Šport > Košarka
22 ogledov

Heliosu končnica proti Krki, 3/3 zmajev

Dašić Jeretin Helios Domžale Union Olimpija liga Telemach za prvaka Saša Despot
Šentjur se je v 4. kolu lige Telemach za prvaka v Stožicah dobro upiral Unionu Olimpiji, a na koncu pokazal premalo za zmago (82:69). Helios je v napeti tekmi doma na koncu ugnal Krko s košem Dražena Bubnića v zadnji sekundi (79:78).

Košarkarji Uniona Olimpije so pričakovano zabeležili četrto zaporedno zmago, tako da ostajajo na vrhu lige Telemach, Šentjur pa je doživel četrti poraz in je še naprej edini klub brez zmage v ligi za prvaka.

Čeprav je šlo za obračun prvo in zadnjeuvrščenih moštev na lestvici, pa to večji del tekme na parketu dvorane Stožice ni bilo opazno. Gostje so se z napadalno različico igre dobro zoperstavili nemotiviranim gostiteljem in bili enakovreden tekmec vse do 18. minute, ko je semafor kazal rezultat 35:34. Od tu do odmora pa Šentjur ni dosegel koša, tako da so se Ljubljančani ob polčasu dokopali do prve občutnejše prednosti (44:34).

V nadaljevanju se slika na igrišču ni bistveno spremenila. Olimpija je rutinsko držala naskok okoli desetih točk, ga ob koncu za nekaj trenutkov povišala na 80:64, Šentjur pa je dostojno prenesel poraz in si za igro prislužil čestitke maloštevilnih gledalcev.

Pri Olimpiji je največ točk zbral Vladimir Dašić (20), Deon Thompson jih je dosegel 15, Jaka Blažič pa 12, pri Šentjurju pa sta bila najučinkovitejša Američana Travis William Nelson (18 točk, 9 skokov) in Patrick Ronald Rembert (12). V naslednjem kolu (7. aprila) bo Šentjur gostil Elektro, Olimpijo pa v nedeljo čaka veliki derbi s Krko v Novem mestu.

Triler v Domžalah pripadel domačim

V dvorani Komunalnega centra v Domžalah so bili gledalci priče pravi košarkarski srhljivki v režiji kandidatov za ligo ABA, ki se je za varovance domačega stratega Zmaga Sagadina končala nadvse srečno. Krka je v zadnjih dveh minutah in pol zapravila sedem točk prednosti, junak Domžal pa je postal Dražen Bubnič, ki je v zadnji sekundi položil žogo skozi obroč za zmago z 79:78.

Derbi četrtega kola je upravičil vsa pričakovanja, saj sta ekipi prikazali pravo prvoligaško predstavo, v kateri je bil rezultat kar 27-krat izenačen. Do 35. minute si namreč nobena ekipa ni priigrala več kot štirih točk prednosti; toliko jih je najprej imel Helios v zaključku prvega polčasa, Novomeščani pa v štartu drugega dela.

Ob izjemni izenačenosti ter borbenosti sta ekipi vstopili v zadnjih pet minut s prednostjo 69:67 za Helios. A tu se je domačim za nekaj časa ustavilo, Krka pa je v dobrih dveh minutah pobegnila na 76:69. A tekma s tem še zdaleč ni bila končana. Helios se je junaško vrnil, prišel v zadnji minuti na 75:76, v igri živcev in prostih metov pa je šest sekund pred koncem po dveh zgrešenih metih Smiljana Paviča dobil možnost za zmago. Lepo akcijo je zaključil najboljši strelec tekme Bubnič (21 točk) in veliko ter za Helios pomembno slavje se je začelo.

Drugi zaporedni poraz je za Krko slab obet pred nedeljskim derbijem z Olimpijo v dvorani Leona Štuklja, Helios na drugi strani pa bo naslednjo tekmo v soboto, 7. aprila, začel z drugega mesta na lestvici.

Neverjeten preobrat in zmaga Laščanov

Junak v Šoštanju je postal 18-letni Miha Lapornik, ki je v zadnjih dveh minutah rednega dela in petminutnem podaljšku dosegel 16 od svojih 18 točk. Sicer pa je Elektra v zadnjih 120 sekundah zapravila kar devet točk prednosti.

Elektra, ki je v prejšnjem krogu senzacionalno zmagala sredi Novega mesta, je imela v tretji četrtini po delnem izidu 24:4 že 15 točk naskoka (52:37), slabi dve minuti pred koncem pa je še vedno vodila 63:54. Povsem nenadejano je tedaj na sceno stopil Miha Lapornik, igralec, ki je imel to sezono v Zlatorogu bolj obrobno vlogo in bil večino časa v senci bolj znanega občasnega reprezentanta Luke Lapornika, s katerim pa nista v sorodu.

Miha Lapornik je Laščane vrnil v igro (62:65), prvi žebelj v krsto Elektre pa je tri sekunde pred iztekom rednega dela s trojko zabil Nejc Strnad. Tudi v podaljšku je bila tekma dramatična in izenačena, znova pa je osrednjo vlogo odigral najmlajši igralec na parketu. 192-centimetrov visoki branilec je v podaljšku dosegel kar deset točk in tako Zlatorogu prinesel drugo zmago v ligi Telemach za prvaka.

V petem kolu (7. aprila) Elektro čaka gostovanje v Šentjurju, Zlatorog pa bo gostil zasedbo Heliosa.

Liga Telemach, 4. kolo, za prvaka:

Union Olimpija : Šentjur 82:69 (61:52, 44:34, 24:19)
Dašić 20 točk, Thompson 15 in 9 skokov, Blažič 12; Nelson 18 in 9 sk., Rembert 12

Helios Domžale : Krka 79:78 (63:63, 40:41, 22:23)
Bubnić 21, Prepelič 19, Pašalić in Gay 12; Lalić 15, Dragić 14

Elektra Šoštanj : Zlatorog 75:77 (52:46, 31:33, 22:15)
Nuhanović 17, Julević, Lelić in Bajramlić 13; M. Lapornik 18, Strnad 17, L. Lapornik 13

 

 

 

 

 

 

Za obstanek, 6. kolo:

Sobota ob 18.00:
Parklji - Rogaška Crystal

Ob 19.00:
Geoplin Slovan - Hopsi Polzela

Ob 19.30:
Maribor Messer - LTH Castings Mercator

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.