Šport > Košarka
17 ogledov

Heati proti Celticsom: "Osebno bo!"

Dovolj je bilo porazov v končnici proti Celticsom, si misli LeBron James. (Foto: Žurnal24 main
Miami in Boston ob 21.30 začenjata polfinale Vzhoda v ligi NBA. V središču je James, ki ima neporavnane račune s Celtics. Chicago in Atlanta bosta prvo tekmo polfinala odigrala v noči na torek.
Na Zahodu v polfinalu igrajo Lakers – Mavericks in Thunder – Grizzlies. Kdo je favorit teh dveh dvobojev, preberite tukaj.

Boston Celtics (3) – Miami Heat (2)
Neustavljiva trojica za 51 milijonov ameriških dolarjev na sezono (LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh) proti izkušeni ekipi s trdo obrambo in Rajonom Rondom odlično vodeni v napadu. Miami Heati so s pol moči v prvem kolu končnice letošnje sezone lige NBA izločili Philadelphio 76ers. Če bodo vse štiri četrtine igrali tako zavzeto v obrambi in uspešno v napadu, kot znajo in so to počeli po le dve četrtini v prvem kolu, jih bo težko premagati, ne glede na njihove pomanjkljivosti: kratka klop, povprečen organizator igre (pravzaprav mora v vlogo asistenta vskočiti kar James) in skromen točkovni učinek centrov.

Končnica je nova sezona, nova situacija, nov scenarij. Vse, kar smo naredili do zdaj, je zgodovina.
Kevin Garnett

Boston Celtics so pometli z New York Knicks, a to predvsem zaradi popolnega razpada sistema pri Kratkohlačnikih (po poškodbi Chaunceyja Billupsa). Celtics nimajo veliko pomanjkljivosti: morda stare noge, pričakovane težave s centri pa se ob preporodu Jermaina O'Neala v prvem kolu niso pokazale. Imajo štiri ključne igralce: Kevina Garnetta in njegov izjemen učinek v obrambi, Ronda in njegovih v povprečju 12 asistenc na tekmo ter ponavadi zanesljiva strelca Raya Allena in Paula Piercea. Največja prednost Bostona je psihološke narave, še posebej v primerjavi z Jamesom, ki je proti njim že tolikokrat izgubil.

Boston je lani v prvem kolu končnice izločil Wadov Miami in v drugem Jamesove Cavaliers. Še več: dobili so 18 od zadnjih 21 tekem s Heati. Letos je Vročica dobila le eno tekmo proti Keltom.

LeBronove rane še niso zaceljene. Prav razlog, da s Cleveland Cavaliers v končnici ni mogel premagati Bostona, je ključen, da je pred to sezono izbral Wada in njegove Heate. Danes začenja svoj tretji dvoboj s Celticsi. "Osebno je! Ja, je, vsekakor je. Nočeš, da te kar naprej premaguje ista ekipa, da te ista ekipa pošilja na počitnice. Ja, to bo oseben dvoboj," odločno zatrjuje LeBron in prav ta motiviranost, neobdrzdana želja po uspehu, bi lahko prevesila v prid Vročice. Skupaj z Boshom in Wadom ima zdaj pravo priložnost, da dokažejo, da vodstvo kluba ne meče stran zgoraj omenjenega zneska. To bo res epski dvoboj in tega se zaveda tudi športni direktor Keltov, Danny Ainge: "To sta dve odlični ekipi, ekipi z veliko želje, ekipi z veliko ponosa. To bo neverjetna serija." Po naši oceni bo ključni košarkar tega dvoboja vendarle mladi Rondo: ga Heati za razliko od Knicksov lahko ustavijo ali pa mu bodo tudi oni dovolili neovirane mete in podaje do soigralcev? Omenimo še morebitna faktorja X. Če zacelita poškodbe, bi to lahko bila Shaquille O'Neal in Udonis Haslem. Vrnitev prvega se bo skoraj zagotovo zgodila (na prvi tekmi najbrž še ne), drugi o igranju za zdaj še sanja, a čez kak teden bo morda res nared.

Naša napoved: Celtics gredo naprej s 4:3 ... ali pa tudi ne ... Heati s 4:3 … res se ne moremo se odločiti!
Napoved ameriških analitikov na ESPN: sedem jih stavi na Heate, pet na Celticse. Mnenja so res deljena (za razliko od ostalih treh dvobojev).

Chicago Bulls (1) – Atlanta Hawks (5)
Največji hit sezone proti vselej neupravičeno prezrti ekipi. Chicago Bulls so bili najboljša ekipa rednega dela, Derrick Rose pa edini, ki je bil med najboljšimi desetimi tako po točkah kot podajah in je glavni kandidat za MVP-ja sezone. Če niste poseben navijač kakšne ekipe, ste gotovo med tistimi, ki letos šampionske prstane najbolj privoščite prav njim. Atlanta Hawks so v rednem delu dobili kar 18 tekem manj, nihče jim ni posvečal veliko pozornosti, nakar so eksplodirali proti Orlando Magicom in jih povsem zasluženo izločili. Medtem so se Bulls mučili z na papirjem najslabšo ekipo v končnici, Indiano Pacers. Bike skrbi lažja poškodba prsta na desni nogi Carlosa Boozerja, ki je izpustil dva treninga. Tudi Rose je na zadnji tekmi utrpel lažji zvin gležnja.

Joakim Noah ima
težave s pokrivanjem Ala Horforda. Slednji je imel na treh medsebojnih dvoboj v rednem delu 67-odstoten met.

Ob vsem tem se zdi, da Chicago vendarle ne bi smel biti tako zelo izrazit favorit, kot mu to vsi pripisujejo. Še posebej, če ob glavnih zvezdnikih Hawksov (Joe Johnson, Josh Smith in Al Horford) znova eksplodira njihov faktor X – rezervist Jamal Crawford. A oslabljeni bi znali biti tudi košarkarji iz Atlante, saj si je njihov prvi organizator igre, Kirk Hinrich, na prejšnji tekmi poškodoval stegensko mišico in skoraj zagotovo ne bo zaigral na ponedeljkovi prvi tekmi.

Naša napoved: Bulls gredo naprej s 4:2.
Napoved ameriških analitikov na ESPN: vseh 14 jih stavi na gladko napredovanje Bullsov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.