Šport > Košarka
0 ogledov

Italijani poslali Turke domov

Mehmet Okur pod košem Italije Žurnal24 main
Košarkarji Italije so v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Madridu (skupina F) po podaljšku premagali Turčijo.

Dvoboj za biti ali ne biti obeh ekip je po podaljšku s 84:75 pripadel Italiji, ki je tako ohranila možnosti za preboj med osem najboljših reprezentanc Evrope. Na drugi strani so Turki že pred zadnjim dvobojem s Francijo izven vseh kombinacij za četrtfinale.

Italijani, ki se bodo v sredo ob 16.30 pomerili z Nemčijo, so imeli tokrat več sreče kot proti Sloveniji v predtekmovanju. Zelo podobno kot Jaka Lakovič bi jih lahko tudi Ibrahim Kutluay v zadnji sekundi rednega dela potopil s trojko, vendar je sicer  povsem neoviran met s strani zgrešil svoj cilj.

Tekma je bila tudi sicer podobna tisti, ki sta jo Slovenija in Italija odigrali v prvem krogu v Alicanteju. Italija je hitro zaostala: po prvi četrtini 14 točk, ob polčasu 34 : 43, vendar se je še pravočasno vrnila v igro. V zadnjih minutah sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, ker pa je Kutluay zgrešil trojko ob zvoku sirene, je sledil petminutni podaljšek. Turki so v štartu povedli s 75 : 72, a nato do konca niso več dosegli točke. Italija je najprej naredila delni izid 7 : 0, ko pa je Turkom začela teči voda v grlo, so Belinelli, Bargnani in Bulleri ohranili mirno roko s črte prostih metov.

Litvanci odpravili še "Parkerja & Co."
Litva tudi po petih tekmah ostaja neporažena in na vrhu skupine F, medtem ko bodo morali Francozi v zadnjem krogu potrditi uvrstitev v četrtfinale z zmago proti že odpisani Turčiji. Tekmo je odločila raznolikost litovske reprezentance ter nerazpoloženi prvi zvezdnik Francije Tony Parker, ki je dosegel vsega 11 točk.


Tony Parker je razočaral. © AFP

 
Do začetka druge četrtine je bila tekma povsem izenačena, nato pa je Litva naredila delni izid 17 : 0 in pobegnila na 36 : 20. V tem času se je že osem litovskih igralcev vpisalo med strelce, pri Franciji pa je bil Parker nerazpoznaven, saj je do konca prvega polčasa dosegel le šest točk. Moč ekipe so Francozi pokazali na začetku drugega polčasa. V pičli minuti in desetih sekundah so prepolovili prednost tekmeca (48 : 40), kmalu za tem pa prišli na 50 : 45. Čeprav so dolgo dihali za ovratnik Litve, pa se bliže niso prebili. Odločitev je padla proti koncu tretjega dela igre, ko je Litvi uspelo doseči osem točk v nizu in povesti s 66 : 53. V zadnjem delu je Šarunas Jasikevičius (14 točk, 7 podaj) suvereno pripeljal svoje moštvo do zmage in soigralcem omogočil festival košev – Šiškauskas 19 točk, Songaila 17, Jasaitis 13, K. Lavrinovič 8 ...

Litva se bo v zadnjem krogu pomerila s Slovenijo. Tekma bo v sredo ob 21.30.

Rezultata:
Litva : Francija 88:73 (68:60, 48:32, 19:18)
Šiškauskas 19, Songaila 17, Jasikevičius 14; Pietrus 13, Parker 11

Italija : Turčija 84:75 (70:70, 58:54, 34:43, 15:29) – po pod.
Belinelli in Gigli po 17, Bargnani 12; Turkoglu 34, Peker 11
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.