Šport > Košarka
24 ogledov

Golden State Warriors po štiridesetih letih spet prvaki NBA

Golden State
1/3
EPA
Bojevniki iz Oaklanda so po štiridestih letih spet osvojili naslov prvaka NBA. Tudi premočni "kralj" košarke LeBron James se je moral prikloniti nasprotni ekipi, ki je v odločilni tekmi premagala Cleveland Cavaliers s 105:97.

V odločilni šesti tekmi finala severnoameriške košarkarske lige NBA so Golden State Warriors prepričljivo premagali Cleveland Cavaliers s 105:97. Najuspešenjši igralec tekme je bil tudi tokrat LeBron James iz clevelandske ekipe, ampak tudi njegovih 18 skokov, devet podaj in 32 točk ni uspelo ustaviti Bojevnikov na zmagovitem pohodu.

To je bil prvi naslov prvaka lige NBA za Bojevnike vse od sezone 1974/1975 in šele četrti od ustanovitve ekipe leta 1946. V igri Bojevnikov je ponovno izstopal najkoristnejši igralec lige NBA Stephen Curry s šestimi skoki, osmimi podajami in 25 točkami, naslov najkoristnejšega igralca odločilne tekme pa je pripadel Andreju Iguodali, ki je imel nalogo stražiti LeBrona James in ob tem še dosegel pet skokov, pet podaj in 25 točk.

"To je bila dolga pot. Bila je izredna sezona,“ je po koncu tekme povedal srečni Iguodala. Curry, ki je prvi prejel čestitke kralja Jamesa, je svoja čustva po zmagi le težko izrazil: "Brez besed sem. To je nekaj zelo posebnega. Da lahko držim v rokah pokal po vsem težkem delu v tej sezoni, to je posebno. Mi smo ena najboljših ekip in naša ekipa naj bi postala zgodovinska, kot ena tistih, ki se je prebila z dna v vrh NBA.“

James, ki se je letos iz Miami Heata vrnil v Cleveland, kjer je začel pot v NBA, ni mogel skriti svojega razočaranja. Po tekmi je skoraj eno uro z brisačo na glavi sedel v slačilnici. "Zmanjkalo nam je talenta. Dali smo vse od sebe, a bilo je premalo. Ni pomembno ali igraš za Miami ali Cleveland ali na Marsu, vedno si razočaran, ko izgubiš finale,“ je po tekmi povedal novinarjem.

Največje zasluge za zmago v finalu pa mediji pripisujejo trenerju Bojevnikov Stevu Kerru, ki je ekipo prevzel v letošnji sezoni. Kerr je veliko dobrih igralcev združil v močno ekipo, veliko pozornosti je posvečal timskemu delu in tudi sproščanju – pogosto je ekipa skupaj odšla na bowling večere, med treningi pa je dovolil glasno glasbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.