Šport > Košarka
18 ogledov

Helios praktično že prvi, Slovan zaplinil Elektro

Božić Lapornik Partizan Zlatorog Laško liga ABA ABA
Košarkarji Zlatoroga so v uvodni tekmi 17. kola lige Telemach pred svojimi gledalci ugnali Hopse (84:65) in se točkovno izenačili z vodilnimi Domžalčani. Ti so v sredo z 28 točkami Klemna Prepeliča premagali Šentjur (96:89). Slovan v petek presenetil Elektro (67:62).

Košarkarji Heliosa so si dve tekmi pred koncem rednega dela praktično že zagotovili najvišji izhodiščni položaj za ligo za prvaka. V Šentjurju so zabeležili štirinajsto zmago, do konca lige Telemach pa jih čakata še obračuna s Parklji in Zlatorogom.

Derbi kola z vrha razpredelnice je imel zgolj prestižni značaj, saj so si oboji že zagotovili eno od prvih štirih mest, ki vodijo v ligo za prvaka. Tudi zato sta ekipi, ki sta se prejšnji teden družno poslovili v četrtfinalu pokala Spar, delno zanemarili igro v obrambi in se sprostili s številnimi meti na koš. Helios je v štiridesetih minutah dosegel kar 15 trojk, od tega devet v prvem polčasu.

Ob dovolj razigranih košarkarjih, med katerimi je izstopal Klemen Prepelič (28 točk, trojke 6:9), in ob dejstvu, da so gostitelji nastopili brez prvega strelca ekipe Travisa Nelsona in nove okrepitve Ivice Jurkovića, je imel Helios na stežaj odprto pot do zmage. Tlakoval jo je kar dolgo, saj se domačini nikakor niso vdali – v 36. minuti so zaostajali z vsega 80:83 –, v zadnjih minutah pa je vendarle prišla do izraza njegova daljša klop in večje izkušnje.

Medtem ko bo Helios do tritedenskega odmora med koncem rednega dela in začetkom lige za prvaka odigral še dve tekmi v ligi Telemach in pet v jadranski konkurenci, bo imel Šentjur v naslednjem mesecu dni le eno preizkušnjo, in sicer 3. marca v gosteh pri Rogaški Crystal.

"Celo tekmo smo bili sicer boljši tekmec, a smo se za zmago morali zelo namučiti," je po tekmi povedal trener Heliosa Zmago Sagadin. "Moštvo Damjana Novakovića je zelo neugoden tekmec, ki se ne preda – nekajkrat smo vodili tudi z desetimi točkami razlike, pa so se domači vedno vrnili. Šentjur ostaja vroč teren, saj je ekipa borbena in precizna, zato tu ne bo nikomur lahko, tisti, ki bo v dvorani Hruševec zmagal, pa se bo zagotovo boril za visoka mesta. Naši zunanji igralci so tokrat odigrali odlično, medtem ko je bila naša igra nekoliko slabša pod košem, kjer nismo izkoristili višine ter s tem skoka, zaradi česar je bila tekma dolgo izenačena."

Laško diha za ovratnik Heliosu

Laščani so znova premagali tekmece iz Polzele, razlika pa je bila glede na prvo tekmo tokrat še višja. Po dokaj izenačenem prvem polčasu so v drugem varovanci Ivana Sunare izdatno pritisnili na plin in se veselili že dvanajste letošnje prvenstvene zmage. Laščani so svojo dobro formo potrdili že na finalnem turnirju Pokala Spar, kjer so bili povsem blizu uvrstitvi v finale, vendar pa se Polzeljani na gostovanje niso odpravili z belo zastavo. V vrsti domačih se je razigral predvsem Simo Atanackovič, ki je bil ob 14 točkah na koncu kar štirikrat uspešen za tri, po 12 sta jih dodala še Grega Mali in Miha Lapornik. V vrsti varovancev trenerja Jerneja Kobaleta je priključek z gostitelji uspel držati le Dejan Hohler, ki je tekmo zaključil s 23 točkami, ob tem pa zadel dve trojki in ujel še pet odbitih žog (statistični indeks 19).

Presenečenje v Mostah: padla druga Elektra

Košarkarji Geoplina Slovana so na kolena spravili drugouvrščene košarkarje Elektre, ki so v slovenski prestolnici doživeli peti poraz v prvem delu državnega prvenstva. Domači košarkarji so bili večji del tekme gospodarji igrišča na Kodeljevem. Že v osmi minuti so si priigrali lepo prednost 12 točk (20:8) in do konca polčasa nadzorovali Šoštanjčane. Ti so sicer poskušali zmanjšati zaostanek za izbranci Gašperja Okorna, ki pa so v sami končnici znova zaigrali učinkovito in jim slabi dve minuti pred odhodom na veliki odmor ušli na 15 točk (35:20).

Moščani v prvi polovici drugega polčasa niso popuščali niti za ped, goste jim niso bili kos, tako da so zadnjo četrtino začeli s prednostjo 14 točk, v 31. minuti pa je bila njihova zaloga v točkah še bolj izrazita (60:44). V sami končnici jim je sicer malce "zaškripalo", gostje so se jim 58 sekund pred koncem dvoboja približali na dve točki zaostanka (62:64), v prelomnih trenutkih pa je bilo več preudarnosti na strani gostiteljev.

V domači ekipi, ki je porazno metala za tri točke (1:16), je bil najbolj učinkovit Marko Pajić, ki je 16 točkam dodal še 12 skokov, v gostujoči pa je bil najbolj učinkovit Mensud Julevič z 18 točkami. Slovan bo v naslednjem kolu gostoval na Polzeli, Elektra pa bo na domačem igrišču gostila mariborski Messer. Obe tekmi bosta v soboto, 3. marca.

Liga Telemach, 17. kolo:

Zlatorog : Hopsi Polzela 84:65 (58:46, 41:38, 18:17)
Atanackovič 14 točk, Mali in Lapornik 12, Omić 11; Hohler 23, Hannibal 11

Šentjur : Helios Domžale 89:96 (67:70, 25:31, 19:19)
Držić 23, Rembert 22; Prepelič 28, Pašalić 17, Gay 12

Geoplin Slovan : Elektra Šoštanj 67:62 (58:44, 35:24, 20:11)
Pajić 16, Fon 11, Rupnik in Đugum 10; Julevič 18, Lekić in Bajramlić 12

Maribor Messer : Rogaška Crystal 73:65 (63:50, 42:28, 22:16).
Mučič 18, Jovanović 16; Tomič 21, Miljkovič 11

Parklji : LTH Cast Mercator 65:85 (64:44, 42:32, 12:18)
Doljak 14, Lorbek 12; Vončina 20, Soldo 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.