Šport > Košarka
16 ogledov

Hauptman pričakuje zmago Olimpije

Nekdanji zmaj Hauptman sedaj vodi slovenskega prvoligaša Elektro. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Pred četrtkovo tekmo Uniona Olimpije z aktualnim prvakom Evrolige Barcelono se je Žurnal24 pogovarjal z nekdanjim zmajem Dušanom Hauptmanom. Ta pričakuje zmago Ljubljančanov.

V četrtek je na sporedu spektakel v Stožicah. Tekma med Olimpijo in Barcelono. Kaj pričakujete od te tekme?

Moja pričakovanja so velika, potem ko je Olimpija začela zmagovati v Evroligi in premagovati bogatejše in močnejše nasprotnike. Tudi proti Barceloni. Zmaji so namreč dobro začeli Top16, ko so dobili prvo tekmo v Rimu. Sicer ne z dobro igro, a šteje zmaga. Pričakujem, da bo Olimpija v Stožicah igrala bolje in premagala Barcelono. Katalonci v letošnjih tekmovanjih niso nepremagljivi. Skupina je dokaj izenačena, kar se je pokazalo tudi prejšnji teden, ampak 13 tisoč ljudi in samozavestna Olimpija – ta dva faktorja bi lahko odločila v korist Ljubljančanov.

 

Stožice do sedaj v Evroligi še niso padle …

Stožice bodo enkrat tudi, kar se Evrolige tiče, padle. To je nedvomno. Ampak držim pesti in navijam, da to še ne bo v četrtek. Čim kasneje naj se zgodi … S tem se Olimpijini košarkarji nimajo kaj obremenjevati, bistveno je, da verjamejo vase, tako kot so doslej.

 

V Ljubljano se vračata Erazem Lorbek in Jaka Lakovič. Kako bo izjemno vroče vzdušje v Stožicah vplivalo na slovenska reprezentanta? Bosta še bolj motivirana ali bosta odigrala slabše?

To je odvisno od osebnosti. Moje izkušnje iz preteklosti pravijo, da so takšni dvoboji šli v prid nam. Slovenci so v Ljubljani igrali slabše kakor sicer. Ne nazadnje si tudi želim, da bi Lorbek in Lakovič igrala slabše, predvsem Erazem, ki je v letošnji sezoni eden izmed ključnih mož pri Barceloni.

 

Zmaji so že nekajkrat letos pokazali, da se znajo motivirati proti velikemu nasprotniku. Je to posledica dokazovanja igralcev ali zgolj neka športna naravnanost?

Letošnja Olimpija vsaj po moji oceni nima velikega števila kvalitetnih igralcev. Košarkarjem se proti boljšim nasprotnikom uspe bolje motivirati in igrati bolje. Na koncu izpade malce nenavadno, da igrajo bolje v Evroligi kot v ligi NLB, a to je posledica premajhnega števila kvalitetnih košarkarjev, ki bi lahko odigrali na vrhunskem nivoju dvakrat na teden.

 

Kaj pa menite o '"teoriji'", da so igralci Olimpije na evroligaških tekmah bolj motivirani zaradi same prepoznavnosti in ker so na tekmah Evrolige bolj vidni raznim skavtom?

En delček, ampak manjši delček resnice je tudi v tem, glede na to, da je v Olimpiji veliko število tujih košarkarjev. V naših časih tega ni bilo, saj smo večinoma igrali domači fantje, ki smo bili s srcem in predanostjo maksimalno pri tekmah. Sedaj je drugače in ti tujci imajo v sebi mogoče malce nagnjenosti k temu. Ampak vseeno trdim, da to ni ključni razlog za rezultatska nihanja Olimpije. Tudi v Evroligi Ljubljančani nihajo, ampak zmagujejo.

 

Kevinn Pinkney je pred štirimi leti igral za NBA moštvo Boston Celtics, sedaj ga v drugi polovici sezone čakajo tekme lige Telemach. Kot trener imate najbrž nekaj izkušenj s takšnimi košarkarji. Kako takšen košarkar reagira na nižji rang tekmovanja?

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da imajo ameriški košarkarji, ki pridejo v Slovenijo, podobne težave in Pinkney bo zagotovo imel takšen problem, kar je zame kot trenerja Elektre dobro (smeh). Elektra bo kljub očitni kakovostni razliki poskušala premagati Olimpijo. Pinkney je seveda lahko problematičen. Olimpija bo za njegovo dodatno motivacijo morala najti nek način. Ponavadi je stvar jasna. Uprava mora narediti temu primerno pogodbo, kar pomeni, da igralca ustrezno motivira s finančnimi injekcijami oziroma sankcijami. Tako je že bilo v preteklosti – za vsak poraz v slovenski ligi so bili igralci sankcionirani in to je najbolj učinkovalo.

 

Če zmajem ne uspe napredovati v četrtfinale Evrolige, bodo sledili odhodi?

To je vprašanje individualnih pogodb. Mislim, da množičnega odhoda v primeru izpada Olimpije iz Evrolige ne bo. To niso taki igralci, ki bi lahko kar svobodno hodili iz kluba v klub, ali pa šli na bolje. Takih je v Olimpiji zelo malo.

 

S trenerjem Juretom Zdovcem sta bila tudi soigralca. Sta še v stikih?

Nisva toliko v stikih, glede na to, da sva vsak v svojem klubu, ko pa pridem v Ljubljano, se oglasim in kakšno rečeva. Nazadnje sva bila skupaj na Dnevu slovenske moške košarke in tam govorila o košarki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.