Šport > Košarka
23 ogledov

Garbajosa ne dvomi o drugačni tekmi

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pred nocojšnjim spektaklom v Stožicah smo se pogovarjali s španskim reprezentantom, Jorgejem Garbajoso, ki nas je prijazno sprejel v enem izmed ljubljanskih hotelov. Preberite, kaj napoveduje za današnjo tekmo.

Mislite, da bo danes povsem drugačna tekma kot tista v Vitorii?
Da, brez najmanjšega dvoma, igramo v gosteh, kjer publika in sodniki ne bodo na naši strani. To je zelo pomembna tekma za Španijo, saj gre za spektakularno odprtje, kjer bo enormno število gledalcev. Slovenci bodo zagotovo še veliko bolj motivirani.

Boste danes igrali s stotimi odstotki?
Igrali bomo svojo igro, vemo, da je to za nas zelo pomembna pripravljalna tekma pred SP v Turčiji. Po tej tekmi nas čakajo samo še štiri tekme. Ne smemo zapraviti niti dneva, da se izboljšamo.

Španija je dokazala, da lahko igra zelo dobro tudi brez Paua Gasola ...
Drži. Izgubili smo enega najboljših igralcev na svetu, to je očitno. Kljub njegovi izgubi lahko igramo zelo pomembno vlogo, na žalost pa moramo "pozabiti" nanj, oprosti (Pau, op. p.), toda tukaj je 13 igralcev, ki bo igralo na prihajajočem mundialu.

Toda tu je njegov brat, Marc ...
Pau je Pau, toda Marc je v zadnjih dveh letih izjemno napredoval v svoji igri in sodi med enega izmed bazičnih igralcev naše reprezentance.

Kaj mislite, katere so prednosti vaše reprezentance?
Kot prvo, mislim, da nas je veliko. Imamo zelo dolgo klop, vsakdo lahko vstopi v vsakem trenutku in odloči tekmo. Kot drugo, imamo alternative: veliko naših igralcev lahko igra na različnih pozicijah. Imamo rezerve, da vzdržimo visok tempo igre.

Kakšni so vaši cilji na letošnjem SP v Turčiji?
Naš cilj je ... Moj osebni cilj na velikih tekmovanjih je, da se po vsakem turnirju, ko se vrneš domov, lahko vrneš z dvignjeno glavo, da veš, da si dal vse od sebe, da si dal maksimum ... Včasih je lahko tretje mesto zelo velik uspeh, včasih pa je drugo mesto razočaranje. Seveda se želimo tudi tokrat boriti za medalje.

Ste eni izmed favoritov letošnjega SP. Katere reprezentance so po vašem mnenju še favoriti?
Prvi favorit je brez dvoma reprezentanca ZDA, potem pa sledi skupina šestih, sedmih ekip: Slovenija, Španija, Argentina, Brazilija, Turčija, Grčija. Vedo, da se Američanom lahko zalomi, toda ne prehitevajmo ...

Kakšno pa je vaše mnenje o Sloveniji?
Slovenija je brez Smodiša in Lorbka. Toda tu so Slokar, Brezec pa Goran Dragić, ki je v zadnjem letu izjemno napredoval. Lakovič je vedno zanesljiv, pa tudi Nachbar. Skratka, mlada ekipa z zrelostjo.

V zadnjih letih je Španija dosegla skoraj vse. Vi pa še vedno igrate zelo motivirani. Kako to?
Zato, ker je zmagovati v drugo veliko bolj zabavno kot v prvo. Prvič je eksplozija, toda v drugo že veš, kaj pomeni zmagati zate, za soigralce in za svojo deželo. In to ti da še več želje, da bi naslove osvajal v drugo, ker veš, kakšen je užitek, ko zmagaš.

Kako vaše uspehe sprejemajo ljudje v Španiji?
Huh, to je spektakularno. Kamorkoli gremo, v katerikoli kotiček Španije, nas ljudje sprejmejo zelo čustveno. Med nami obstaja neka povezava.

Proslavljanje je videti zelo noro ...
To je spektakularno, kamorkoli gremo, v katerikoli kotiček Španije. Ljudje nas sprejmejo zelo čustveno, obstaja neka fizika. Španska zveza zelo dobro skrbi za interakcijo. Košarkarji opravljamo veliko aktivnosti, tudi za otroke, da lahko širimo, z eno besedo, košarko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.