Šport > Košarka
26 ogledov

Ilievski: "Lažje bi bilo oditi iz Olimpije"

Vlado Ilievski v Evroligi na parketu prebije skoraj 37 minut na tekmo, zbere pa Žurnal24 main
Vlado Ilievski. Trener na parketu pri Unionu Olimpiji. Brez izkušenega organizatorja igre si strokovni štab kluba ne zna predstavljati igre. Na parketu je od vseh košarkarjev, dokazal je tudi pripadnost klubu.

V naslednjem kolu Evrolige sledi boj z Valencio. Bo to ena od ključnih tekem za uvrstitev med 16 najboljših?
Bo. Tudi pred sezono se je kot o največjih tekmecih za napredovanje govorilo o Valencii in Milanu. Obe tekmi z Valencio in domači dvoboj z Milanom ostajajo ključni, velik plus za nas pa je uspeh v Milanu. Vemo, kaj nam prinaša naslednja tekma. Motivacija bo na najvišji ravni in seveda verjamemo v zmago proti španski ekipi. Z njo bi naredili velik korak proti uvrstitvi v Top 16.

Kariera. Zdaj 30-letni Ilievski je svojo športno pot začel pri klubu Nemetali Strumica, se preizkusil tudi v ameriški srednješolski košarki, pred sezono 1998/99 pa okrepil Partizan. Tri leta pozneje je prvič zaigral za Union Olimpijo, nato pa za Barcelono, Virtus iz Rima, Virtus iz Bologne in Sieno. V sezoni 2008/09 se je vrnil v Ljubljano.

Ste zadovoljni s prvimi tekmami v Evroligi?
Seveda. Tri zmage in en poraz je vsekakor spodbuden rezultat. Tako za igralce kot za klub, navijače in javnost. Ko se pogleda celotna slika, moramo biti zadovoljni. Tudi naprej je treba iti iz tekme v tekmo in nadaljevati na tak način. Želimo se uvrstiti med 16 najboljših v Evroligi. Ne smemo se zadovoljiti s tem, vsaka tekma nam mora biti izziv.

Ste igralci pričakovali kaj takega?
Vsakdo bi se zlagal, če bi to dejal. Vendar menim, da smo si z voljo, vztrajnostjo in tudi igro konec koncev to tudi zaslužili. To nam je uspelo tudi zaradi neverjetne podpore navijačev. Vse je še toliko bolj neverjetno, ker se pred enim mesecem ni niti vedelo, ali bo Olimpija sploh obstala.

Bi zadnji poraz proti CSKA lahko načel samozavest moštva?

Mislim, da ne. Prišel je pač slab dan. Vsekakor bi morali na začetku zaigrati drugače, z drugačnim pristopom. Upam, da bo to šola za naprej. Je pa v redu, da se tudi po visokem zaostanku nismo predali. Tekmec nas ni razbil, čeprav nam ni šlo ničod rok. Želja je bila prisotna, in to je zelo pomembno. Verjamem, da se nam bo to vrnilo na naslednjih tekmah.

Bi bilo pozneje to razmerje zmag in porazov težje doseči? Vsa moštva še niso uigrana ...

Prepričan sem, da si vsakdo želi dobiti tekmo. Vsak poraz boli. Ni res, da velike ekipe niso uigrane ali niso dovolj motivirane. Ta teorija pade v vodo. Tudi mi smo še dalečod prave uigranosti. Bi se pa lahko razlike pokazale pozneje. Velika moštva z velikim proračunom si ob poškodbah lahko privoščijo enako kakovostne zamenjave, pri Olimpiji pa je to težko. Tu nismo na enaki ravni.

Na vseh evroligaških tekmah je tudi vaš tast Peter Vilfan. Ga opazite ob parketu? Je namreč zelo energičen komentator ...

(smeh) Po pravici povedano ga opazim le pred tekmo, ko se pripravlja na svoje delo. Med dvobojem ga ne vidim.

Si pozneje ogledate kakšen posnetek z njegovim komentarjem?
Niti ne. Ogledal sem si le zadnjo četrtino s Panathinaikosom, drugih tekem ne. Vem, da se komentiranja loteva zelo profesionalno in uživa ob tem, kar počne. Sem se pa v zadnjem času nasmejal, ko je razlagal, kako je padel s stola med prenosom tekme s Panathinaikosom. Ima kar nekaj anekdot.

Vlado Ilievski | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako pa je z igranjem v ligi NLB? Se strinjate s tem, da se nekaterim igralcem ne uspe dovolj motivirati za te tekme?
Težko rečem, da se nekateri ne motivirajo dovolj, je pa intenzivnost na teh tekmah precej drugačna kot v Evroligi. To je lahko opazil vsak. Verjamem, da sta poraza proti Ciboni in Hemofarmu prišla v pravem času in da smo se nekaj naučili iz tega. Menim, da v prihodnje ni večprostora za napake. Je pa res, da nam do zdaj razpored tekem ni šel na roko. Od tu naprej naj bi bilo lažje. To moramo izkoristiti, večpriložnosti bodo verjetno dobili tudi igralci na klopi. Menim, da gredo stvari v pravo smer.

