Šport > Košarka
26 ogledov

Filipovski: "Komaj čakam Stožice"

Filipovski se je sestal s predsednikom Rome in ni dobil odpovedi. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Sašo Filipovski je pri zeleno-belih začel svojo trenersko kariero, v sredo (20.45) pa bo v 5. kolu Top 16 Evrolige vodil ekipo, ki bo metala na nasprotni koš kot oni - Romo. Vznemirjenja zaradi Stožic ne skriva.

Kakšne vesti prihajajo iz Olimpijinega tabora pred obračunom 5. kola Top 16?

Proti Olimpiji boste igrali s posebnimi čustvi, kajne?
Jasno, da so čustva prisotna. Vrsto let sem deloval v Olimpiji, treniral tudi nekaj zdajšnjih igralcev. Nikoli pa še nisem nastopil v Stožicah, zato me veseli, da bom stopil v eno najlepših dvoran v Evropi. Vsi jo hvalijo, da je prekrasna. Tudi Barcelona je težko igrala v njej, prav tako Maccabi v prvem polčasu. Olimpija ima tudi čudovite navijače. Zame bo to čudovito doživetje in veselim se, da bom del tega spektakla. Komaj čakam, da to vzdušje občutim na svoji koži.

Glede na to, kako so navijači do zdaj sprejeli Slovence pri Olimpijinih nasprotnikih, vas verjetno čaka prisrčna dobrodošlica.
Mislim, da v Olimpiji nisem pustil slabega vtisa. Veliko let sem delal v njeno dobro. Navijači so bili naš zvesti šesti igralec, najprej v mali, nato tudi v veliki tivolski dvorani.

Po seriji porazov v Top 16 bi sklepali, da je Roma obstranec v skupini F, vendar ni tako. Proti Barceloni ste dolgo vodili …
Tudi proti Olimpiji na prvi tekmi – tri minute do konca smo imeli prednost sedmih točk in žogo. Izgubili smo v končnici. Proti Barceloni smo vodili 35 minut. Ob koncu nam je zmanjkalo moči, saj enostavno nimamo veliko igralcev na voljo. Dve močni tekmi na teden sta za nas težava. Naši treningi so močni, saj se želimo dobro pripraviti na končnico italijanskega prvenstva, kamor se moramo še uvrstiti. Igralci so trenutno utrujeni. S takšnimi problemi je težko imeti velike cilje v Evroligi, posebej v takšni skupini.

"Če me pogledate, se vidi, da sem gurman," se je na naše vprašanje o italijanski kulinariki na svoj račun pošalil Filipovski: "Sicer pa v Rimu ni čutiti stresa na cesti, zares jim zavidam. Delajo, da živijo. Mi pa smo navajeni nasprotno. Zame je to lepa šola, kako združevati delo in se naučiti živeti."

Zdaj ste v Rimu dober mesec dni. Kako ste se privadili na večno mesto?
Rim je prekrasen, čeprav še nisem imel veliko časa, da bi si ga ogledal. Živim v središču, ljudje so prijazni. Italijani znajo uživati življenje. Estetika in umetnost jih izjemno zanimata. Lepota je vidna na vsakem koraku. Ne le pri avtomobilih, ampak tudi pri arhitekturi. V Rimu je veliko parkov, zelenja … V italijanski prestolnici je tudi veliko košarkarskega potenciala – Roma ima možnost, da postane stabilni evroligaš. Na čelu z Bogdanom Tanjevićem poskuša postati klub, ki bo proizvajal igralce in jih poskušal zadržati ter pokazati dobre rezultate.

Takšen projekt vas brez dvoma zanima?

Po teh težkih avanturah na vzhodu, kjer pa sem na Poljskem in v Rusiji imel izredno dobre izkušnje, sem končno dobil priložnost zahvaljujoč Tanjeviću, ki ceni moje delo. Pomaga mi tudi Draško Prodanović, ki je bil med drugim selektor Bosne in Hercegovine in ima ogromno izkušenj. Ob dveh 60-letnikih se izredno dobro počutim. Oba imata ogromno izkušenj, 24 ur na dan se govori o košarki. Lepo je delati v Rimu. Jasno pa je, da je treba zdržati to sezono, postaviti temelje, organizacijo na raven, ki bo lahko dolgoročno dajala rezultate.

Vas je kakšna stvar v Rimu presenetila?
Povsod, kjer menjajo trenerje sredi sezone, stanje ni briljantno. Trenutno je veliko poškodovanih igralcev in borimo se, da organiziramo trening pet na pet, pri katerem nam pomagajo mladi igralci, ki smo jih povabili. Verjamem, da bo bolje, ko se vrnejo poškodovani igralci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.