Šport > Košarka
17 ogledov

Grizliji ugasnili Sonca: Dragić brez končnice

goran dragić phoenix suns nba EPA
Memphis Grizzlies so na medsebojnem obračunu s Phoenix Suns osvojili zadnjo vozovnico za končnico in kruto končali nalet navdušujoče ekipe Gorana Dragića (91:97), ki je ostala pred vrati raja. Beno Udrih ostal na klopi.

Mike Conley in Zach Randolph sta v zadnjih 68 sekundah odločila tekmo med Phoenix Suns in Memphis Grizzlies, ki je lanskoletnim finalistom zahodne konference dokončno prinesla zadnjo vozovnico za povratek v končnico, medtem ko je moštvo Gorana Dragića po hudem troboju z Memphisom in Dallas Mavericks zdaj brez možnosti. Memphis lahko z zmago na zadnji domači tekmi z Dallasom slednje tudi prehiti na sedmem mestu konference.

Slovenski navijači so lahko vseeno zadovoljni, ker bo utrujeni in načeti Dragić, ki se še vedno ni odločil, ali bo nastopil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, dobil nekaj prepotrebnega počitka, medtem ko bo Beno Udrih lahko pomagal Memphisu v končnici. Randolph je bil z 32 točkami ključ za zmago gostov v Phoenixu, ki so ga premagali še četrtič v sezoni.

Dragić zapravil enega od zadnjih napadov

Infarktna zadnja četrtina je prinesla kar 15 menjav v vodstvu, a je po vodstvu domačih z 91:90, ko je žogo skozi obroč 1:27 pred koncem spravil Miles Plumlee, zadnjih sedem točk dosegel Memphis. Conley je po podaji Randolpha dobro minuto pred koncem zadel trojko, Dragić pa je zapravil žogo v naslednjem napadu, ko je Randolph dosegel svojo 31. in 32. točko večera za štiri točke naskoka.

"Stresno je igrati na tekmi, kjer gresta obe ekipi gor in dol," je priznal Conley. "Vsakič, ko smo mi nekaj odigrali, so oni nekaj odigrali. Čestitati jim je treba, igrali so z vsem srcem. Nam je le uspelo dovolj akcij skozi celoten obračun. Potrebovali smo vsako tekmo, zdi se, da praktično vse od februarja. Vsako tekmo smo igrali kot v končnici. Zabavno je bilo biti del skupine, ki pride in ostane osredotočena ter se vrne v končnico. To je ogromen uspeh glede na to, kako smo začeli sezono."

Grizliji lomastili v drugem delu sezone

Memphis je preživel tudi 19 izgubljenih žog in s četrto zaporedno zmago (niz se je začel proti prvakom Miami Heat) končal upe Arizoncev, ki bi morali poleg sinočnje zmage upati tudi na zdrs Memphisa proti Dallasu, sami pa bi morali premagati motivirane bližnje sosede Sacramento Kings. Po porazu z Dallasom, Teksašani so se v troboju dolgo časa merili z obema ekipama, je Memphis še decembra capljal daleč zadaj z izkupičkom 10-15.

Mike Miller je dodal 21 točk, Marc Gasol 17 in Conley 13 za goste, ki so si nastop v končnici priigrali še četrtič zapored. Lani so navdušujoče kot peti nosilci odpravili ene od glavnih favoritov Los Angeles Clippers, nato pa v konferenčnem finalu prepričljivo klonili proti San Antonio Spurs (0:4). Markieff Morris je bil prvi strelec Phoenixa z 21 točkami, Channing Frye jih je tako kot Dragić, znova z načetim gležnjem, dodal 14.

Dragić: Težko reči kaj pozitivnega

Sonca so izgubila še tretjič zapored in ostala tik pred vrati raja, kamor bi se lahko v prvi sezoni trenerja Jeffa Hornaceka z 22 zmagami več v primerjavi z lansko sezono (25-57) senzacionalno uvrstila navkljub vsem pričakovanjem. O izenačenosti ekip v letošnji sezoni priča tudi dejstvo, da je Phoenix šele peta ekipa v zgodovini lige, ki je dobila 47 tekem, a ostala pred vrati končnice.

"Zdaj je res težko reči kaj pozitivnega. Nihče od nas ni pričakoval, da bomo igrali tako dobro," je bil po obračunu poklapan Dragić. "S to ekipo smo zgradili nekaj dobre kemije. Veliko novih obrazov, veliko mladih fantov, nov trenerski štab, novi generalni direktor, zato menim, da gremo v pravo smer. Ko si tako blizu končnice, si vedno želiš še malce več."

Trener Hornacek ga je dopolnil: "Te tekme je najtežje dobiti. Vse moraš storiti prav. Ne smeš imeti slabih nizov."

Brez končnice od leta 2010

Memphis je z nizom 15:4 zgodaj pobegnil na 22:11, po prvi četrtini je bilo na semaforju že skrb vzbujajočih 24:14. Največ, za 13 točk, so gostje povedli, ko je Randolph zadel za tri v zadnjih minutah prvega polčasa (44:31), a se je Memphisu nato ustavilo. Bledsoe je prekinil črni niz Phoenixa izza črte in domači so dosegli zadnjih devet točk polčasa za približanje (42:46).

Kjer so končali, so Arizonci tudi nadaljevali in v tretji četrtini z nizom 11:4 povedli (53:50), a za več kot šest točk pred zadnjo četrtino ni povedlo nobeno od obeh moštev. Tony Allen je s "coast-to-coast" polaganjem v zadnjih sekundah izenačil na 67 in pripravil odločilno četrtino, kjer je Memphis pokazal več zbranosti.

Indiana prva po novem porazu Miamija

Phoenix je brez končnice že od leta 2010, sezono pa bodo končali v sredo zvečer v Sacramentu. Memphis proti lanskoletnim krvnikom San Antoniu čaka težko delo v končnici, saj jih letos še niso premagali, enkrat jim je uspelo le druge morebitne nasprotnike Oklahoma City Thunder.

Trevor Ariza je zadel 10 od 13 metov iz igre in bil s 25 točkami prvi mož tekme med Washington Wizards in Miami Heat, po kateri so košarkarji iz ameriške prestolnice premagali branilce naslova s 114:93. Odločilna je bila druga četrtina, v kateri so domači zbrali kar 43 točk. Miami, počivala sta zvezdnika LeBron James in Chris Bosh, je po četrtem porazu na zadnjih petih tekmah na vzhodnem delu lige prepustil prvo mesto Indiani Pacers.

Liga NBA, rezultati:

Phoenix Suns : Memphis Grizzlies 91:97
Dragić (Suns) 14 točk, 6 skokov in 4 podaje v 37 minutah, Udrih (Grizzlies) ni igral.

Washington Wizards : Miami Heat 114:93
Atlanta Hawks : Charlotte Bobcats 93:95
Chicago Bulls : Orlando Magic 108:95
Philadelphia 76ers : Boston Celtics 113:108
Toronto Raptors : Milwaukee Bucks 110:100
New Orleans Hornets : Oklahoma City Thunder 101:89
Utah Jazz : Los Angeles Lakers 104:119
Golden State Warriors : Minnesota Timberwolves 130:120
Houston Rockets : San Antonio Spurs 104:98

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.