Šport > Košarka
11 ogledov

Grki kljub krizi do pete zvezdice

Žurnal24 main
Košarkarji grškega Panathinaikosa so v napetem zaključku finala Evrolige znova premagali CSKA in se veselili svojega petega evropskega naslova. Za trenerja Željka Obradovića je to že sedmi.

Večina ljubiteljev košarke je pričakovala izenačen in napet boj dveh evropskih velikanov za novo evropsko zvezdico, dobila pa še nekaj več. Grški Panathinaikos se v lovu na peti evroligaški naslov ni izneveril tradiciji tekem proti moskovskemu CSKA na zaključnih evropskih turnirjih. Po polfinalni zmagi leta 1996, zmagi na tekmi za 3. mesto leta 2005 in zmagi v finalu leta 2007 so Grki tudi tokrat zmagali, rusko moštvo pa je še enkrat zapravilo priložnost, da osvoji drugi zaporedni evropski naslov. "Kaj naj rečem po takšni tekmi? Zaslužili bi si, da bi zmagali že pred zadnjim napadom. A to je košarka in take stvari se dogajajo. Naš nasprotnik je bil že četrto leto zapored v finalu tekmovanja," je po osvojeni sedmi evroligaški lovoriki pojasnil Željko Obradović. "V drugem polčasu se je zgodilo marsikaj čudnega," je o tekmi še dodal srbski trener, čigar varovanec Vassilis Spanoulis je bil izbran za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Ramunas Šiškauskas je zgrešil zadnji met in priložnost za zmago. © Reuters

 
"Najprej bi rad čestital Panathinaikosu in trenerju Obradoviću za veliko zmago, potem pa svojim košarkarjem za ves napor v drugem polčasu, da so to tekmo naredili tako, kakršna v prvem delu ni bila," je takoj po tekmi dejal CSKA-jev Ettore Messina . Srečanje se je namreč začelo z ruskim vodstvom z 10:4, nato pa so sledile grške minute. Delni izid 17:4 je Panathinaikos nadaljeval tudi v drugi četrtini tekme, ki jo je z izjemno serijo sedmih trojk končal s prepričljivo prednostjo 20 točk. A tekme takrat še ni bilo konec: Moskovčanom je v drugem delu tekme uspela vrnitev. Jasikevičius je s trojko začel drugi polčas, nato pa so grški košarkarji padli v strelsko krizo, v kateri so Rusi njihovo prednost prepolovili. V zadnji četrtini so se Messinovi varovanci Panathinaikosu povsem približali: minuto pred koncem so Grki imeli štiri točke naskoka, 26 sekund do konca tekme pa le eno točko.

Po seriji taktičnih osebnih napak in minut odmora je šest minut pred koncem pri rezultatu 73:71 Ramunas Šiškauskas imel priložnost za odločitev, a je zgrešil met za tri točke in norija zelenih v O2 Areni se je začela. "Prvi polčas je bil slabši od grozljivega. Nismo počeli tistega, kar bi morali. Moramo ga pozabiti. Ponosen pa sem na naš drugi polčas, pokazali smo, da se lahko vrnemo, in imeli smo priložnost. O zadnjem metu – mislim, da ni bil slab, a sem zgrešil. To je del igre," je o tekmi dodal Šišauskas.

Zaključni turnir Evrolige, finale:

Panathinaikos : CSKA Moskva 73:71
Spanoulis in Fotsis po 13, Diamantidis in Jasikevičius po 10; Holden 14, Šiškauskas in Langdon po 13, Smodiš 9, Lorbek 5
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.