Šport > Košarka
1781 ogledov

Hladen tuš za Rusijo je voda na mlin Sloveniji

košarkarska žoga Profimedia
Fiba se je pridružila dolgemu seznamu najvplivnejših športnih zvez, ki so obrnile hrbet Rusiji in Belorusiji.

Vodstvo Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) je danes potrdilo izključitev Rusije in Belorusije na prihodnjih košarkarskih tekmovanjih, poroča nemška tiskovna agencija (dpa). Na podlagi te odločitve je Fiba Rusijo na prihajajočem moškem SP v 3x3 košarki nadomestila s slovensko izbrano vrsto.

Izvršni odbor Fibe je odločitev o izključitvi sprejel po ruski invaziji Ukrajine. Tekmovanj na ozemlju teh dveh držav do nadaljnjega ne bo.

Ti ukrepi ruske in beloruske košarkarje izključujejo iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji leta 2023. Prav tako ruske košarkarice ne bodo smele nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, njihovo mesto bodo zasedle košarkarice iz Portorika.

Prav tako ukrepi Rusijo izključujejo iz 3x3 turnirjev na letošnjem svetovnem prvenstvu. Fiba je mesto na ženskem svetovnem prvenstvu dodelila Izraelu, na moškem pa Sloveniji.

Od Evropske košarkarske zveze se prav tako pričakuje, da bo sprejela enako odločitev. Ruski košarkarji bi morali namreč letos nastopiti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem.

"Vodstvo Fibine lige prvakov in evropski odbor Fibe, sta bila pozvana, da na tem mestu sprejmeta ustrezne odločitve za prihajajoča reprezentančna in klubska tekmovanja," so sporočili iz mednarodne zveze, in dodali: "Spremljali bomo dogajanje in, če bo potrebno, sprejeli nadaljnje ukrepe."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.