Šport > Košarka
0 ogledov

Ilievski: Poraza si ne smemo privoščiti

Vlado Ilievski se je proti Olympiacosu izkazal s sedmimi točkami. Žurnal24 main
Čeprav v soboto pri zmagi nad Heliosom ni sodeloval, bo Vlado Ilievski stisnil zobe in v četrtek pomagal svojim soigralcem na tekmi med Unionom Olimpijo in španskim Joventutom.
 

Preberite še ...

Sonce posijlo tudi pod Rožnikom
Olimpija ugnala Helios
Zmaga je obvezna

Na zadnji tekmi ste manjkali. Kako je zdaj z vašo poškodbo? Boste igrali?
Seveda. Ta tekma je preprosto prepomembna, da bi sedel na klopi ali pa na tribuni. Zagotovo bom zaigral, koliko bom lahko pomagal ekipi, pa bomo šele videli. Upam, da se bom na tekmo proti Joventutu dobro pripravil.

Kaj se je v vaši ekipi spremenilo z dvema zaporednima zmagama?
Menim, da so predvsem mlajši igralci zdaj samozavestnejši. Verjamem, da bo tudi v četrtek tako in da bo dvorana Tivoli polna. Gledalci nas lahko potegnejo naprej.

Vlado verjame, da Joventut za zmaje ne bo previsoka ovira. © Saša Despot

 
Kje vidite vaše prednosti?
Naša prednost bo vsekakor dodatna motivacija, saj si poraza preprosto ne moremo privoščiti. V igro moramo kreniti z večjo motivacijo in energijo kot nasprotnik. Treba bo veliko več teči v obrambi in napadu. Moramo jih spraviti na kolena.

Kje pa je tekmec najbolj nevaren?
Imajo zelo dobro sestavljeno ekipo. Na vseh položajih so močni. Igralci so zelo izkušeni, hkrati pa tudi nadarjeni. Dober primer je Ricky Rubio, ki sicer verjetno ne bo igral. Z 18 leti ima za sabo že nastope na olimpijskih igrah, evropskem prvenstvu, osvojil je Pokal Uleb. Joventutova šola je v zadnjem času dala kar nekaj izjemnih igralcev, ki tej ekipi že dajejo velik delež. Pripraviti se bo treba na vse igralce.

 
 

Vsi igralci bomo morali sodelovati pri prenosu žoge.

Vlado Ilievski

 
Na zadnji tekmi je izstopal center Edu Hernandez-Sonseca ...
Da. Tudi on spada med te nadarjene košarkarje, ki se prebijajo vedno višje. Španska liga je morda najmočnejša v Evropi in v njej je mogoče pridobiti veliko izkušenj. Veliko več kot na primer v ligi NLB. Upam, da bodo naši mlajši igralci pomanjkanje izkušenj nadomestili z večjo željo. Tega nam v četrtek ne sme primanjkovati, saj je ta tekma morda še najpomembnejša za morebitno uvrstitev v Top 16.

Še verjamete v preboj med najboljšo šestnajsterico Evrolige?
Gotovo. Do konca se pravzaprav ne bo vedelo, kdo bo osvojil četrto mesto v naši skupini. Zanj se bomo borili Joventut, Alba in mi. Bomo videli.

 
 

Naša prednost bo vsekakor dodatna motivacija, saj si poraza preprosto ne moremo privoščiti.

Vlado Ilievski

 
Španci so znani po tem, da igrajo agresivno v obrambi. To Olimpiji nekako ne ustreza. Kako boste organizirali napade ob pokrivanju po celem igrišču?
Na prvi tekmi v Badaloni nas sicer Joventut ni presenetil s tem, da je igral pressing, vseeno pa nam je povzročil veliko težav. Vsi igralci bomo morali sodelovati pri prenosu žoge. Tu ni vse odvisno od organizatorja igre, saj sam ne more odigrati proti peterici tekmecev. Če bomo sodelovali, bomo veliko lažje prebili ta pressing. Na zadnjih tekmah smo videli, da lahko računamo tudi na mladega Mirzo Sarajlijo, ki za svoja leta in izkušnje igra fenomenalno. Z njim smo dobili enega igralca več na zunanjih položajih. Pred polnim Tivolijem ne bi smeli imeti takšnih težav kot v Španiji.

Mirzo Sarajlijo je pohvalil tudi njegov mentor. Kdo ga pa ne bi ... © Saša Despot

 
Verjetno je tudi Albo na prejšnji tekmi presenetila igra Sarajlije. Je dolga klop ključ do uspeha?
Prav gotovo. Že od začetka leta čakamo na večji učinek igralcev, ki ne začenjajo v prvi peterki. Upam, da bo zdaj to trajalo. V Evropi tako ali tako vse ekipe rotirajo deset igralcev. Poglejte samo moj primer. Enostavno nisem zdržal 35 ali 40 minut. Zdaj ko je Sarajlija pokazal, da lahko igra, bom tudi jaz malce razbremenjen in bom verjetno v zadnjih minutah lažje pripeljal srečanje do uspešnega konca. Takrat bi morale moje izkušnje priti do izraza.

Omenili ste, da bo treba preteči Joventut. Vendar je imela Olimpija v tej sezoni veliko težav v tem, da bi bila agresivnejša, hitrejša od tekmecev ...

Se strinjam. Po vseh teh porazih smo imeli igralci malce zvezane noge. Po dveh zmagah pritisk ne bo več takšen kot doslej in upam, da bomo tokrat videli precej drugačno Olimpijo. Malo bolj poletno in energično. Do zdaj tega res še ni bilo videti.

 
 

Zdaj ko je Sarajlija pokazal, da lahko igra, bom tudi jaz malce razbremenjen in bom verjetno v zadnjih minutah lažje pripeljal srečanje do uspešnega konca.

Vlado Ilievski

 
V zadnjem času je bilo veliko govora o tem, da bi vodilni možje Olimpije v svoje vrste pripeljali nekoga, ki bi vas lahko uspešno nadomeščal na parketu. Koga bi si vi želeli kot pomočnika?
Trenutno je v Evropi žal bolj malo kakovostnih igralcev, ki že imajo evroligaške izkušnje. Zato ima tudi strokovni štab toliko težav, da najde pravega igralca. Si je pa Sarajlija na zadnjih tekmah kar zaslužil, da dobi malce več priložnosti. Ni važno, ali v paru z mano ali pa, da bi odigral na poziciji organizatorja igre. Ta je za tako mladega košarkarja lahko zelo težka. Ampak zato smo tu starejši, da mu pomagamo. Vsaka pozitivna stvar, ki uspe igralcu s klopi, je velik plus za nas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.