Šport > Košarka
39 ogledov

Francozi prvaki, Slovenci na koncu šesti

košarka na vozičkih D. K.
S finalnimi tekmami se je danes v Laškem končalo evropsko prvenstvo v košarki na vozičkih skupine B. Končne zmage so se veselili Francozi, ki so v prestižnem boju za zlato - obe ekipi sta si sicer zagotovili napredovanje v skupino A - premagali Bosno in Hercegovino. Tretji so bili Švicarji, Slovenija je osvojila šesto mesto.

Tekmovanje v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije (ZŠIS-POK) in Zveze paraplegikov Slovenije se je danes končalo z obiskom častnega pokrovitelja, slovenskega predsednika Danila Türka, ki je tudi podeljeval priznanja in pokale.

V finalu EP v Laškem, ki je potekalo od 24. do 30. junija, je Francija premagala Bosno in Hercegovino66:54. V tekmi za tretje mesto je Švica premagala Hrvaško 72:39. Slovenija je v boju za peto mesto morala priznati premoč Rusiji 47:60.

Slovenija je že popoldne igrala zadnjo tekmo na EP. Že po predtekmovanju si je zagotovila tretje mesto v skupini, kar je pomenilo, da je ostala brez polfinalnih bojev, po drugi strani pa si je že takrat zagotovila obstanek na tej ravni tekmovanja. Po dobrem začetku so Rusi prevzemali pobudo in na koncu zmagali za 13 točk.

Rusi pretrd oreh

Da bodo Rusi za Slovence (pre)trd oreh, je bilo jasno že ob uvodu. Tekmeci so hitro povedli s 4:0, domači so še ujeli korak do osme minute, ko so izenačili na 10:10. Slab konec prve četrtine je botroval ruskemu vodstvu s 14:10. Slovenija se je še vrnila v igro pri 18:20, ob koncu polčasa pa so Rusi izkoristili nekaj napak in povedli s 27:20.

V drugem polčasu so do 26. minute domači košarkarji še bili kolikor toliko enakovredni, prišli do minimalnega zaostanka 31:33, potem pa sta daljša ruska klop in večje število igralcev prevesila tehtnico na rusko stran. V slovenski vrsti se je izkazal kapetan Gregor Gračner s 16 točkami, pri Rusiji pa jih je Andrej Litvijak dosegel 18.

"Rusi so imeli preprosto daljšo klop, četudi mi danes nismo razočarali. Mislim, da smo ravno na tej tekmi pokazali največjo mero borbenosti. Tekmovanje smo hoteli končati z zmago in petim mestom, saj smo bili pred dvema letoma šesti. Kljub temu smo lahko zadovoljni, saj naša ekipo tvori kar 11 paraplegikov, kar je glede na druge ekipe še dodaten hendikep. Pohvalil bi tudi organizacijo tekmovanja, saj sem sodeloval že na številnih prvenstvih in lahko rečem, da je v Laškem vse potekalo tako, kot mora."

"To je naša realnost, čeprav so se fantje danes borili, kot se to od njih pričakuje. Žal pa smo za kaj več preprosto zgrešili preveč odprtih metov. Turnir je bil vrhunsko organiziran," pa je ob koncu slovenskih nastopov povedal trener ekipe Peter Jakše.

Poleg Gračnerja so na EP v Laškem barve domače ekipe branili še Simon Gračner, Slobodan Banjac, Milana Slapničar, Janez Učakar, Enesa Musič, Boris Klep, Suad Hodžič, Nedžad Budimlić, David Slaček, Rudi Centrih in Boštjan Ceglar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.