Šport > Košarka
6 ogledov

Hrvaški finale v Beogradu: izpad prvaka

Rupnik Blassingame Union Olimpija Cibona ABA Stožice
1/15
Nebojša Tejić/ABA
Prvo polfinalno tekmo zaključnega turnirja jadranske lige je nekoliko presenetljivo dobila Cibona, ki je v Beogradu razorožila Crveno zvezdo (75:70). Zagrebčani se bodo v finalu pomerili s Cedevito, ki je v napeti končnici zlomila Partizan (81:79).

V finalu košarkarske lige Aba se bosta pomerili zagrebški ekipi Cibona in Cedevita. Prvi so že v četrtek v polfinalu presenetili Crveno zvezdo s 75:70, Cedevita pa je danes premagala branilce naslova, Partizan, z 81:79. Finale zaključnega turnirja v Beogradu bo v nedeljo ob 20. uri.

Tako kot prvi polfinale je bil tudi drugi dramatičen in odločen šele v zadnji sekundi. Potem ko je Cedevita vodila 25 minut, se je Partizan, šestkratni prvak lige, v zadnji četrtini prebil do vodstva z enajstimi točkami prednosti, vendar razlike ni znal zadržati. V zadnjem napadu, ko je Cedeviti ostalo nekaj več kot štiri sekunde, je Nolan Smith vrgel s približno osmih metrov in s kančkom sreče je šla žoga skozi obroč. Poleg finala - obe ekipi se bosta potegovali za prvi naslov - sta si Cibona in Cedevita zagotovili uvrstitev v Evroligo v prihodnji sezoni.

Cibona nadigrala favorizirane Zvezdaše

Crvena zvezda je bila kot prvak rednega dela lige ABA favorit za končno zmago, a so se Beograjčani opekli že v polfinalu. Cibona, ki je skozi sezono stopnjevala formo, je prišla v Beograd dobro pripravljena in lačna zmage, ki so si jo z dobro igro tudi priborili. Domačim ni pomagal niti dober zadnji del tekme, saj so si gostje že pred tem zagotovili lepo prednost, ki so jo na koncu pretvorili v zmago s 75:70. Jaka Blažič je bil prvi strelec Zvezde s 25 točkami.

Zagrebčani so že v prvi četrtini z dobro obrambo odlično zaustavili napade Beograjčanov, ki jim ni šel na roko niti zelo slab met z razdalje. Edini, ki je prikazal nekaj več, je bil Blažič, ki je z nekaj lepimi potezami dvignil Kombank Areno na noge. A ko ga ni bilo v igri, so si gostje z delnim izidom 15:0 priborili lepo prednost, ki so jo v nadaljevanju le še višali.

Pri Ciboni je v prvem polčasu blestel predvsem Dario Šarić, ki je v prvih dvajsetih minutah dosegel 12 točk. V nadaljevanju se mu je pridružil še Jerel Blassingame, ki je bil na koncu prvi strelec tekme, medtem ko je Blažič v prvih treh četrtinah dosegel več kot polovico točk Crvene Zvezde. Njegovi soigralci so se razigrali šele na začetku zadnje četrtine in se gostom z delnim izidom 10:0 pošteno približali, a je za preobrat zmanjkalo časa in moči, in Hrvatje so se nekoliko nepričakovano veselili uvrstitve v finale. 

Liga ABA, zaključni turnir, polfinale:

Crvena zvezda Telekom : Cibona 70:75 (15:21, 12:17, 18:23, 25:14)
Blažič 25 točk, 6 skokov, 2 ukradeni žogi in 1 podaja v 35 min., Nelson (5 sk.) in Jenkins 12, 8 pod. ter 5 sk.; Blassingame 28 in 9 pod., Šarić 21, 15 sk. in 6 pod., Planinič in Rozić (7 sk.) 8

Cedevita : Partizan NIS 81:79 (26:16, 13:19, 17:29, 24:15)
Bilan 14, Nurkić 13, Babić 12, Smith 12; Pavlović 25, Bogdanović 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.