Šport > Košarka
10 ogledov

Filipovski na pomoč kliče navijače

Sašo Filipovski Olimpija Barcelona Boštjan Tacol
Union Olimpija se bo v sredo v Stožicah v tretjem kolu Evrolige pomerila proti poljskemu Prokomu. Po dveh zaporednih porazih je zmaga praktično nujna. Trener Sašo Filipovski si želi, da bi bile tribune polne. Nadomestni kapetan Damir Markota pa poudarja: "Moramo biti pazljivi, saj Asseco Prokom ni naivna ekipa."

Košarkarje Uniona Olimpije v sredo ob 20.45 v Stožicah čaka tretji obračun v tej sezoni Evrolige. Tokrat bodo izbranci Saša Filipovskega gostili poljski Asseco Prokom, ki je tako kot Ljubljančani v prvih dveh kolih doživel dva poraza. Tokratna tekma je za zeleno-bele zelo pomembna, saj je prav Prokom neposredni tekmec za preboj med najboljših 16.

V prvih dveh kolih se je Union Olimpija pomerila z dvema izmed najboljših ekip v Evropi, Barcelono in Sieno, tokrat pa v Stožice prihajajo premagljivi Poljaki, ki jih je doma premagal Galatasaray, v gosteh pa so visoko izgubili z Barcelono. V Olimpijinem taboru pravijo, da bo proti Poljakom treba odpraviti nihanja in igrati zavzeto vseh 40 minut.

"Želimo odigrati na najboljši možni ravni. Upam, da nas bodo podprli navijači, da bomo imeli šestega igralca. Moramo igrati 40 minut dobro, ne samo 20. Proti Sieni smo odigrali dobro drugo četrtino. Tudi proti Barceloni smo imeli dober del tekme, vendar moramo biti vseskozi popolnoma skoncentrirani. Upam, da bomo s pomočjo navijačev premagali Prokom," pred tekmo pravi Filipovski, ki bo lahko računal na vse fante razen zaradi poškodbe dlje odsotnega Gorana Jagodnika.

Kapetanski trak bo namesto izkušenega "Jagode" proti Poljakom nosil Damir Markota. "Vesel sem, da bom kapetan. To vendarle ni majhna stvar. Toda poudarjam, da je zame pravi kapetan 'Jagoda', in upam, da se bo čim prej vrnil. Sam bom v tem času skušal pomagati in spodbujati ekipo, kolikor se da," je na novinarski konferenci povedal Markota, ki se zaveda pomembnosti sredine tekme.

"To tekmo moramo dobiti, če želimo imeti boljšo prihodnost v Evroligi. Za zdaj imamo odličen rezultat v ligi ABA, smo še neporaženi, v Evroligi pa tokrat potrebujemo zmago, da ohranimo možnosti za napredovanje med top 16. Ekipa se dobro počuti, zadnjo tekmo s Heliosom smo odigrali na zadovoljivi ravni. Moramo biti pazljivi, saj Asseco Prokom ni naivna ekipa. Igra agresivno košarko in ima izjemne atlete. Zagotovo je to ena od bolj pomembnih tekem letošnje sezone v Evroligi," še dodaja hrvaški krilni center.

Asseco Prokom je sicer bolj ali manj stalni član Evrolige, v kateri se tudi kar redno uvršča med najboljših 16 ekip, kar je njegov cilj tudi v tej sezoni. Vodi ga litovski strokovnjak Tomas Pacesas. Igra njegove ekipe je hitra z veliko protinapadi. Na mestu organizatorja igre igrata hitra ameriška branilca Oliver Lafayette, ki je nekaj časa nastopal tudi za Partizan, in Jerel Blassingame. Na krilnem in na položaju branilca strelca se rotirajo "atlet" Alonzo Gee, ki je igral tudi v ligi NBA, ter igralci, kot so Przemyslaw Zamojski, Fedor Dimitrijev, Lukasz Seweryn in Piotr Szocztka. Pod košem na položaju štirice in centra igrajo mladi in nadarjeni Litovec Donatas Motiejunas ter poljska centra Adam Hrycaniuk ter Adam Lapeta.

"Vsaka ekipa ima določene slabosti. Mislim, da je pri njih ta, da nimajo dolge klopi. Imajo nekaj neugodnih igralcev, kot sta Motiejunas in Lafayette, dobro igrajo 'pick 'n roll'. Če vse to preprečiš, ne morejo pokazati veliko več. Če bomo ustavili skok v napadu in protinapad, ne bi smelo biti težav," pa je na koncu recept za zmago izdal Markota in dodal, da bo sredin obračun pravi test za to, kaj lahko zeleno-beli v tej sezoni dosežejo.

Asseco Prokom:
Leroy Nobles (195 centimetrov), Oliver Lafayette (188), Slawomir Sikora (194), Krzysztof Szubarga (178), Lukasz Seweryn (196), Jerel Blassingame (175), Donatas Motiejunas (213), Fedor Dimitrijev (205), Przemyslaw Frasunkiewicz (202), Adam Lapeta (217), Przemyslaw Zamojski (186), Piotr Szczotka (196), Devin Brown (196), Michael Kuebler (195), Alonzo Gee (198), Adam Hrycaniuk (205)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.