Šport > Košarka
3 ogledov

Filipovski: "Izstopata Siena in Barcelona"

Union Olimpija - Lottomatica Roma, Filipovski Boštjan Tacol
V četrtek je v Barceloni potekal žreb Evrolige. Union Olimpija bo igrala v skupini z Barcelono, Sieno, Unicsom, Prokomom in kvalifikantom B. "Dobili smo izredno močno skupino z zelo zvenečimi imeni," je žreb pokomentiral trener zmajev Sašo Filipovski.

"Dobili smo izredno močno skupino z zelo zvenečimi imeni. Skupina bo zagotovo zelo privlačna za gledalce in verjamem, da bodo Stožice in gledalci tudi v tej sezoni naš šesti igralec in da se nam bodo pomagali zoperstaviti tem ekipam. Lahkih ekip definitivno ni. V naši skupini na prvi pogled izstopata Barcelona in Siena. Skupina je res zelo močna, hkrati pa dober izziv za naslednjo sezono," je za zurnal24.si žreb Evrolige sprva pokomentiral trener našega edinega predstavnika Sašo Filipovski in nato vsakemu nasprotniku v skupini D namenil nekaj besed: "Barcelona ima več leta istega trenerja in le dograjuje svojo ekipo. Po lanskem spodrsljaju si vsekakor želi evropski naslov. Mislim, da bo Barcelona le še močnejša kot lansko sezono. Siena je italijanski prvak. Zelo podobna zgodba kot pri Barceloni. Vodita jih dva trenerja Simone Pianigiani in Luca Banchi, ki odlično sodelujeta. V ekipi imajo kar nekaj zvenečih imen. Mislim, da si želijo narediti tudi korak naprej in ne le priti na zaključni turnir. Unics je zelo močna ekipa. Tudi oni si želijo narediti korak naprej po sodelovanju v Eurocupu. Imajo predsednika kluba, ki je zaljubljen v košarko in nameni veliko denarja za zveneča imena. Pričakujem, da bo Unics močan z dobrimi igralci. Tudi Prokom ima na klopi že več let istega trenerja, ki mu pomaga Slovenec David Dedek. Gre za ekipo, ki goji čvrsto in trdo košarko. Imajo dobre Američane, ki odlično igrajo ena na ena." Bržkone se bo skupini D iz kvalifikacij pridružil še en ruski klub, Himki: "Če bo Himki, gre spet za bogato ekipo, ki lahko pripelje, kar želi."

Kakšni bodo ciliji Union Olimpije v letošnji evropski sezoni? Se zmaji znova želijo med najboljših 16 ekip? "Ambicije vsekakor morajo biti prisotne. Najprej si želimo postaviti dobro ekipo, dobro delati na pripravah, imeti čim manj poškodb in se dobro zoperstaviti vsakemu nasprotniku," Filipovski ni želel ničesar obljubljati. Trenutno je sicer na oddihu, a z mislimi predvsem pri igralskem mozaiku, ki še ni sestavljen. "Trenutno smo še zelo daleč. Zdaj so v prednosti ekipe, ki imajo več denarja, in ekipe, ki so že dalj časa spremljale razmere na trgu in z igralci že navezale stike," je sprva dejal Filipovski in dodal: "Mislim, da bo prihodnje leto in nato leto kasneje še lažje. S podpisom triletne pogodbe je ena od prednosti ta, da že med sezono spremljaš igralce. Po koncu sezone pa navežeš stike in že podpišeš pogodbo. Zdaj smo znova v taki situaciji, ko je treba ekipo sestavljati na novo. Seveda v skladu z željami klubske uprave in proračunom. Jaz bi si želel, da ekipo sestavimo iz igralcev z dobrimi karakterji, saj je košarka ekipni šport." Filipovski bo igralce na pripravah zbral 7. avgusta, ko si želi, da bi bilo že jasno, s kakšnim kadrom se bo podal v novo sezono.

Marsikaterega navijača zanima predvsem, kaj se bo zgodilo z Vladom Ilievskim in Sašem Ožboltom. "Oba igralca spoštujem. Z obema sem v dobrih odnosih, vendar posel je posel. Jaz delam v klubu, ki mi je pokazal zaupanje, in klubsko upravo je treba spoštovati. Kaj bo z njima, bomo videli. Iz strokovnega vidika sta pri meni dobrodošla, vendar ni pomemben samo strokovni vidik. Treba je upoštevati tudi upravo kluba," je o tej vroči zadevi dejal Filipovski in za konec nekaj besed namenil še Matjažu Smodišu in Rašu Nesteroviću. Znano je, da sta oba izkušena košarkarja na seznamu želja ljubljanskega kluba: "Jaz kot trener se ne branim kvalitetnih igralcev, kot sta Smodiš in Nesterović. Toda treba je gledati na kemijo v moštvu in proračun. Eno so želje in drugo je realnost. Jasno, da bi si denimo želel sestaviti ekipo, v kateri bi bili Beno Udrih, Nesterović, Smodiš, Sani Bečirović, Primož Brezec in Boštjan Nachbar. To bi bil dream team, samo Olimpija bi potem morala imeti šestkrat večji proračun."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.