Šport > Košarka
19 ogledov

Hrvati padli v Stožicah

Gašper Vidmar Slovenija Hrvaška turnir Adecco
1/15
Saša Despot
Slovenija je na drugi tekmi turnirja Adecco v Stožicah prišla do prve zmage. Varovanci Božidarja Maljkovića so s 83:76 ugnali Hrvaško. Na prvi tekmi je Srbija s 101:91 ugnala BiH.

Košarkarji Slovenije so na turnirju Adecco v Ljubljani zabeležili prvo zmago. Po uvodnem tesnem porazu z BiH so v Stožicah kar malce presenetljivo gladko premagali reprezentanco Hrvaške. Slovenija bo prijateljski turnir sklenila v nedeljo ob 18. uri s tekmo za prvo mesto proti neporaženi Srbiji.

Slovenija je na turnirju Adecco edina reprezentanca, ki letos nima uradnega tekmovanja. Tako Hrvaška kot Srbija in BiH bodo sredi avgusta začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Sloveniji. Na eurobasket 2013 je zaenkrat uvrščenih le osem ekip (Slovenija, Španija, Rusija, Litva, Grčija, Makedonija, Francija, Velika Britanija), ostalih šestnajst udeležencev pa bo znanih sredi septembra, ko bodo zaključene kvalifikacije 31 evropskih reprezentanc.

Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so srečanje pričeli neprimerno bolj sproščeno kot prejšnji dan proti BiH in si že po štirih minutah igre priigrali vodstvo s 16:4. Odlično je zadeval Domen Lorbek, ki je bil na koncu z 22 točkami upravičeno izbran za najkoristnejšega igralca tekme, v prvem polčasu pa je 47 točk Slovenije doseglo devet različnih igralcev.

legende Biserka Petrović Maljković Slovenija Hrvaška turnir Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ob odmoru se je čas zavrtel za dvajset let nazaj. Košarkarska zveza Slovenije je namreč počastila udeležence prve mednarodne tekme Slovenije leta 1992, ki je bila odigrana v Slovenskih Konjicah in ki jo je Hrvaška prepričljivo dobila. Na parketu so se zvrstili nekdanji asi - Jaka Daneu, Dušan Hauptman, Vlado Mičunović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Aco Petrović, ki so prejeli priložnostna priznanja, prav posebno pozornost - stoječi aplavz - pa so gledalci v Stožicah namenili mami Dražena Petrovića Biserki Petrović.

Nadaljevanje ni bistveno spremenilo podobe na parketu. Slovenija je vladala, zahvaljujoč zgledni borbenosti vseh posameznikov v obrambi in še naprej natančni igri v napadu. Hrvaška ni niti za trenutek prišla do priložnosti za preobrat, saj je Slovenija vodila vseh štirideset minut. Malce bolj na tesno je šlo le ob koncu tretje četrtine, ko so se varovanci Jasmina Repeše približali na pet točk, in dobro minuto pred koncem, ko je bilo 78:74. Vse dvome o zmagovalcu sta razblinila Domen Lorbek in Zoran Dragić s trojkama.

Turnir Adecco, 2. kolo:

Slovenija : Hrvaška 83:76 (65:60, 47:38, 26:17)
Domen Lorbek 22, Blažič 13

Srbija : BiH 101:91 (71:70, 45:41, 24:18)
Teodosić 29, Savanović 18, Erceg 15; Kikanović 21, Wright 19

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.