Šport > Košarka
18 ogledov

Zmaji namučili Pao: Top 16 zdaj misija nemogoče

union olimpija panathinaikos dražen bubnić lasme bramos evroliga
1/8
Anže Petkovšek
Košarkarji Uniona Olimpije so bili na gostovanju pri Panathinaikosu do zadnjih napadov blizu vsaj podaljška, toda izkušeni Grki so na koncu vseeno slavili in potrdili uvrstitev v drugi krog Evrolige (80:72). Ljubljančani so s porazom zapravili vse realne možnosti za igranje v Top 16.

Ljubljančani so v osmi tekmi Evrolige vpisali še šesti poraz, po porazu Cantùja pri Himkiju pa so izgubili tudi teoretične možnosti za uvrstitev v drugi krog. Do konca tega dela zmaje čakata še obračuna s Himkijem doma in z Real Madridom v gosteh. Proti Panathinaikosu je bil pri Ljubljančanih s 17 točkami najučinkovitejši Jaka Blažič, pri domačih pa sta bila najboljša Roko Leni Ukić in Marcus Banks s po 14 točkami.

Ljubljančani so v prvi četrtini še nekako držali korak s favoriziranimi domačini, a v uvodu druge četrtine so zaostajali za 15 točk. Medtem ko so domači ljubljanski mrežico rešetali z vseh različnih položajev, je bil pri gostih v uvodu razpoložen zgolj Jaka Blažič.

Gostje so se precej uspešneje, predvsem po zaslugi dobre igre v obrambi in bolj razigranega Dina Murića, kosali z domačimi v končnici prvega polčasa. Po košu Alena Omića so se v 19. minuti znova približali na 25:29, na glavni odmor pa šli z vsega dvema točkama zaostanka (33:35).

Murić zadel v zadnji sekundi

Zadnji koš polčasa je bil še posebej lep, saj je potem, ko so sodniki Olimpiji dosodili žogo s strani za zadnjo akcijo, po visoki podaji na koš Sasuja Salina žogo z izjemnim skokom skozi obroč poslal Murić.

Drugi polčas so Ljubljančani slabše odprli, saj so hitro domačim dopustili pobeg na plus 10 (51:41). Po "alley-oopu" Andyja Panka so Grki ob zaspani obrambi zmajev že sredi tretje četrtine povedli že s 56:43, nakar je Sašo Filipovski vzel minuto odmora.

Ta ni posebej pomagala, Panathinaikos je še povečal prednost (60:43) in gostujočega stratega "prisilil" še k drugemu "time-outu" v tem delu igre. Dve zaporedni trojki gostov sta razliko znižali, a so domači vseeno zadnji del igre začeli s precej zanesljivimi 13 točkami naskoka.

Zadnjo četrtino so gosti začeli dobro in razliko prepolovili, toda naleta niso znali izkoristiti, zapravili so tudi nekaj napadov za približanje zgolj na štiri točke in bili za to kaznovani s trojko, ki je Grke znova oddaljila.

Zadnji dve tekmi zgolj revialni

Deset točk "kapitala" se je zdelo za izkušeno domače moštvo povsem dovolj za bolj ali manj miren zaključek tekme, a gostom je še uspelo priti na 70:74 slabo minuto in pol pred koncem. Vse upe Ljubljančanov pa je končal Stephane Lasme s polaganjem pol minute pred zadnjo sireno, ko je zadel za 78:70.

Moskovski Himki je z visoko zmago nad Mapooro Cantùjem storil velik korak k uvrstitvi v zaključni del tekmovanja. Rusi, za katere sta po 14 točk dosegla Zoran Planinić in Paul Davis, so se uvrstitve v Top 16 razveselili še isti večer, saj je Panathinaikos premagal Olimpijo.

Zmaga Grkov nad slovenskimi podprvaki pomeni, da se je v drugi krog poleg njih in Himkija uvrstil tudi Real Madrid, ki na petkovi tekmi gosti Fenerbahče. Možnosti Cantùja po četrtkovem porazu visijo na nitki, saj ga v igri dve koli pred koncem ohranja le ugoden izid v španski prestolnici.

Evroliga, skupina A, 8. kolo:

BC Himki : Mapooro Cantù 77:53 (23:24, 21:7, 18:12, 15:10)
Planinić in Davis 14 točk, Monja in Fridzon 11; Markoišvili 16, Leunen 11

Panathinaikos : Union Olimpija 80:72 (17:11, 18:22, 27:16, 18:23)
Banks in Ukić 14, Lasme 13 in 8 sk., Bramos 11; Blažič 17, Murić 16, Prepelič 11, Baynes 7 in 10 sk.

Real Madrid : Fenerbahče Ülker 77:61 (16:19, 20:20, 18:13, 23:9)
Mirotić 18 in 6 sk., Slaughter 12 in 10 sk., Carroll in Reyes (6 sk.) 10; Bogdanović 18, McCalebb in Preldžić 10

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.