Šport > Košarka
5 ogledov

Garnettu bi dal prstan

Bill Russell objema svojega nekdanjega trenerja in predsednika Celticsov Reda Au Žurnal24 main
Bill Russell, ki si je v karieri med letoma 1957 in 1969 nadel kar 11 prstanov za zmagovalce lige NBA, je spregovoril o svojih spominih, naslovih, obrambi Bostona, psiholoških pasteh in še čem.

Petkratni MVP, 12-kratni udeleženec tekme zvezd, človek z 21.620 skoki v karieri in povprečjem 22,5 točke ter seveda 11 naslovi prvaka z Bostonom. To je Bill Russel, legenda Celticsov iz 60. let, ki je zagotovo pristojen, poklican in podučen za komentiranje svojih naslednikov.

 
 

Kakovostna obramba napadalca pripravi do tega, da vrže, preden je hotel, ali po tem, ko je hotel.

Bill Russell

 
O tem, zakaj nasprotnik zgreši odprt met
Med glavne odlike zelenih Russell prišteva obrambo, ki je ključ njihovih odličnih iger. Veliko ljudi meni, da imajo dobra obrambna moštva vedno veliko protinapadov in ukradenih žog, Russell pa košarko pozna globlje: "Dobra obramba včasih ne rodi protinapada ali blokiranega meta, ukradene žoge ali česa podobnega. Kakovostna obramba lahko vrže nasprotno moštvo iz napadalnega ritma, ki je pri metih izjemno pomemben, in napadalca pripravi do tega, da vrže, preden je hotel, ali po tem, ko je hotel. Tu tiči razlog, da igralci ne zadenejo odprtih metov."

Isti dvojec pred nekaj desetletji

 
O tem, kako nevarna je peta tekma
Boston Celtics tri zmage, Los Angeles Lakers ena. To so dejstva, ki so nekdanji klub velikana (telesno in igralsko) svetovne košarke postavila pred prag novega naslova. Treba je zmagati "le" še eno tekmo. Kljub temu je Russell prepričan, da Keltom na peti tekmi preti posebna nevarnost: "Leta '69 smo se vrnili po zaostanku 0:2 proti Lakersom. Leto poprej pa smo v finalu vzhodne konference celo zaostajali z 1:3 proti Philadelphii, nato pa zmagali tri srečanja zaporedoma, vključno z dvema v gosteh. Na odločilni tekmi je pritisk na ramenih ekipe, ki je v prednosti. Zakaj? Ker se igralci vodečega moštva lahko počutijo varne, saj imajo v primeru poraza na voljo še dve tekmi, zato niso tako odločni, kot bi morali biti. Takšna je lahko peta tekma."

 

Preberite še ...

Lakersceltics
Boston na pota stare slave
Mož, ki je odkril Bryanta
Zmaga po minus 24

O tem, kaj je obljubil Garnettu
"Nekoč med sezono sem se pogovarjal s Kevinom in mu dejal, da pričakujem, da bo z Bostonom osvojil nekaj naslovov, saj igra izvrstno. Če pa se to ne bo zgodilo, sem mu obljubil enega od svojih prstanov, saj igra kot pravi Celtic in pravi šampion. Nekega drugega večera pozneje pa sem mu rekel, da sem prepričan, da bo osvojil naslov, zato bom lahko obdržal vse prstane."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.