Lahko osvojite ligo NLB?
To se bo pokazalo med sezono. Do zaključnega turnirja je še dolga pot. Če bomo na pravi ravni celotno sezono in bomo zadržali konstantnost, seveda lahko upamo tudi na naslov. A sem prepričan, da imamo dovolj kakovosti za uvrstitev vsaj med najboljše štiri. Je pa še prezgodaj za takšne napovedi, tudi zaradi poškodb, ki lahko še pridejo.
Zavedam se, kakšna je moja kakovost, kje sem igral in kaj sem že osvojil v karieri. To, kar se je zgodilo, je pozabljeno. Navijačem nimam česa očitati, povsem jih razumem. Takrat sem igral poškodovan, poskušal sem dati vse od sebe, a ni šlo. Menim, da takrat celotna ekipa ni bila na pravi ravni, čeprav smo bili nekajkrat blizu uspeha.
Vlado Ilievski

Ali igralci občutite vso evforijo, ki ste jo povzročili z rezultati?

V bistvu evforije v garderobi ni. To je dobro. Preprosto se zavedamo, da se je sezona šele začela in se veliko lahko še spremeni. Moramo biti vztrajni in odpravljati napake. Na treningih se trdo dela, je pa tudi še kar nekaj prostora za napredek. Verjamem, da bomo v prihodnjih tednih videti še precej bolje.

Se ob vseh pohvalah, ki zdaj dežujejo, spomnite tudi tistih časov, ko ste bili sami v nemilosti navijačev?
Zavedam se, kakšna je moja kakovost, kje sem igral in kaj sem že osvojil v karieri. To, kar se je zgodilo, je pozabljeno. Navijačem nimam česa očitati, povsem jih razumem. Takrat sem igral poškodovan, poskušal sem dati vse od sebe, a ni šlo. Menim, da takrat celotna ekipa ni bila na pravi ravni, čeprav smo bili nekajkrat blizu uspeha. Poskušal sem pomagati, morda tudi v škodo ekipe. Razumem navijače, da si želijo videti nekaj več. Vsak športnik to doživi ob slabi formi. To je normalno. Vsakdo, ki plača vstopnico, ima pravico do svojega mnenja, ob slabših rezultatih pa to mnenje, razumljivo, ni najboljše. Navijačem sploh nisem zameril. To mi je dalo le dodatno voljo, da delam še naprej.

Olimpija - Panathinaikos, slavje Ilievski | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ste se tudi zaradi tega odločili, da pred to sezono veliko trenirate tudi samostojno?

To je bila prava odločitev, brez tega zdaj ne bi bil na takšni ravni. Odpovedal sem se tudi nastopom za izbrano vrsto Makedonije. Zdaj sem veliko bolje pripravljen. V prejšnji sezoni sem se v želji, da bi pomagal ekipi, dvakrat prehitro vračal po poškodbi. Tudi v tretje ni bilo vse idealno, a se ni zgodilo ničtakšnega, da bi moral predčasno končati sezono. Zelo sem ponosen na to obdobje. Kljub vsem težavam smo nekateri igralci vztrajali in sezono v takšnih pogojih uspešno pripeljali do konca. Z nogo je zdaj vse v redu.

Omenili ste težko finančno stanje. Pravzaprav ste s Sašem Ožboltom omogočila to sezono z odlogom izplačila dolga, ki vama ga dolgujejo v klubu ...

V bistvu da. Najpomembnejše je, da smo se dogovorili. Po pravici povedano o tem ne razmišljam in sem osredotočen le na rezultate in igro na terenu. Olimpija tako ali tako ni odvisna le od naju, saj je še tisočreči, ki jih morajo v klubu rešiti. Veliko dela je že s tekočimi zadevami. Olimpija je institucija in mora delovati tako, kot se spodobi za evroligaški klub. Vsi si želimo to.

Do kdaj traja ta odlog?
Res mi je žal, a tega ne želim komentirati. O tem trenutno ne želim govoriti.

Ste kdaj razmišljali tudi o odhodu iz kluba?

Preprosto nisem želel tako zapustiti Olimpije. Morda bi bilo to celo lažje. Preprosto bi spakiral kovčke in odšel drugam ter prepustil klubu, naj se sam ubada tudi z mojimi težavami. Mnogi so to storili, sam pa sem želel pokazati, kako imam v resnici rad to Olimpijo. Klub mi je veliko dal in želim mu to tudi vrniti. Za seboj želim pustiti še boljše rezultate kot doslej. Tako je tudi z zdajšnjo ekipo. Še vedno so težave, a se vsi trudimo po najboljših močeh, da bi bile stvari boljše.

Kako je s trenutnimi plačami?
Eno plačo smo dobili, verjamem da bo tako tudi z naslednjimi.

Trenutno je videti, da so največji pokrovitelj kluba prav gledalci, ki so že večkrat napolnili dvorano v Stožicah ...
Res je videti tako. Še vedno menim, da bodo prišli tudi pravi pokrovitelji. Upam, da se bodo te zadeve čim prej uredile. Pravzaprav to pričakujem. Celotna Slovenija je pokazala, kaj ji pomenita Olimpija in košarka. Čim so zadeve malce bolje urejene in je ekipa konkurenčnejša, je vse precej lažje. Tudi za pokrovitelje je verjetno pomembno, da reči naposled krenejo v pravo smer. Tudi vodstvo kluba mora težiti k neki kontinuiteti, k neki viziji. Da se vsako sezono ne menja celotna ekipa ali trenerji, da igralci ne odhajajo med sezono. Stabilnost kluba je verjetno zelo pomembna tudi za pokrovitelje. Vsako sezono je treba narediti kakšen korak naprej.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.