Šport > Košarka
15 ogledov

Imeli en cilj, ki so ga izpolnili

1/10
Žurnal24 main
V nedeljo so košarkarji Barcelone z veličastno zmago proti Olympiacosu v Parizu osvojili letošnjo Evroligo. Ob igralcih, ki so svoje oddelali na parketu, ima veliko zaslug za slavje tudi trener Xavi Pascual.
NE SPREGLEJTE
V dodani galeriji si poglejte nekaj utrinkov iz final foura v Parizu s Pascualom v glavni vlogi.

Barcelona je v nedeljo še drugič osvojila košarkarsko Evroligo, potem ko je v finalu s 86:68 premagala Olympiacos. Trenutno najboljši evropski košarkarski kolektiv je imel veliko več dela v polfinalu, ko se mu je CSKA upiral praktično do konca (64:54). V finalu pa so se Katalonci sprostili in dokazali, zakaj so jih pred final fourom v Parizu praktično vsi strokovnjaki že videli kot zmagovalce. Ob akterjih na parketu ima za naslov največ zaslug trener Xavi Pascual. Devetega septembra leta 1972 rojeni Španec je postal najmlajši trener, ki mu je uspelo osvojiti Evroligo in zdi se, da to ne bo njegov zadnji naslov.

Maščevanje za Rim

Barcelona se je v Parizu Olympiacosu maščevala za boleč poraz v finalu Evrolige leta 1997 v Rimu, ko je na zaključnem turnirju sodelovala tudi Union Olimpija. Pascual je bila takrat med trumo navijačev, ki so odpotovali v večno mesto, da bi svojim ljubljencem pomagali do naslova. "Pred 13 leti smo z avtomobilom potovali v Rim, da smo si ogledali finalni obračun med Barcelono in Olympiacosom. Takrat sem bil le navijač in nisem si mogel zamisliti takšnega večera, kot je bil nedeljski. To pa je za to, ker nisem sanjač, ampak živim za sedanjost. In zaradi tega sem danes srečen," je po veliki zmagi dejal Pascual in dodal: "Trener vedno živi samo za naslednjo tekmo. Toda ta je bila čudovita, veličastna … V letošnji sezoni smo imeli samo en cilj, in ta je bil osvojiti Evroligo."

Trener že skoraj 20 let
Čeprav Pascual še ni dopolnil 40 let, je v trenerskih vodah že dolgih 20 let. Leta 1990 je pri le 17 letih prevzel vodenje mladinske selekcije katalonskega Gava. Nato je delal v več manjših klubih po Kataloniji vse do leta 2004, ko je postal prvi trener druge ekipe Barcelone. Pascual je svojo trenersko pot nadaljeval kot pomočnik Duška Ivanovića. Po odhodu Črnogorca pa je leta 2008 prevzel vodenje prve ekipe. Danes je evropski prvak. Brez pomoči Juana Carlosa Navarra, Rickyja Rubia, Erazma Lorbka in drugih igralcev mu to ne bi uspelo. Kljub vsemu pa je ravno Pascual tisti, ki je izjemne posameznike sestavil v še bolj izjemno skupino in z njim stopil na vrh Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.