Šport > Košarka
657 ogledov

Hude obtožbe: nasprotnikom izdajal strategijo moštva

vince carter Epa
Ob zgodovinskem uspehu Toronto Raprtos na dan prihajajo temne skrivnosti enega najslavnejših košarkarjev kanadskega moštva.

Košarkarji Toronto Raptors s v konferenčnem finalu premagali najboljšo ekipo rednega dela Milwaukee Bucks (4:2) in si priigrali prvi finale lige NBA v zgodovini moštva.

Za končno lovoriko se bodo pomerili z branilci naslova Golden State Warriors, ki so v finalu zahodne konference pometli s Portland Trail Blazers (4:0).

Torontu je na krilih Kawhija Leonarda naposled uspelo to, kar jim je v začetku tisočletja dvakrat spodletelo z nekdanjim zvezdnikom moštva Vinceom Carterjem. 

vince carter | Avtor: Epa Epa
Sloviti Američan, član Toronta od leta 1998 do 2005, bo prihodnje leto igral že svojo 22. sezono (!) v ligi NBA (rekord). Dolgoletno kariero bo sklenil v Atlanti, kamor se je preselil iz Sacramenta.

Carter je zadnji aktivni košarkar, ki je v ligo NBA vstopil v 90. letih prejšnjega stoletja, postal pa bo tudi edini igralec v zgodovini, ki bo v najmočnejši ligi igral v štirih različnih desetletjih (90-a, 00-ta, 10-ta, 20-ta).

Carter je takoj po vstopu v NBA postal prvo ime moštva. V najboljši sezoni 2000/2001 je v povprečju prispeval 27,6 točke na tekmo in ekipo popeljal do konferenčnega polfinala, kjer so po sedmih tekmah tesno izgubili s kasnejšo finalistko Philadelphio 76ers.

Imel je sloves enega najboljših košarkarjev na svetu, s Torontom pa je takrat podpisal šestletno pogodbo v vrednosti 94 milijonov dolarjev. V naslednjih sezonah se je boril s poškodbami, zaradi neuspehov pa so se odnosi kmalu začeli krhati.

Košarkar ni bil zadovoljen z vodstvom kluba in takratnim predsednikom. Prepričan je bil, da Toronto s takšnim vodenjem nikoli ne bo kandidat za šampionski prstan, zato je začel lobirati za prestop, v zadnji sezoni pa si je privoščil nekaj, česar mu navijači nikoli ne bodo odpustili.

Kmalu po prestopu k New Jersey Nets so se v javnosti pojavile govorice o namerni sabotaži Toronta. Carter naj bi na tekmi s Seattle Super Sonics nasprotnikom razkrival strategijo svojega moštva. Po prestopu v New Jersey naj bi to celo priznal, a zgodba nikoli ni dobila uradnega epiloga.

"Vince Carter je imel zelo slab odnos s Toronto Raptors. V zadnji sezoni se je počutil tako nemočnega, da je med tekmo naglas razkrival taktiko svojega moštva in tako pomagal nasprotni ekipi. Zaradi tega upam, da Raptorsi nikoli ne bodo upokojili njegovega dresa," je povedal novinar SNET-a Greg Brady.

Njegovim trditvam pritrjujejo trije neimenovani člani takratnega moštva Seattle SuperSonics, ki se je nato preobrazilo v Oklahomo City Thunder.

Ray Allen, ki je v Seattlu igral od leta 2003 do 2007, je o incidnetu povedal: "Nisem ga slišal, a fantje so po tekmi trdili, da so ga. Zakaj bi to storil? Ne razumem, zakaj bi to storil."

Reggie Evans je takrat sedel na klopi, kamor naj bi Carter prenesel omenjene informacije. "Tega ne govorim iz strahu, a to je med Vinceom in njegovo vestjo. Ne trdim, da se je to zgodilo, prav tako pa ne trdim, da se ni."

Carterjevi soigralci so ostali skeptični. "Po mojem gre za laž. Zakaj bi se to v javnosti pojavilo takoj po tem, ko je odšel drugam?" se je spraševal Jalen Rose, Chris Bosh pa je dodal: "Ne verjamem, da bi kdorkoli naredil kaj takšnega. To bi bilo povsem neprofesionalno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.