žarometi mlajšim, hitrejšim, boljšim igralcem. Pred njim je zagotovo še nekaj let vrhunske košarke. Vodilni možje ekipe želijo teh nekaj let maksimalno izkoristiti.

San Antoniu je uspelo od leta 1999 dalje osvojiti štiri naslove. Od tistih časov se ogrodje ekipe ni dosti spreminjalo. Tim Duncan in druščina bi lahko mirno, ponosni na svoje pretekle uspehe, igrali do konca svojih karier. Toda Ostroge z legendarnim Greggom Popovichem na čelu so odločene ekipi povrniti nekdanji blišč in se vrniti na pota stare slave.

Po lanskem izpadu v prvem krogu končnice večina strokovnjakov pričakuje ob "postaranem" Duncanu in vedno poškodovanem Parkerju nadaljevanje zatona te nekdaj zelo uspešne franšize. Toda z nekaj uspešnimi in posrečenimi manevri v prestopnem roku je uspelo vodstvu sestaviti zelo nepredvidljivo in potencialno nevarno ekipo. Kljub kriznim časom, ko se je večina ekip odločala za zniževanje svojih proračunov, so Spurs sklenili prestopiti prag nižjega obdavčenja, ki je nekje okoli 80 milijonov dolarjev, in v ekipo pripeljati nekaj zvenečih imen. Končni proračun San Antonia bo omenjeni davčni prag presegal za približno 10 milijonov dolarjev.

V svoje vrste jim je uspelo privabiti odličnega strelca Richarda Jeffersona in izjemnega skakalca, veterana Antonia McDyessa. Omenjena dvojica bo, ob legendarni trojki Tony Parker, Manu Ginobili in Tim Duncan, najverjetneje prva izbira trenerja Popovicha.

Povišali stave
Lastnik franšize Peter Holt, trener Gregg Popovich in njen direktor R.C. Buford so se odločili stavo povišati ravno v času, ko ostali zaradi povečanega tveganja raje odstopajo. Še kako dobro se zavedajo, da povečano tveganje lahko prinese proporcionalno povečanje dobička. "Trdno verjamemo, da je prava priložnost nekaj doseči ravno zdaj, proti koncu ere Tima Duncana," je dejal Holt in dodal: "Če v tem poslu razmišljate dolgoročno, potem morate zagrabiti tovrstne priložnosti takoj, ko se pojavijo, četudi vas bo to kratkoročno stalo veliko denarja."

S prihodom hitrega in poskočnega Jeffersona je Tony Parker pridobil soigralca, ki bo lahko v protinapadih uspešno zaključeval njegov hiter prenos žoge v napadalno polovico. Njegov prihod pomeni tudi razbremenitev za Emanuela Ginobilija, ki zaradi svojega poškodovanega gležnja prav gotovo ne bo mogel vzdržati tako visokega tempa skozi vseh 82 tekem rednega dela.

McDyess po poskrbel za globino igre Ostrog, pomagal mu bo tudi novinec DeJuan Blair, od katerega se tudi veliko pričakuje. Bil je namreč najboljši skakalec preteklega leta na univerzitetni sceni. Ne gre pozabiti na odličnega branilca Thea Ratliffa, enega najboljših blokerjev v ligi, ki bi znal ob vedno nevarnem Timu Duncanu povzročiti precej neprijetnosti tudi nekaterin bolj razvpitim igralcem, ki mu bodo stali nasproti.

Vroče vprašanje:
Ali se lahko z Richardom Jeffersonom sestavi velika četverica?

Poškodbe in leta so nekoliko načeli znameniti, nekdaj nepremagljivi trojček Parker/Duncan/Ginobili. Parker se je zadnje čase spopadal s številnimi poškodbami, Ginobilijeva forma je bila nekoliko volatilna, Duncan pa kljub dobri igri ni dosegal svoje nekdanje statistike. Glavni namen priključitve Richarda Jeffersona k tej ekipi je bil nekoliko razbremeniti prej omenjeno trojico ter s tem poskušati dvigniti njihovo pripravljenost in učinkovitost na raven iz šampionskih časov.

Pozor na novinca: DeJuan Blair
Blairove težave s koleni so prestrašile večino klubov in omogočile Ostrogam, da so kot 37. izbor na letošnjem naboru NBA lahko izbrali dobrega skakalca, ki so ga potrebovali. Na pripravljalnih tekmah je dobil Blair kar nekaj priložnosti, dosegel je tudi lepo povprečje 13,9 točke ter 7,6 skoka na tekmo.

Prišli: Marcus Haislip (Milwaukee), Antonio McDyess (Detroit), Theo Ratliff (Philadelphia), Richard Jefferson (Milwaukee), Keith Bogans (Milwaukee)

Odšli: Drew Gooden (Dallas), Fabricio Oberto (Milwaukee), Kurt Thomas (Milwaukee), Bruce Bowen (Milwaukee)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.