Šport > Košarka
15 ogledov

Favorit Miami, naloga – ustaviti Rosa

Pričakovati je, da bo tudi James moral pomagati pri pokrivanju Rosa. (Foto: Reut Žurnal24 main
"Če imate radi napadalno košarko, se ne boste zabavali," pred finalom Vzhoda med Bulls in Heati pove LeBron James. In ključna bo obramba na Derricku Rosu. Ga bodo ustavili in upravičili vlogo favorita?
Spored finala Vzhoda:
15. 5. v Chicagu
18. 5. v Chicagu
22. 5. v Miamiju
24. 5. v Miamiju
26. 5. v Chicagu*
28. 5. v Miamiju*
30. 5. v Chicagu*
* če bo potrebno

Favorit Miami
Oklahoma City Thunder
in Memphis Grizzlies ob 21.30 po srednjeevropskem času igrajo odločilno, sedmo tekmo polfinala Zahoda. Zmagovalca v finalu že teden dni čakajo Dallas Mavericks. Nekaj ur kasneje (ob 2.00) pa se v vzhodni konferenci že začenja finale, finale med ekipama, ki bi znali zaznamovati naslednje desetletje lige NBAMiami Heati in Chicago Bulls. Čeprav ima Chicago prednost domačega terena, bil je boljši v rednem delu, pa je vloga favorita na strani Miamija. Tako je tudi na stavnicah v Las Vegasu. Od 16 analitikov lige NBA na ESPN pa le trije verjamejo v zmago Bullsov.

Miami Heat
Redni del: 58 zmag, 24 porazov
Končnica: 4:1 proti Philadelphii, 4:1 proti Bostonu
Trener: Erik Spolestra
Najboljši strelec: Dwyane Wade (26,2 točke)
Najboljši skakalec: Chris Bosh (9,6 skoka)
Prstani: 2006

Neustavljiva velika trojica
Skeptiki, ki so pred sezono dvomili, da bodo LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh lahko igrali skupaj in že v prvi sezoni Heate naredili za zmagovito ekipo, so tekom sezone sicer imeli svoje trenutke slave (ko je ekipa februarja padla v krizo), a zdaj se morajo ugrizniti v jezik. V končnici igrajo najboljšo košarko, velika trojica je neustavljiva v napadu (le kako naj tekmec zmaga, če ti trije dajo od 70 do 80 točk na tekmo), z zelo agresivno in ekipno obrambo pa nasprotnikom ne dajejo veliko možnosti. In morda najbolj pomembno: predanost, samozavest in odločenost po dokazovanju (morda tudi zaradi vseh kritik) je nepredstavljivo visoka. Philadelphio 76ers so s pol moči odpravili s 4:1, z napredovanjem z enakim izidom nad Boston Celtics pa so dokončno dokazali, kako močna ekipa so, in da znajo zaključiti tesne tekme. Tako imata Wade in James v končnici povprečje prek 26 točk, Bosh sicer le 16, a je zato z 9,6 skoka na tekmo njihov prvi skakalec. "Razumemo, da če želimo biti uspešni, moramo biti skupaj vodje ekipe, drug od drugega moramo zahtevati čim več," pove Wade, ki za razliko od Jamesa že ima en prstan.

Chicago Bulls
Redni del: 62 zmag, 20 porazov
Končnica: 4:1 proti Indiani, 4:2 proti Atlanti
Trener: Tom Thibodeau
Najboljši strelec: Derrick Rose (28,8 točke)
Najboljši skakalec: Joakim Noah (10,4 skoka)
Prstani: 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998

Vse bo odvisno od Rosa
Pa vendarle: ne glede na napadalne kvalitete velike trojice Miamija, bi znal biti ključen element dvoboja z Bullsi Derrick Rose (28,8 točke na srečanje v končnici). Najmlajši MVP rednega dela sezone je gonilna sila Chicaga, ki se je v finala konference uvrstil prvič po 13 letih. Če ima Rose prostor, če prodira, zadeva, podaja, če ima 25, 30 ali več točk, njegova ekipa zmaguje; če pa se ga ustavi, bodo Biki le s težavo slavili (pa čeprav je Carlos Boozer premagal poškodbe in na zadnji tekmi z Atlanto Hawks zaigral odlično). Hawks (4:2) in Indiana Pacers (4:1) Derricka niso mogli ustaviti, pa ga lahko Mike Bibby in Mario Chalmers? Drugi ključen dvoboj bo med Wadom in Keithom Bogansom. Slednji je v polfinalu dobro ustavil Joea Johnsona, v rednem delu sezone pa mu je Wade dal 34, 33 in 20 točk (je pa res, da je Miami izgubil vse tri tekme). "To bo bitka dveh odličnih obrambnih ekip. Če imate radi napadalno košarko, se ne boste preveč zabavali, ker bomo v napadu oboji imeli kar nekaj težav," se tudi James zaveda, da bo odločala obramba. Chicago je na tekmo letos dovolil le 91,3 točke, kar pomeni, da so najboljša obrambna ekipa. Le malo slabši je bil Miami – 94,6 prejete točke. Tekmece ste ekipi zadržali pri 43-odstotnem metu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.