Šport > Košarka
47 ogledov

"Gradili bomo dolgoročno Olimpijo, cilj je Evroliga"

košarka Saša Despot
Prvi mož Petrola Tomaž Berločnik je na volilni skupščini ljubljanskega košarkarskega kluba Union Olimpija v Stožicah postal novi predsednik kluba, ki se bo verjetno imenoval Petrol Olimpija.

"Union se umika kot naslovni pokrovitelj kluba, dogovor pa je, da bo to postal Petrol, vendar to še ni dokončno usklajeno; v začetku septembra pa bo jasen tudi proračun in s tem tudi cilji ekipe v prihodnje. Mi bomo rasli le v okviru proračuna kluba. Imamo tri leta časa, da milijonski preostali dolg poravnamo. Naslednje sanacije ne bo nikoli, ponavljam, nikoli več ne smemo pridi do velikega dolga, kaj šele 5,5 milijona evrov, kot je bil pred leti," je po vsega pol ure trajajoči skupščini pojasnil Tomaž Berločnik in obljubil postopno gradnjo trdne ekipe, ki ne bo vsako leto povsem nova, glavno jedro bodo oblikovali Slovenci in mladi ter ambiciozni košarkarji.

Takoj po izvolitvi pa je povedal: "V veliko čast mi je, pa tudi odgovornost, da bom vodil po mojem mnenju najpomembnejši klub v državi, če pogledamo njegovo zgodovino. Dolgo smo se usklajevali s sponzorji, kakšna naj bi bila nadaljnja pot Olimpije. Ta je sedaj sestavljena v trden mozaik. Še vedno pa nas čaka finančna sanacija v višini milijon evrov. V naslednjih letih bodo tudi športne ambicije večje, kot so sedaj zastavljene. Skupaj bomo spravili Olimpijo tja, kjer je nekoč že bila."

Na letni skupščini so bili za naslednja štiri leta imenovani tudi podpredsedniki, to so postali Jože Mermal (BTC), Igor Mervič (Spar) in Tjaša Ficko (MOL), preostali člani upravnega odbora (Dušan Zorko, Andrej Slapar, Rudolf Skube, Damjan Kralj, Janez Drvarič in Matevž Zupančič), člani nadzornega odbora in disciplinske komisije kluba.

Po izvolitvi vseh organov se je dosedanjemu predsedniku zahvalil častni predsednik Olimpije in predsednik uprave BTC Mermal: "Težko je prepričati sponzorje, če ni rezultatov. Upam, da bomo čim prej poplačali vse dolgove in naredili mednarodno močan klub. Delali bomo, da se vrnemo v evroligo in prepričan sem, da nam bo uspelo, v vmesnem obdobju pa želimo igrati dobro košarko in tako znova pripeljati gledalce v Stožice."

Tomaž Berločnik | Avtor: Primož Korošec Primož Korošec

Nekdanji predsednik Jani Möderndorfer je podal poročilo za lansko leto in kot glavno vodilo kluba izpostavil sanacijo dolgov in poenostavljeno prisilno poravnavo v začetku leta, ki pa ni uspela. Zato so v dogovoru s sponzorji sprejeli dogovorno poravnavo, ki "poteka dobro". Klub je je imel lani nekaj nad 231.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki in ima sedaj še okrog milijon evrov dolgov. V nagovoru je poudaril, da je postal predsednik kluba v izjemno težkih časih, ko obstoj kluba ni bil zagotovljen.

Petrol je v Olimpijo prišel pred dvema letoma. "To smo storili z jasnim ciljem, da pride klub tja, kjer je že bil. Ocenil sem, da je treba urediti številne stvari, preden bi prevzel vodenje, samo predsedniško mesto na začetku ni bilo pomembno, cilj je bila rešitev Olimpije. Sponzorske pogodbe so okrog 1,8 milijona evrov, zato je bila pot sanacije dolgov težka in tudi zelo zahtevno iskanje soglasja s partnerji. Zato čestitam Möderndorferju, ki je vztrajal, ko nihče ni želel biti predsednik, ter ni vrgel puške v koruzo, ko bi to marsikdo na njegovem mestu storil. Moj cilj je tudi, da pripeljem močne sponzorje, kar pa lahko storimo le z dobrimi igrami. S 1000 gledalci težko prepričamo, da se bo vložek povrnil. V zadnjem času sem imel tudi stike s tujimi sponzorji, ki so se mi javili, vendar bomo gotovo začeli s slovenskimi," je izpostavil Berločnik.

Pri reševanju kluba, ki mu je grozil stečaj, je bila po njegovih besedah pomembna jasna zaveza sponzorjev, kako in do kdaj bodo sanirali dolg: "Najbolj neodgovorno bi bilo pet minut pred dvanajsto spustiti Olimpijo v stečaj, in to potem, ko smo po začetnem dolgu 5,5 milijona Olimpijo uspešno sanirali, tudi na račun slabše kakovosti igralcev."

Najpomembnejši predstavniki sponzorjev so v upravnem odboru. Ta bo določil tudi imena za vodenje kluba v naslednjem obdobju na čelu z direktorjem in trenerjem. "Sam nisem strokovnjak, ki bi odločal, kateri igralec je primeren za zeleni dres. Dolgoročni cilj je evroliga, kamor najlažja pot vodi prek lige Aba, kjer pa imajo Crvena zvezda in podobni klubi več kot trikrat večje proračune od Olimpije. Mislim, da moramo počasi graditi ekipo, da ne bo vsako leto povsem nova, glavno jedro bodo Slovenci," je izpostavil Berločnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.