Šport > Košarka
22 ogledov

Fiba: Morina bo igral kot Slovenec

morina Mlajši člani U-20 Slovenija reprezentanca trening priprave Domžale Saša Despot
Gezim Morina bo na letošnjem košarkarskem evropskem prvenstvu do 20 let lahko nastopil kot Slovenec in ne kot naturalizirani igralec, je odločila Fiba.

Svetovna košarkarska organizacija Fiba je odločila, da lahko 204 centimetre visoki Gezim Morina, krilni center slovenske reprezentance mlajših članov, za reprezentanco igra kot Slovenec in ne kot naturalizirani igralec. Leta 1992 rojeni igralec kosovskega porekla bo pod enakimi pogoji lahko igral tudi za člansko izbrano vrsto.

"Veseli nas, da smo prehodili trnovo pot in po tem, ko je Gezim Morina lani postal državljan Republike Slovenije, zdaj v sodelovanju s Fiba uspeli dokazati, da si glede na njegovo zgodovino in potek košarkarske kariere brez dvoma zasluži, da tudi košarkarsko postane zgolj in samo slovenski igralec. Odslej bo Grezim Morina tako lahko nastopal kot Slovenec brez kakršnekoli omembe naturalizacije, kar naši reprezentanci mlajših članov za letos omogoča dodatno širino na položaju krilnega centra, seveda, v kolikor bo Morino selektor Zmago Sagadin uvrstil med 12 igralcev, na katere bo računal na evropskem prvenstvu. Hkrati pa bo Morina v naslednjih letih pod enakimi pogoji na voljo tudi selektorjem moške članske izbrane vrste," je dejal Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc.

Mlajši člani so sicer končali naporen ciklus treningov in štirih tekem v petih dneh v Zrečah, kjer so po dvakrat premagali češko, po dvakrat pa hrvaško reprezentanco. 17 dni pred začetkom evropskega prvenstva v Sloveniji (12. do 22. julij 2012), so se že zbrali v Domžalah, od koder bodo v četrtek zgodaj zjutraj odpotovali na turnir v špansko Murcio.

Glavni trener Zmago Sagadin se je pred ciklusom v Domžalah za sodelovanje zahvalil Žigi Fifoltu in Aljažu Korošcu, medtem ko je moral reprezentanco zaradi poškodbe kolena (počen meniskus) zapustiti še Alen Hodžić, ki bo moral prestati operacijo. V izbrani vrsti odslej ostaja štirinajst igralcev, Sagadin pa bo moral dvanajsterico za EP javiti najkasneje 48 ur pred začetkom prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.